RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Jongen (15) krijgt hartstilstand tijdens fietstocht schoolkamp: 'Klas kwam huilend terug met de bus'

Archieffoto. Beeld © ANP

Een leerling van het Roelof van Echten College in Hoogeveen heeft gisteren een hartstilstand gekregen onderweg naar een schoolkamp. De schok is groot, veel leerlingen waren getuige van het drama.

Samen met zijn klas fietste de jongen van Hoogeveen naar Lauwersoog om daar de boot naar Schiermonnikoog te pakken, een tocht van bijna 100 kilometer. Ze zouden meerdere dagen op het eiland blijven. Eenmaal in de haven van Lauwersoog ging het echter gruwelijk mis. De jongen werd onwel en kreeg een hartstilstand. Hij werd gereanimeerd in het bijzijn van zijn klasgenoten.

Slachtofferhulp

Hoe het nu met de 15-jarige scholier gaat, is niet bekend. Hij ligt nog in het ziekenhuis in Groningen.

Na het incident zijn de andere leerlingen met een bus teruggebracht naar Hoogeveen. Daar werden ze opgevangen door Slachtofferhulp. Vanochtend was er opnieuw een speciale bijeenkomst voor leerlingen en ouders.

Kritiek

Op sociale media uitten andere ouders hun ongenoegen over het feit dat de leerlingen bijna 100 kilometer van Hoogeveen naar Lauwersoog moesten fietsen, terwijl het gisteren 30 graden was.

"We fietsen elk jaar deze afstand met leerlingen en het heeft nog nooit tot problemen geleid", zegt een woordvoerder van de school tegen RTL Nieuws. "Ook hebben we gisteren geen enkel signaal gehad van de jongen of van andere leerlingen, dat ze het niet meer volhielden. Als dat zo was geweest, hadden we meteen ingegrepen." De woordvoerder zegt goed contact te hebben met de ouders van de jongen.

Geschrokken

"Ik ken meerdere kinderen uit die klas", vertelt een moeder van een andere leerling van de school. "Ze zijn allemaal erg geschrokken. De klas ging 's ochtends natuurlijk helemaal vrolijk weg voor hun schoolkamp en kwamen 's avonds huilend terug met de bus. Het is verschrikkelijk."

De moeder vermoedt dat de warmte een rol heeft gespeeld. "De brandende zon doet zijn werk wel." Toch snapt ze dat de fietstocht gisteren, ondanks de warmte, doorging. "De leerlingen hebbben er allemaal veel zin in en je wilt ze ook niet hun schoolkamp onthouden. Andere ouders zeggen nu wel dat het veel te warm was, maar dat zeggen ze allemaal achteraf." 

Bron: RTL Nieuws