Baas Limburgse bouwfirma verdoezelt ernstig bedrijfsongeluk

Foto ter illustratie.© iStock

Tegen de directeur en de bedrijfsleider van een bedrijf in Kerkrade heeft het Openbaar Ministerie gevangenisstraffen tot drie maanden geëist. Ze zouden het personeel onveilig hebben laten werken waardoor een medewerker ernstig gewond is geraakt.

Monique Evers

Ook zouden ze hebben geprobeerd om een ongeluk op een bouwplaats te verdoezelen om onder aansprakelijkheid uit te komen. Daarbij zijn volgens het OM het slachtoffer en getuigen onder druk gezet om een andere verklaring te geven. Het OM eiste in totaal 100.000 euro boete waarvan 25.000 euro voorwaardelijk.

ValUit onderzoek door Inspectie SZE blijkt dat een medewerker van het bedrijf op 9 september 2015 van een hoogte van 3,5 meter naar beneden is gevallen. Er was geen leuning aangebracht, het slachtoffer droeg geen veiligheidsharnas, hij was niet gezekerd en er hingen geen veiligheidsnetten. "De werkzaamheden hadden nooit zo uitgevoerd mogen worden", aldus het OM.

HoogwerkerDe bedrijfsleider bedacht, terwijl het slachtoffer op de grond lag, een alternatief ongevalsscenario. Hij heeft volgens het OM een hoogwerker verplaatst, de gaten in de verdieping waar de man door heen was gevallen gedicht en veiligheidsharnassen neergelegd. Het slachtoffer moest zeggen dacht hij achterover van de hoogwerker was gevallen nadat hij zijn harnas had uitgetrokken. Pas daarna werden een ambulance en de Inspectie SZW gewaarschuwd.

SchandaligHet slachtoffer kwam twee maanden na het ongeval op zijn verklaring terug en de Inspectie SZW startte een onderzoek. Het OM houdt de bedrijfsleider en de directeur verantwoordelijk voor het onveilig werken en het blootstellen van werknemers aan risico’s waardoor schade aan de gezondheid of zelfs levensgevaar te verwachten is. Het is strijd met de waarheid een scenario aan de inspectie vertellen, noemt het OM schandalig en immoreel. "Burgers moeten onbelemmerd ten overstaan van een rechter naar waarheid en geweten een verklaring kunnen afleggen en die vrijheid is in onze rechtsstaat een zeer groot goed."

Het slachtoffer kampt sinds het ongeval met lichamelijk letsel maar ook met psychische problemen. De rechtbank in Den Bosch doet over twee weken uitspraak.