Lodewijk Asscher gaat boek schrijven

Asscher
wiki

PvdA-voorman en Joodse huisvader Lodewijk Asscher gaat een boek schrijven over zijn politieke leven. In januari 2019 verschijnt zijn boekje ‘Opstaan in het Lloyd hotel’, waarin hij schrijft over thema’s waarmee politici worstelen. Enkele van die onderwerpen zijn werk, identiteit en vrijheid. Het boek zal verschijnen bij uitgeverij Podium, waar Asscher onlangs een contract tekende om het te kunnen schrijven. Ook komen er een debatavond met politici en een uitgebreide toernee langs boekhandels in het land.

In het boekwerk put Asscher uit zijn eigen ervaringen als politicus, die hij volgens Podium opschrijft ‘in een stijl net zo beheerst en ontspannen als de samenleving die hij voor ogen ziet’. Uit het persbericht: ‘Opstaan in het Lloyd Hotel wordt een van die zeldzame politieke boeken die niet alleen ontwapenend en onthullend zijn, maar ook onderhoudend, moedig en visionair. Een ware verademing in een tijd waarin politici eerder een ‘merk’ lijken te willen zijn dan ‘denker & schrijver’. Asscher werkt voor dit boek samen met journalist Michiel Zonneveld

De titel verwijst naar het Amsterdamse hotel waar de 43-jarige Asscher het boek deels heeft geschreven. In dit hotel, dat op steenworp afstand van zijn woning ligt, ontvangt Asscher vaak ‘s ochtends gasten en begint hij vaak zijn dag. In Opstaan in het Lloyd Hotel laat Asscher thema’s de revue passeren waarmee politici worstelen zoals vrijheid, werk, onderwijs, Europa, identiteit en moraal. Hij wil het niet in politieke soundbites, maar vanuit ‘zijn rijke persoonlijke ervaringen’ opschrijven, ‘in een stijl net zo beheerst en ontspannen als de samenleving die hij voor ogen ziet’.

Asscher groeide op in een Joods gezin. Zijn moeder was een bekende rechter en zijn grootvader was in de Tweede Wereldoorlog onder meer bestuurder van de beruchte Joodsche raad. Hoewel Asscher niet te koop loopt met zijn Joodse achtergrond beïnvloed het wel zijn dagelijkse leven. Voor de PvdA was hij vorig jaar lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen. Het was de tweede keer dat de partij een lijsttrekker van Joodse komaf had. Asscher, die bijna vijf jaar lang vicepremier was geweest in het impopulaire kabinet Rutte II, verloor 29 zetels – een record. Niettemin bleef hij fractievoorzitter van zijn partij in de Kamer. Volgens critici heeft hij een geloofwaardigheidsprobleem.

Categorie:

Home » Cultuur » Boeken » Lodewijk Asscher gaat boek schrijven