Gezondheid
  • 4
Met een confronterende reclamespot die vanaf vandaag in zo'n zestig bioscopen draait, wijzen zeven artsen jonge rokers op de gevolgen van hun gewoonte. "Jongeren denken dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen en zijn niet zo bezig met later." ...

7 maanden geleden door RTL Nieuws

REAGEER MET EEN EMOJI
4
1
6

En dan is de dokter al overleden aan andere vorm van kanker.

1 caso    
7 maanden geleden door caso
3
Meld

@1 Zou kunnen...... dus blijf vooral lekker doorroken...

2 LoydMorris    
7 maanden geleden door LoydMorris
2
Meld

gerooktvlees bederft niet

3 vis    
7 maanden geleden door vis
5
Meld

Oef, nu ben ik geen roker. Maar als ik ahd gerookt en een dokter zou zo naar mij toestappen, had de dokter langs een collega gekund voor zijn gebroken neus.

4 Bluth    
7 maanden geleden door Bluth
7
Meld

Nou dokter, hoeveel mensen sterven elk jaar aan medicatie? En wanneer dacht je daar wat aan te doen?

5 solidsteel    
7 maanden geleden door solidsteel
7
Meld

Wat een trutvolk zijn we toch geworden!

Als roker zeg ik: 'Gewoon verbieden die zooi'.

Maar er wordt blijkbaar teveel aan verdiend dus maar van die achterlijke lapmiddeltjes verzinnen en ondertussen ruim 5 euro accijnsbelasting per pakje binnen schrapen ...

6 Garp    
6 maanden geleden door Garp
2
Meld

Overheid harkt er wel veel geld mee binnen.

7 Rattocasi    
6 maanden geleden door Rattocasi
5
Meld

@4
Zo zo weer de alpha uithangen? Is dat trouwens dezelfde arts die mij elk jaar een oproepje stuurt voor de griepprik die niet werkt?
https://www.trouw.nl/home/waarom-we-moeten-stoppen-met-de-griepprik~abfb9e5b/

8 Al    
6 maanden geleden door Al
2
Meld

Je moet toch een enorme plaat voor je kop hebben, als je anno 2018 stug door blijft paffen....

9 LoydMorris    
6 maanden geleden door LoydMorris
0
Meld

Da's toch ook z'n vak?
Als die arts ooit een paardentrainer nodig heeft, kan 'ie mij bellen. Ik zie het probleem niet.

10 Wild Rover    
6 maanden geleden door Wild Rover
0
Meld

Jammer dat deze jongeren zijn gaan roken ze hebben nog een heel leven voor zich.

Praten de ouders die roken dan niet met hun kinderen van hoe moeilijk het is om te stoppen en over de gevolgen van roken? Of denken deze ouders ik mag er niets van zeggen want ik rook zelf ook.

11 Erika    
6 maanden geleden door Erika
1
Meld

@5
"Nou dokter, hoeveel mensen sterven elk jaar aan medicatie?"
Iets tussen 1000 en 1100. Veel minder dan er doodgaan aan tabak.

"En wanneer dacht je daar wat aan te doen?"
Hier wordt al jaren aan gewerkt. Het probleem is dat het hoofdzakelijk medicijngebruikers zelf zijn die fouten maken met hun medicatie, en dat er geen zorgverlener over de schouder van iedere patiënt kan meekijken.
Vooral ouderen met vergeetachtigheid en dementie maken veel fouten met medicijngebruik, domweg doordat ze een middel vergeten te slikken of juist vergeten zijn dat ze het al hebben geslikt. En ja, wanneer dat gebeurt met zware hartmedicatie, kan dat snel verkeerd aflopen.
Ik heb zelf als biomedisch elektronicatechneut lang geleden wel eens een 'medicijnwekker' ontwikkeld; tegenwoordig zijn er ook allerlei apps en andere systemen die moeten meehelpen dit soort fouten te voorkomen.
Gemakkelijk is het echter niet, juist omdat je veelal te maken hebt met mensen bij wie de cognitieve vaardigheden verminderd zijn. Een andere oorzaak van fouten ligt in de overbelaste zorg, met name de verpleging: alles moet snel snel snel, en ook al moet vrijwel iedere handeling geregistreerd worden juist om dit soort fouten te voorkomen, het is en blijft mensenwerk.

Maar heb je je wel eens afgevraagd hoeveel mensen (langer) in leven blijven door medicijnen?
Doe voor de aardigheid maar eens een rondje verzorgingstehuis en inventariseer wat de mensen zoal gebruiken en waarom. Zelfs zoiets simpels als plaspillen voorkomen voortijdig overlijden bij misschien wel enkele honderdduizenden mensen.

12 RichardR    
6 maanden geleden door RichardR
2
Meld

Gaan ze ook bij Schiphol praten over het fijnstof met alle uitstoot.......

13 corretje    
6 maanden geleden door corretje
2
Meld

@11 Helaas... mijn jongste zoon rookt ook. Ik heb echt veel met hem gepraat en hem laten zien hoe slecht roken is.... Hij is verpleegkundige dus hij zal het als geen ander beter moeten weten...
De basis van de rookverslaving ligt hoofdzakelijk in de jonge leeftijd en vriendjes.... Ze beseffen op jonge leeftijd niet waar ze aan beginnen..... Het staat stoer... De gluiperige tabaksindustrie speelt in op deze jeugdigen. De oudere verslaafden hebben ze al gigantisch in de tang.... Lees maar eens hoe volwassen reageren op allerlei anti-rook-maatregelen, dik hun koppen onder het zand duwen en tegengas geven met allerlei onnozele kinderachtige reactie's, zoals "fijnstof bij Schiphol", alcohol, vet, suikers, smartphone gebruik, medicijnen etc. etc.
En ja.... Ook dit zijn zaken waar de nodige aandacht aan gespendeerd zal moeten worden....

14 LoydMorris    
6 maanden geleden door LoydMorris
0
Meld

@8 Het heeft niks met het uithangen van de Alpha te maken. De arts wenst je een soort van kanker toe, en daar ik al kanker (leukemie) heb gehad zou ik hem dus inderdaad flink voor zijn potje slaan.

@14 Nou ja, roken zou minder verslavend en minder schadelijk zijn als men gewoon tabak van de plant zou roken. Maar ze hebben er van alles aan toegevoegd wat het verslavender en zeker schadelijker maakt.

En ja, fijnstof is natuurlijk wel een goed argument. Rokers hebben voor het grootste deel zichzelf, "meeroken" is geen ding in de buitenlucht (stank is subjectief). Dit in tegenstelling tot fijnstof. Ik loop liever pal achter een roker, dan dat ik langs een lossende vrachtwagen loop.

15 Bluth    
6 maanden geleden door Bluth
2
Meld

@15 Natuurlijk moet er iets gedaan worden aan fijnstof, vervuiling en onze luchtkwaliteit... ik zal de laatste zijn die dit ontkent. Ik blijf het echter sneu vinden dat velen allerlei andere zaken er bij slepen als het over roken gaat. Zo kun je alles wel bagatelliseren....
Hoe je het went of keert.... Roken is ongezond , verslavend en dodelijk....

16 LoydMorris    
6 maanden geleden door LoydMorris
2
Meld

Dat gedoe over wildvreemden die elkaar zo nodig moeten aanspreken is vragen om rottigheid. Wat verwacht je anders dan irritatie tot woede? En dan diegene gaan filmen en afzeiken in de media, zeker.

17 Wendel    
6 maanden geleden door Wendel
2
Meld

@12 : Dat met ouderen en medicijnen is best te gortig, als je ziet wat een batterij aan middelen ze vaak slikken, de helft om bijwerkingen van de andere helft enigszins tegen te gaan.

18 Wendel    
6 maanden geleden door Wendel
2
Meld

Ook wordt er bij het ontwikkelen en vermarkten van nieuwe middelen vanuit winst-oogmerk veel teveel gemikt op symptoom-onderdrukking, waardoor je meer en meer comorbiditeit krijgt omdat de originele oorzaak zorgvuldig niet wordt opgespoord/aangepakt.

19 Wendel    
6 maanden geleden door Wendel
2
Meld

@16 Roken is ongezond, en dodelijk, klopt. Alcohol drinken is ongezond en dodelijk. Suiker eten is ongezond en kan dodelijk zijn. Ze hebben er alleen zichzelf mee. Dit is met fijnstof een ander verhaal, daar heb je iedereen mee. Dit kan met roken ook het geval zijn (meeroken) maar dat gaan we dus zoveel mogelijk tegen. Waarom niet hetzelfde met fijnstof wat aantoonbaar schadelijker is dan "meeroken"?

Of, als de schadeljkheid van roken je een doorn in het oog is, pleit dan ook voor het verbieden van alcohol, suiker, hoestdrank, lijm, enzovoorts.

20 Bluth    
6 maanden geleden door Bluth
1
Meld

@18 Je wordt niet verplicht deze medicijnen te slikken.... en daarbij.... dit gaat over roken!!!
U weet wel.... een domme verslavende bezigheid die jaarlijks 20.000 Nederlandse doden als gevolg heeft..

21 LoydMorris    
6 maanden geleden door LoydMorris
0
Meld

@20 Klopt, klopt, klopt allemaal!!!!
Blijft enkel de vraag, waarom zouden artsen niet mogen wijzen op de gevaren van roken?
Als jij last van je knie hebt, zit je ook niet te wachten op een antwoord van een arts die zegt dat kiespijn misschien veel erger is...

22 LoydMorris    
6 maanden geleden door LoydMorris
0
Meld

@21
Je wordt als roker wel beperkt in je grondwettelijke recht op zelfbeschikking voor iets wat bij de wet feitelijk niet verboden is en waar de staat ook nog eens jaarlijks miljarden naar binnen harkt via accijnzen en btw. Jij wil jouw persoonlijke wereldbeeld mij en andere rokers wel opdringen en naar mijn gevoel niet om die 20.000 doden die je met regelmaat noemt maar vooral omdat je een hekel hebt aan roken.

Rokers roken niet om overlast te veroorzaken en gaan ook liever ergens naar toe waar ze zich ook echt welkom voelen. Als het dan niet meer in de horeca kan ik alleen maar zeggen.... het zij zo. Gaan we wel de tuin in, naar kennissen of even gezellig bij de buren over de vloer. Even naar de supermarkt en we hebben dan ook lekker ijs, drinken en een lekkere maaltijd.... en nog veel goedkoper ook. Hebben jij en je medestanders ook niets meer te klagen als wij wegblijven uit de horeca.

23 Beowulf    
6 maanden geleden door Beowulf
1
Meld

@23 Wat is er mis mee om mensen te wijzen op de gevaren van roken?
Effin..... onbegonnen werk om verslaafden te helpen.

Rook vooral lekker stug door. Ooit zal het "kwartje vallen".....

24 LoydMorris    
6 maanden geleden door LoydMorris
0
Meld

Publiceer ook eens hoeveel procent van de dokters zelf rookt. Dat zal menigeen ook verbazen. question question

25 Weet geen naam    
6 maanden geleden door Weet geen naam
1
Meld

@24
Op zich is daar niets mis mee maar wat er nu gebeurt gaat veel verder dan alleen maar daarop te wijzen. Bij mij is al reeds het kwartje gevallen dat oud worden in dit land steeds minder leuk wordt, je wordt bijna als tweederangsburger behandeld. In vrijwel alles moet de gepensioneerde achter aansluiten. Nu moeten burgers tot hun 67ste doorwerken, hebben gepensioneerden de laatste jaren enorm moeten inleveren en worden ze steeds meer gezien als een last in plaats van een verrijking. Raak je als 50 plusser je werk kwijt is de kans dat je nog ergens aangenomen wordt zeer klein. Dan mag je tot 17 jaar lang proberen om op bijstandsniveau proberen uit te zingen.

Nu willen ze ook nog de ene na de andere dingen gaan verbieden of mensen opdringen te minderen of te laten staan zoals minder zout, minder vlees, minder suiker, minder in de auto, meer op de fiets of met OV (veel sterkte als meer dan 50km van je werklocatie woont)
Dit begint steeds meer te lijken op gezondheidsfascisme, het gaat hierbij er meer om het gelijk te halen dan om verstandig beleid. Geen wonder dat er steeds meer mensen zich tegen deze verregaande betutteling beginnen te verzetten. Nog even en mensen mogen alleen eten en drinken wat de overheid, artsen en stichtingen voorschrijven en in welke hoeveelheden. Wanneer je moet gaan slapen en hoe lang, en hoeveel je mag internetten, TV mag kijken of van je computer of console gebruik mag maken. Alles voor de gezondheid toch??

26 Beowulf    
6 maanden geleden door Beowulf
2
Meld

@18
"Dat met ouderen en medicijnen is best te gortig, als je ziet wat een batterij aan middelen ze vaak slikken, de helft om bijwerkingen van de andere helft enigszins tegen te gaan."
Hierin ben ik het voor de verandering helemaal met je eens. Ik pleit ook al langere tijd voor een jaarlijkse 'farma-check', waarbij de patiënt samen met de huisarts inventariseert wat er zoal geslikt wordt, waarvoor, en wat er eventueel kan vervallen (bijvoorbeeld omdat het amper helpt, of omdat de kwaal niet meer speelt enzovoort).
Niet alleen is stoppen met onnodige middelen gezonder en goedkoper, de kans op medicatiefouten neemt ook af. Dit laatste betreft trouwens ook problemen die ontstaan doordat mensen bijvoorbeeld na verhalen op internet juist op eigen houtje besluiten om te stoppen met pillen die ze echt wèl nodig hebben.
En gelukkig is Nederland sowieso al wat minder pillengek dan veel andere landen zoals Frankrijk en Italië -- en het is daar dus zo erg, dat patiënten zich niet totaal serieus genomen voelen wanneer er bij een consult *geen* recept wordt gegeven. (Cijfers: in Italië resulteert 98% van alle huisartsenconsulten in een recept voor medicijnen, in Nederland 'slechts' zo'n 50%.)

27 RichardR    
6 maanden geleden door RichardR
0
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Chatgroep Gele Hesjes Nederland antisemitisch
Dat de Gele Hesjes in Nederland fouter dan fo...

14 uur geleden door Inter

Jawed S. dreigt: 'Bij nieuwe cartoonweds...
'Waarom hebben jullie toestemming gegeven aan...

18 uur geleden door ontken

Meerderheid Europese bevolking wil minder of...
Uit een onderzoek van het Amerikaanse onderzo...

13 uur geleden door Hadito

Advocaat Jawed: 'Steekpartij schuld van...
Als Geert 'Varken' Wilders zijn cartoonwedstr...

12 uur geleden door Inter

Stormy Daniels moet kwart miljoen aan Trump b...
Stormy Daniels moet president Trump 293.000 d...

8 uur geleden door Waarheid, gewoon zoals het is


ADVERTENTIE


Laatste reacties
logikus
Meerderheid Europese bevolking wil minder of ...
Dit soort nieuws, dat dit rampkabinet in het ...

1 minuut geleden door logikus

alexandroepimenco
PvdA wil vrijheid bijzonder onderwijs inperke...
@6 Hmm... je hebt gelijk. Ik heb vroeger ook ...

1 minuut geleden door alexandroepimenco

GOTCHA666
EU zet poort weer WAGENWIJD open...
@15 Taakstraf is ook werken dus leef je uit ...

2 minuten geleden door GOTCHA666

Zie Hier
SCP: Nationale trots over sportprestaties Ned...
Wat een hoog intelligent onderzoek, zijn vast...

2 minuten geleden door Zie Hier

Hangingmen
PvdA wil vrijheid bijzonder onderwijs inperke...
Hoe kan het nou dat als ik een artikel wil pl...

2 minuten geleden door Hangingmen

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig