RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Darifa stond oog in oog met schutter Luik: 'Hij liet me gaan omdat ik moslim ben'

Rouwende medestudenten van het 22-jarige slachtoffer, een dag na de aanslag. Beeld © EPA

Darifa, de schoonmaakster die gisteren korte tijd werd gegijzeld door de verdachte van de aanslag in Luik, zegt dat hij haar liet gaan nadat hij had gevraagd of ze moslim was en aan de ramadan deed. "Ik zal je niets aandoen", verzekerde Benjamin H. haar daarop.

Dat zegt Darifa tegen de Belgische omroep RTBF. Ze werkt op de school waar Benjamin H. zich verschanste nadat hij drie mensen had gedood, onder wie twee politieagentes.

Twee wapens in zijn handen

"Ik stond te kletsen met de beheerder toen ik de eigenaar van het gebouw ernaast de school binnen zag rennen", zegt Darifa. "Drie meisjes liepen gillend weg. Bij de deur stond mijn collega Naima te schreeuwen en ik vroeg me af wat ik moest doen. Ik begon de deuren dicht te doen die uitkomen op de hal en stond plotseling oog in oog met de schutter. Hij had twee wapens in zijn handen."

Hij vroeg daarop of ze moslim was en of ze meedeed aan de ramadan. Op beide vragen antwoordde ze bevestigend, waarna hij haar geruststelde: "Maak je geen zorgen, ik zal je niets aandoen, als je maar doet wat ik zeg."

Huilen door de shock

Darifa probeerde hem op andere gedachten te brengen door te zeggen dat een school geen goede plek was. "Op zeker moment gaf ik met gebaren aan de docenten aan dat ze weg moesten gaan van het schoolplein, maar ik denk niet dat ze het begrepen."

Benjamin H. zei dat ze moest ophouden en aan haar 'Palestijnse en Syrische broeders' moest denken. "Ik zei dat ik huilde omdat ik in shock was. Hij zei dat dat niet nodig was, omdat hij me niets zou aandoen."

Politie aan het lijntje houden

Hij probeerde haar duidelijk te maken dat hij zijn toevlucht had genomen tot het schoolgebouw om 'de politie aan het lijntje te houden'. Volgens Darifa dacht hij niet aan ontsnappen. "Hij vroeg me om de deur open te maken en de politie te gebaren weg te gaan. Toen deden we de deur nog een keer open en gooide hij zijn identiteitskaart naar ze toe, zodat ze konden checken dat hij het was."

Toen de deur daarna nog een keer openging, liep Darifa weg. "Ik denk dat hij zich ervan bewust was dat het over was", zegt ze. "Daarna ging hij naar buiten."

'Slachtoffers voorkomen'

Jan Jambon, de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, sprak Darifa vandaag prees haar moedige optreden. "Ze heeft misschien meer slachtoffers in de school kunnen voorkomen", zei hij.

Gefilmd: politie doodt dader schietpartij Luik:

Na de schietpartij in Luik waarbij drie doden vielen, schakelt de politie de dader uit voor een school. Vanaf de overkant filmt iemand de actie.

Meer op rtlnieuws.nl:
Agentes doodgeschoten in Luik: 'Ze was net oma geworden'