Neem kleine portie patat, dat geeft even voldaan gevoel als grote
Na het eten van een kleine portie friet zijn we net zo voldaan als na het eten van een grotere portie. Dit blijkt uit onderzoek dat vorig jaar werd uitgevoerd aan de Vrije Universiteit Brussel. De resultaten zijn gepubliceerd in vaktijdschrift Nutrition Journal.
Studenten en personeel kregen vorig jaar in het universiteitsrestaurant van de Vrije Universiteit Brussel gedurende een week hun friet geserveerd in een puntzakje in plaats van de gebruikelijke porseleinen schaaltjes. De gebruikelijke portie, waarbij het schaaltje 200 gram frietjes bevat, werd gereduceerd met 20 procent tot 160 gram. Als gevolg hiervan nam de totale hoeveelheid overgebleven friet op het bord (na het consumeren van de maaltijd) van het restaurant gedurende één week af van 49,1 kilogram naar 16,5 kilogram. Dit komt neer op een vermindering van 66,4 procent.
Bij een kleinere steekproef bleek dat na het nuttigen van de kleinere portie de verzadiging net zo hoog was als bij de normale portie frietjes. Bijkomend voordeel was dat het aantal kilogram geconsumeerde frietjes met 9,1 procent daalde. Ondanks deze lagere consumptie bleek dat men dit niet compenseerde met een extra tussendoortje. Reden om aan te nemen dat we ook met een kleinere portie friet voldoende hebben.
Verspilling
Waar het onderzoek werd opgezet om te onderzoeken hoe portiegrootte invloed heeft op gezondere eetgewoontes, zijn de gevolgen voor voedselverspilling groot. Belangrijk, want jaarlijks verdwijnt veel nog goed eetbaar voedsel in afvalbak. Alleen al in Nederland wordt jaarlijks voor circa 2,5 miljard euro aan bruikbaar voedsel weggegooid en onnodig laagwaardig verwerkt. Ongeveer de helft van de verspilling vindt thuis plaats: de gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks zo’n 50 kilogram goed voedsel weg.
De uitkomsten van dit onderzoek tonen volgens Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum aan dat kleinere porties leiden tot de inname van minder calorieën, en ook tot minder voedselverspilling. ,,Bij producten die niet in de Schijf van Vijf staan, vinden wij het belangrijk dat aanbieders van voedsel (niet alleen fabrikanten, maar ook supermarkten en cateraars) stoppen met het almaar vergroten van porties.''
Ongezondere producten
Feit is, aldus Van der Ploeg, dat mensen zich aanpassen aan de porties. ,,Uit onderzoek weten we dat van grotere porties meer gegeten of gedronken wordt. Als je zoals in het onderzoek de porties in stapjes verkleint, helpt dat mensen om minder calorieën binnen te krijgen, zonder dat ze het gevoel hebben dat ze er te weinig aan hebben. Vooral bij ongezondere producten is dat heel belangrijk, omdat de helft van de Nederlanders te zwaar is.''
Als je de porties verkleint, helpt dat mensen minder calorieën binnen te krijgen
Kleinere porties die meer aangepast zijn aan de behoeften van consumenten, bijvoorbeeld eenpersoonshuishoudens, kunnen ook leiden tot minder voedselverspilling, voegt Van der Ploeg daaraan toen. En dat is weer belangrijk om verspilling tegen te gaan. ,,Want de overheid en bedrijven willen de verspilling van goed eten in 2030 met de helft hebben verminderd ten opzichte van 2015.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
-
DE KWESTIE202
Praat mee: Is suikerbelasting op suikervrije dranken wel eerlijk?
In de Kwestie leggen we elke werkdag een vraag over een actueel thema aan onze lezers voor. Reageer hieronder ook op deze kwestie. -
PREMIUMVoor jou geproefd
Dit is de allerlekkerste slagroomtaart: ‘Perfect van smaak, niet te zoet en mooi stevig van structuur’
Minder alcohol en meer sporten is natuurlijk prima. Toch mogen we af en toe nog wel onze vingers aflikken omdat er wat te vieren valt. Drie professionele zoetekauwen testten acht kant-en-klare slagroomtaarten. ,,Van binnen en van buiten is deze taart precies in balans, daar gaat het om.’’ -
Dit eet Paus Franciscus (zelf een goede kok) nou graag
Gevulde calamari, gemarineerde Argentijnse biefstuk of een luchtige hazelnoottaart. Het zijn een paar gerechten uit het kookboek Aan tafel met Franciscus waarin Roberto Alborghetti vertelt over de bijzondere relatie van Paus Franciscus met eten. -
PREMIUMVoor jou getest
Van dit merk heb je vast nog nooit gehoord, maar zij maken de lekkerste kant-en-klaarpannenkoeken
Een op de drie Nederlanders eet minstens eens per maand pannenkoeken. Bij voorkeur belegd met stroop, poedersuiker of spek. Tijd voor een blinde smaaktest met 10 kant-en-klaarsoorten uit de supermarkt. ,,Deze heeft alles: aantrekkelijk om te zien, mooi smeuïg en een lekkere smaak.’’
-
PREMIUM
Slager Jakob (25) maakt vanaf nu weer dé paardenworst waar mensen voor omreden
Dordrecht -
-
-
Quiz
Hoeveel eten gooi jij weg? Kabinet trekt 7 miljoen uit tegen voedselverspilling
De hoeveelheid eten die wordt verspild moet met de helft omlaag. Dat spreekt het kabinet vandaag af met grote voedingsbedrijven. De overheid trekt daar 7 miljoen euro voor uit. -
Consumentenbond
Vijf lades en een snelvriesfunctie: dit is de beste vrijstaande vriezer
Wat is de beste vrijstaande vriezer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
Half miljoen Nederlanders met voedselallergie, maar helft restaurants gaat de fout in met informatie
-
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
Elke dag overlijden er 22 mensen aan hartfalen. Wat hartfalen precies is, weet maar één op de vijf mensen. Daarom is het deze week De Nationale Hartfalen Week. Cardiologen Steven Chamuleau en Jozine ter Maaten geven antwoord op zeven vragen over hartfalen. ,,Als je als 50-jarige een trap op loopt en het benauwd hebt, dan is dat gek.’’ -
-
PREMIUM51
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’