Internationale steun voor Israël na raketaanvallen

kaart Israel
wiki

De Verenigde Staten noemen de raketaanvallen ‘verwerpelijk’, Italië stuurt een solidariteitsbericht via Twitter en Ierland legt de schuld bij Hamas, in een storm van veroordelingen van de aanvallen vanuit Gaza. Dit schrijft de Times of Israel.

Vier Israëli’s raakten gewond bij de aanvallen op het zuiden van Israël, onder wie drie soldaten. Afgelopen dinsdag regende het veroordelingen van Hamas en de Islamitische Jihad, vooral wegens een mortier die terechtkwam op de speelplaats van een kleuterschool, net voordat de kinderen daar arriveerden.

Afgezanten van de Europese Unie, de Verenigde Naties, de Amerikaanse regering en andere landen veroordeelden de aanvallen luid en duidelijk. De speciale afgezant van de Amerikaanse president Trump voor het Israëlisch-Palestijnse vredesproces, Jason Greenblatt, zei dat Hamas de Palestijnen geen dienst bewees. “Verwerpelijk – mortieren die vanuit Gaza worden afgevuurd op een kleuterschool en een gemeenschap in Israël! Hamas heeft gefaald – het enige dat het te bieden heeft, is terreur,” schreef Greenblatt op Twitter. “De Palestijnen in Gaza hebben echte leiders nodig die aan de werkelijke problemen van Gaza werken, betreffende water, economie en zo veel meer.”

Ook Frankrijk veroordeelde de aanvallen vanuit Gaza. “Frankrijk veroordeelt deze onaanvaardbare aanvallen, die gericht zijn op burgers, gelukkig zonder dodelijke slachtoffers. De toewijding van Frankrijk aan de veiligheid van Israël is onwrikbaar,” aldus een verklaring van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs. “Frankrijk veroordeelt het gebruik van geweld, dat niet te verenigen valt met een vreedzame oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Het opnieuw leven inblazen van een geloofwaardig politiek proces vereist dat alle partijen zich ervan onthouden.”

De ambassadeur van de EU in Israël, Emanuele Giaufret, was het eerste lid van de internationale gemeenschap dat reageerde op de gebeurtenissen van afgelopen dinsdag. “Terwijl kinderen zich klaar maakten om naar school te gaan vanochtend, kwam er een regen van raketten vanuit Gaza neer op het zuiden van Israël,” schreef hij in op Twitter. “Eén ervan landde op een kleuterschool. Ik ken de veerkracht van de gemeenschappen in het zuiden van Israël, maar willekeurige aanvallen zijn volkomen onaanvaardbaar en moeten zonder reserve worden veroordeeld.”

De speciale coördinator voor het Vredesproces in het Midden-Oosten van de Verenigde Naties, Nickolay Mladenov, zei dat hij “zeer bezorgd was over het willekeurig afschieten van raketten door Palestijnse militanten vanuit Gaza.” Hij benadrukte dat minstens één mortier landde in de directe omgeving van een kleuterschool en kinderen zou hebben kunnen gedood of verwond. “Dergelijke aanvallen zijn onaanvaardbaar en ondermijnen de serieuze pogingen van de internationale gemeenschap om de situatie in Gaza te verbeteren,” aldus de verklaring van Mladenov. “Alle partijen moeten terughoudendheid beoefenen, escalatie vermijden en incidenten voorkomen die de levens van Palestijnen en Israëli’s op het spel zetten.”

De Italiaanse ambassade stuurde een bericht via Twitter om solidariteit te betuigen met de bevolking van Israël. “Volledige solidariteit met Israël en het Israëlische volk na de brute mortieraanval vanuit Gaza, waarvan één net buiten een kleuterschool terechtkwam op het moment dat de kinderen hun dagelijkse activiteiten begonnen,” aldus de ambassade. “Wij veroordelen onvoorwaardelijk elke willekeurige aanval en we steunen de Israëlische gemeenschappen bij de grens met Gaza krachtig.”

De vice-premier van Ierland, Simon Coveney, veroordeelde Hamas en zei dat het geweld de Palestijnen niet helpt. “Ik veroordeel ten sterkste het afvuren van raketten vanuit Gaza naar Israël,” zo schreef hij. “Ik steun nog steeds de bevolking van Gaza, die in onmogelijke omstandigheden leeft – maar dit door Hamas geleide geweld ondermijnt de Palestijnse zaak en is contraproductief als het gaat om politieke vooruitgang.”

Categorie:

Home » Nieuws » Israël » Internationale steun voor Israël na raketaanvallen