Een demonstratie bij een Starbuckswinkel in Philadelphia
NOS NieuwsAangepast

175.000 Starbucksmedewerkers op discriminatie-cursus: dit is wat ze leren

  • Noortje Deutekom

    redacteur Buitenland

  • Noortje Deutekom

    redacteur Buitenland

Ken je dit raadsel al? Een man en zijn zoon krijgen in een regenachtige nacht een verschrikkelijk ongeval. De man overleeft het niet, zijn zoon belandt met ernstige verwondingen in het ziekenhuis. De chirurg die naar de operatiekamer wordt geroepen herkent de jongen meteen en roept: "Ik kan hem niet helpen. Deze jongen is mijn zoon." Vraag is nu wie deze chirurg is.

Dit is het soort raadsel dat 175.000 Amerikaanse medewerkers van Starbucks vandaag vermoedelijk voorgelegd krijgen bij een cursus over vooroordelen. Ze krijgen even de tijd om erover na te denken. Net als jij - het antwoord staat verderop in dit artikel.

Reden voor de massale cursusdag is de onterechte arrestatie van twee zwarte mannen, vorige maand in een Starbucks vestiging in Philadelphia. Het duo zat in de koffiezaak te wachten op een vriend en omdat ze geen koffie bestelden, besloot de manager de politie te bellen. Die sloeg de mannen in de boeien. Een filmpje van het incident ging viral.

Direct ontstonden er protesten tegen de wereldberoemde koffieketen. Starbucks besloot door het stof te gaan en het imago op te poetsen. Het bedrijf schikte met de slachtoffers voor het symbolische bedrag van 1 dollar, de manager van de vestiging in Philadelphia werd ontslagen én er werd een cursusdag georganiseerd van ongekende omvang.

Vandaag gaan ruim 8000 Starbucks-filialen voor enkele uren dicht en gaan de duizenden medewerkers naar de bijscholing. De middag is speciaal samengesteld voor het bedrijf, in samenwerking met activisten en experts.

We willen mensen niet het gevoel geven dat ze slecht zijn.

Ontwikkelaar cursus Starbucks

De cursus bestaat specifiek uit oefeningen om deelnemers te laten zien hoe vooroordelen erin sluipen, laat een van de ontwikkelaars aan persbureau AP weten. "We willen de mensen niet het gevoel geven dat ze slecht zijn, omdat ze een vooroordeel over een bepaalde groep hebben, maar we willen ze leren waarom ons brein deze vooroordelen heeft."

Ook jij hebt vooroordelen

Vanmiddag draait het dus niet alleen om racisme, maar ook om alle andere denkbare vooroordelen die werknemers zouden kunnen hebben ten opzichte van een klant. En dat is precies wat er nodig is, stelt Noëlle Beerepoot. Zij geeft cursussen bij het Bureau Discriminatie Zaken.

"Iedereen wil aardig gevonden worden en niemand geeft graag toe dat hij of zij in patronen denkt of vooroordelen heeft", zegt Beerepoot. "Maar de cursisten moeten inzien dat ze niet zo rechtschapen zijn als ze zouden willen. Ze moeten zich realiseren dat ze zelf veel invullen."

Dat doen we bijvoorbeeld ook met eten. "Als je iets nog nooit hebt gegeten en het ziet er niet lekker uit, ga je er meteen van uit dat het vies is. Je weet pas of het wel of niet lekker is als je hebt geproefd." Het oordeel is er dus meteen.

En die chirurg...

Het raadseltje over de chirurg, waar dit artikel mee begint, is een beproefde methode om cursisten in te laten zien dat ook zij onbewuste associaties hebben. Is de gewonde jongen uit het verhaaltje misschien geadopteerd? Of ging de moeder van het kind vreemd? Gaat het hier om een homostel of over pleegouders? Dit zijn de antwoorden die voorbij komen.

"Vooral vrouwen schrikken zich rot als blijkt dat de chirurg de moeder van het kind is", zegt Beerepoot. "We denken bij een chirurg al snel aan een witte man die NRC Handelsblad leest, golf speelt en een dikke auto rijdt en minder snel aan een vrouw."

Ga eens naast iemand anders zitten in de bus

Noëlle Beerepoot, Bureau Discriminatiezaken

Als je je realiseert dat ook jij in stereotypen denkt, is de volgende stap het in de praktijk brengen van wat je leert in zo'n cursus. Als je je bewust bent van je vooroordelen, kun je gaan handelen.

Als je in de trein of bus gaat zitten, denk dan bijvoorbeeld eens na over naast wie je gaat zitten, stelt Beerepoot voor. "Vraag je af naast wie je wel of niet wilt gaan zitten en waarom dat is. Vraag je af wat je voor jezelf invult, wat je denkt en waarom." Dan kan blijken dat je je vergist hebt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl