RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Warm weer funest voor examenresultaat

Waterflessen in de aanslag: een leerling in Zoetermeer doet eindexamen (archieffoto). Beeld © ANP

Het is dus écht geen smoesje: tijdens je eindexamen klagen dat je er door de hitte niets van hebt gebakken. Want in een warme periode scoren scholieren slechter dan anders, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Daarvoor werden de examenresultaten vergeleken van tien miljoen Amerikaanse middelbare-schoolleerlingen over een periode van dertien jaar, meldt de BBC. In koelere jaren bleek hun cijferlijst gemiddeld beter. Het effect doet zich voor zodra de buitentemperatuur boven de 21 graden Celsius ligt, ontdekten wetenschappers van de Harvard-universiteit.

Bij elke 0,55 graad die de temperatuur hoger uitvalt, gaat de gemiddelde score van de eindexamenleerlingen met 1 procent omlaag. Boven de 32 graden is het effect nog sterker, en als het buiten warmer is dan 38 graden, neemt de gemiddelde score nóg sneller af.

Sneller geïrriteerd

De warmte heeft een negatieve invloed op zowel de instructie in de klas als op de tijd die leerlingen besteden aan hun huiswerk, zeggen de onderzoekers. Als het warm is, zijn scholieren 'sneller afgeleid en vaker geïrriteerd en vinden ze het moeilijker om te focussen'. 

Het effect doet zich sterker voor bij leerlingen uit arme gezinnen en etnische minderheidsgroepen. De verklaring daarvoor is mogelijk doodsimpel, zeggen de onderzoekers: leerlingen uit rijkere gezinnen hebben vaker airconditioning. 

Professionele begeleiding

Daarnaast zouden ouders die het kunnen betalen, eerder ingrijpen als ze merken dat de prestaties van hun kind achterblijven. Zo schakelen ze eerder professionele begeleiding in.

Scherper door examenpil

Vlammen tijdens je eindexamen? Sommigen proberen de prestaties op te krikken door speciale pillen. Maar helpen ze ook?

Meer op rtlnieuws.nl:
Vechtende eekhoorns op het dak, fanfare voor de deur: klachten eindexamens nemen af