Gasunie mag beginnen met aanleg gasleiding Hoogezand (man vreest dat zijn woning in puinhoop verandert)

Foto: ANP

Foto: ANP

Gasunie mag beginnen met het vervangen en verplaatsen van de bestaande aardgasleiding in Hoogezand. Dit besliste de Raad van State woensdag.

Het gaat om een deel van de transportleiding tussen Winschoten en Groningen waarop huishoudens en bedrijven zijn aangesloten. Eigenaar Erik Rozema van een ernstig verzakte woning aan de Borgweg in Westerbroek probeerde vorige maand in Den Haag de start van de werkzaamheden tegen te houden. Zijn beroep tegen het bestemmingsplan Leiding Gasunie Hoogezand van de voormalige gemeente Hoogezand-Sappemeer is door de Raad van State ongegrond verklaard.

Woning puinhoop

Rozema zegt dat zijn woning in een puinhoop aan het veranderen is. Hij is van plan een procedure te starten tegen de NAM waarin hij 300.000 euro schadevergoeding wil hebben. De NAM erkent niet de volledige schade aan de woning. Rozema vreest dat de werkzaamheden waarmee Gasunie volgende maand wil beginnen voor nog meer schade zorgen en vreest in een hopeloze discussie terecht te komen met de gasmaatschappijen. Hij bestrijdt ook de noodzaak van het vernieuwen van de aardgasleiding omdat in de toekomst iedereen van het gas af moet.

Vervangen prioriteit

Volgens de Raad van State is het mogelijk om een bouwkundige opname te maken van het huis van Rozema, ook al is dat ernstig beschadigd. Verder vindt de Raad van State het risico op schade door de activiteiten van Gasunie niet zo groot dat de gemeenteraad het bestemmingsplan niet had mogen vaststellen. Dat in de toekomst geen aardgas meer wordt gebruikt is volgens de Raad van State geen reden om de vijftig jaar oude gasleiding niet te vernieuwen. Het vervangen van de leiding heeft prioriteit omdat die in aardbevingsgebied ligt.