RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Laura's zoontje (2) stierf door meningokokken: 'Het leek op een griepje'

Mace (2) overleed eind vorig jaar door meningokokken. Beeld © Eigen foto

Toen Laura's zoontje Mace vorig jaar een beetje rillerig was en moest overgeven, dacht ze in eerste instantie aan een buikgriep. Een paar uur later bleek dat hij meningokokken had. "Hij heeft nog drie weken voor zijn leven gevochten."

​Het is nog geen half jaar geleden dat Mace begraven is. Zijn moeder Laura (28) uit Dordrecht probeert ondanks het grote verdriet haar leven op te pakken. "Ik heb nog een dochtertje van negen maanden oud, zij is een enorme lachebek. Dat maakt het iets draaglijker", vertelt ze aan RTL Nieuws.

'Ik had nog nooit van deze ziekte gehoord'

Laura wil haar verhaal graag doen omdat ze anderen wil waarschuwen voor meningokokken, een infectieziekte die hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging kan veroorzaken. "Toen Mace ziek werd, had ik nog nooit van deze ziekte gehoord, en ik kende de symptomen ook niet. Hoe meer mensen op de hoogte zijn, hoe beter, want het is een hele enge ziekte."

Het was begin november toen Mace 's avonds een beetje rillerig was. "Ik dacht aan een griepje dus heb hem lekker bij mij in bed genomen. Rond 4.00 uur moest hij overgeven, dus ik dacht dat dat hem had dwarsgezeten", vertelt Laura. "Maar toen we daarna even gingen douchen, zagen we een bloedblaar op zijn balzakje. Dat was wel gek, maar we dachten dat hij misschien gevallen was op de peuterspeelzaal."

Wat zijn de klachten bij meningokokkenziekte?

  • plotseling hoge koorts
  • suf
  • hoofdpijn
  • niet tegen licht kunnen
  • misselijk
  • braken
  • een zere en stijve nek, vooral als u het hoofd voorover buigt
  • soms komen er hele kleine, rode of paarse vlekjes in de huid. De vlekjes kunnen niet weggedrukt worden. Ze zijn zo groot als een speldenknop.
  • bij baby’s zijn de klachten: slaperig, drinkt slecht, huilt snel en anders dan normaal, begint te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

ZIE OOK: Dit moet je weten over meningokokkenziekte

Bron: RIVM

42 graden koorts

Laura blijft die nacht bij haar zoontje, die af en toe ijlt, en krijgt een 'naar gevoel'. "Toen ik 's ochtends de koorts op ging meten, bleek dat hij 42 graden had. Toen schrok ik wel en zijn we meteen naar de huisarts gegaan."

Ook die dacht niet meteen aan meningokokken. "We kregen antibiotica mee, omdat de huisarts dacht dat het een longontsteking in combinatie met waterpokken was. Dat bleek achteraf niet zo'n rare diagnose: we hebben later ook een foto van de vlekjes laten zien aan een meningokokken-expert, en die vond dat ze ook niet leken op meningokokkenplekjes."

Met de ambulance naar het ziekenhuis

Eenmaal thuis ging het steeds slechter met Mace. "Hij kreeg meer rode puntjes op zijn lichaam, op een bepaald moment ook bij zijn oog. Toen heb ik de huisarts opnieuw gebeld. Ze vermoedden dat het om meningokokken ging, en vanaf dat moment ging het allemaal heel snel."

Mace werd met een ambulance naar het Sophia Kinderziekenhuis gebracht. "De artsen zeiden tegen me dat hij heel ziek was en voor zijn leven aan het vechten was", vertelt Laura. "Pas toen drong eigenlijk tot me door wat meningokokken is en hoe ernstig de situatie was."

Drie weken in kunstmatige slaap

De artsen besloten om Mace drie weken in een kunstmatige slaap te houden, en daarna te kijken hoe het met hem zou gaan. "Door meningokokken gaan je bloedvaten lekken, dat schijnt heel pijnlijk te zijn. Door hem in slaap te houden, voelde hij dat niet."

Maar toen de artsen Mace na drie weken opnieuw onderzochten, zagen ze dat het niet goed ging. "Waar ze eerder dachten dat ze misschien zijn ledematen moesten amputeren, bleek nu dat er geen levensfunctie meer in zijn spieren zat." Drie dagen later overleed Mace in het ziekenhuis.

Dit jaar al 11 mensen overleden aan meningokokken

Vandaag bleek uit cijfers van het RIVM dat Nederland afstevent af op een recordaantal besmettingen met de meningokok-bacterie type W. Er zijn dit jaar al 57 mensen op de intensive care beland en 11 mensen aan de ziekte overleden. 

Deze cijfers maken Laura boos. "Kom op, we leven in 2018, waarom moet dit nog gebeuren? We leven in een land waar alles goed geregeld is, dan zou deze ziekte toch beter bestreden moeten kunnen worden?"

​Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie: de meningokok. In Nederland komt de ziekte regelmatig voor.

ZIE OOK: Dit moet je weten over meningokokkenziekte

Bij besmetting met meningokokken kunnen kinderen of volwassenen in korte tijd, in slechts enkele uren, heel erg ziek worden. Zij kunnen bijvoorbeeld een bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking (ook nekkramp genoemd) krijgen. Het kan dodelijk zijn.

Hoe dodelijk is het?

Dat varieert en is afhankelijk van de variant van meningokokken. Zo is er de B-variant, die de laatste jaren steeds minder vaak voorkomt in Nederland. Daar is sinds 2015 ook een vaccin voor.

Daarnaast heb je ook nog de meningokokkenvarianten A, C, W en Y. Vooral de W-variant komt de laatste tijd steeds vaker voor. Die variant is ook dodelijker. De sterfte onder die patienten is 15 procent. Ter vergelijking: onder B-variant is dat 5 procent.

Meer op rtlnieuws.nl: