RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

65.000 kunstwerken niet te zien: 'Doodzonde, geef ze aan regiomusea'

Bezoekers worden rondgeleid in het depot van het Centraal Museum in Utrecht.

In onze Rijksmusea liggen ongeveer 65.000 kunstwerken die het publiek niet kan bekijken omdat ze in depots liggen opgeslagen. De VVD vindt dat doodzonde en wil deze werken naar regionale musea verplaatsen zodat het publiek ze alsnog kan bewonderen.

De kunstcollectie van het Rijk bestaat uit ongeveer 104.000 kunstwerken. Ongeveer tweederde van deze werken, ruim 65.000 kunstwerken, zien bezoekers van de musea niet omdat ze liggen opgeslagen in een depot. Denk aan schilderijen, archeologische collecties, tekeningen, beelden en andere objecten.

Uit het stof halen

De VVD vindt dat zonde. De partij wil daarom tienduizenden kunstwerken onder regionale musea verdelen zodat de kunst alsnog door bezoekers bekeken kan worden.

Het plan moet gefinancierd worden met een deel van het geld dat beschikbaar is om nieuwe schilderijen aan te kopen. Volgens Kamerlid Antoinette Laan kan met relatief weinig geld de kunst naar regionale musea worden verplaatst. Die musea hebben volgens haar veel behoefte aan nieuwe kunst.  

'Positief over het plan'

Iris Noteboom van de Museumvereniging is positief over het uitwisselen van de collecties tussen musea. "Wij streven er ook al jaren naar dat musea meer stukken onderling uitruilen zodat ze niet in depots verdwijnen maar zichtbaar zijn voor het publiek. Het plan van de VVD klinkt goed." Wel moet er verder nagedacht worden over de praktische invulling, bijvoorbeeld over de beveiliging. Noteboom: "Een heel duur schilderij zal bijvoorbeeld niet zomaar in elk regionaal museum kunnen hangen. We zijn al wel bezig om de beveiliging haalbaarder te maken voor musea." 

Waarom er zoveel kunst in depots verdwijnt? "Simpelweg omdat veel musea niet genoeg tentoonstellingsruimte hebben."

De Raad voor Cultuur signaleerde het probleem dat veel kunst niet voor het publiek te zien is, ook al. De Raad adviseerde de overheid toen de depots te openen om de zichtbaarheid van collecties te vergroten.

Collecties

Er zijn 16 musea waarin de collecties van het Rijk zijn opgenomen, zoals het Vincent van Gogh en het Rijksmuseum in Amsterdam en het Kröller-Müller in Otterloo. In Amersfoort bevinden zich collecties bouwtekeningen, bouwfragmenten en het monumentenarchief. In Lelystad wordt de collectie scheepsarcheologie beheerd.

Museumbezoek zit in de lift. Het aantal Museumkaarten groeit al meer dan tien jaar spectaculair: ruim 1,3 miljoen mensen hebben een Museumkaart. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Helft schilderijen in Frans museum vals