Het gereconstrueerde wrak van de MH17
NOS NieuwsAangepast

'Russische hulp bij MH17-onderzoek kan nog jaren op zich laten wachten'

Het kan nog jaren gaan duren voordat de Russen meewerken aan het MH17-onderzoek, aldus minister Blok van Buitenlandse Zaken vandaag in Brussel. Hij was daar om steun te vragen aan de EU-landen voor dat onderzoek en om de Russen onder druk te zetten.

Die steun kreeg Blok: De EU-landen hebben een gezamenlijke verklaring aangenomen om Nederland en Australië te steunen. De Franse president Macron heeft Poetin vorige week al op MH17 aangesproken en dat zullen de andere landen ook doen.

Opsporen en berechten

Minister Blok vliegt vanavond naar New York om de VN-Veiligheidsraad toe te spreken over MH17. Ook daar zal hij steun zoeken voor het opsporen en berechten van de daders. "Die verwacht ik van veel landen te krijgen, maar niet van Rusland", zegt Blok. "We moeten realistisch zijn: als ik zie hoe ze afgelopen dagen gereageerd hebben, dan kan medewerking van de Russen nog jaren op zich laten wachten."

Het is goed dat ik de Russische ambassadeur recht in de ogen kan kijken als ik spreek.

Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken

Vorige week bleek uit een rapport van het onderzoeksteam naar de ramp met de MH17, dat het vliegtuig is neergehaald door een Buk die afkomstig was van een eenheid van het Russische leger.

Druk opvoeren

"Ik weet nog niet precies hoe ik het ga zeggen, maar het is goed dat ik de Russische ambassadeur recht in de ogen kan kijken als ik het zeg", aldus Blok."We moeten samen met de andere landen de druk stap voor stap opvoeren."

Nederland wil de daders berechten en uiteindelijk ook schadevergoedingen afdwingen voor de nabestaanden. Om Rusland zover te krijgen, heeft Nederland de steun van zoveel mogelijk bondgenoten nodig.

"Met het aansprakelijk stellen van Rusland is nu weer een belangrijke stap gezet", schrijft premier Rutte op Facebook. Juist op deze dag heeft hij nabestaanden van de ramp gesproken in het Torentje. "Ik ben mij ervan bewust dat dit voor de nabestaanden een moeilijk proces is, waarbij veel geduld wordt gevraagd. Nederland zal zich op alle manieren blijven inzetten om te komen tot waarheidsvinding en gerechtigheid, voor alle 298 slachtoffers en hun nabestaanden", aldus Rutte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl