Het is vandaag hamburgerdag en dit zijn de allerlekkerste
Vandaag is het de internationale dag van de hamburger. Topkoks Ron Blaauw en Julius Jaspers geven hun ultieme variant en ook hamburgerkenner Martin Kintrup doet een duit in het zakje.
Nederlanders eten graag hamburgers: 25 per jaar. We eten ze bij de fastfoodketens, gooien er graag een stel op de barbecue en heel misschien maken we er zelf ook wel eens eentje. Topkoks Julius Jaspers en Ron Blaauw geven hieronder hun vleesversie. Isabel Boerdam, initiatiefnemer van de Week Zonder Vlees, geeft de voorkeur aan die van de Vegetarische Slager. De MC2 Burger heet-ie. ,,Maar er komt ook een heel goede aan van Garden Gourmet onder de naam Big Burger. Die is zo lekker, dat zelfs de mannelijke barbecueërs hem goed vinden.''
De Julius Bar & Grill Hamburger
,,Deze burgers is zo lekker, omdat er zo min mogelijk gedoe aan zit, alleen maar goede smaken'', aldus sterrenchef Julius Jaspers.
Ingrediënten:
- 1 JBG-bun, top en bottom
- 2 el JBG hamburgersaus
- 2 el ui, gekaramelliseerd
- 2 plakken uitgebakken spek
- 1 plak cheddar
- 200 gram rundergehakt, met minimaal 30% vet
- 5 gram oestersaus
- 5 gram ketchup
- 1 ei, losgeklopt
Bereidingswijze:
- Meng rundergehakt met oestersaus, ketchup en ei en breng op smaak met peper.
- Verdeel het gehakt in een portie en portioneer met behulp van een ronde steker ø 10 cm.
- Druk de burger iets platter ivm krimpen.
- Laat minimaal 3 uur koud worden in de koeling voor een betere binding
- Leg de ronde plakken spek op bakpapier op een bakplaatje.
- Leg hier weer een vel bakpapier op en zet hier een iets kleinere plaat of braadslede op.
- Gaar de plakken spek 20 minuten onder druk op de grill en controleer of ze niet alleen gaar maar ook crispy zijn, even erbij blijven dus. Laat afkoelen.
- Grill de burgers aan beide kanten krokant.
- Laat ze op een koeler gedeelte van de BBQ doorgaren tot 50ºC kerntemperatuur en smelt de laatste minuut de cheddar op de burgers.
- Grill ondertussen de buns aan beide kanten krokant
Beleg de onderste bun met krokant spek, dan gekaramelliseerde uien, dan de burger met de gesmolten kaas en top met de JBG burgersaus.
Ron Blaauw’s hamburger
Ingrediënten:
-1 briochebun, binnenkant (top) kort gegrild( te verkrijgen bij een betere bakker)
-2 plakken grote augurk, gebloemd, en gefrituurd op 175 graden
-30 gr bleu d’auvergne, rondjes van 3 cm diameter en 3mm dik
-1 wagyu-patty van 100 gram
-2 plakjes tomaat zoet-zuur
- 20 gr groene tomatenketchup
- 2 bladen little gem
- 1 briochebun, binnenkant (bodem) kort gegrild
Voor de Wagyu burgers
- 400 g wagyu vlees (brisket)
- 200 g wagyu vlees (short rib)
- Zout en peper
Bereidingswijze:
- Vlees in repen snijden, in één keer door de grove plaat malen, mengen en op smaak brengen met zout en peper.
- Bak de burgers aan beide kanten krokant.
Tomaat- zoet zuur
- 250 ml witte wijn
- 250 g suiker
- 1 limoenblad
- 1 citroen
- 1 sjalot, in stukken
- 1 teen knoflook
- 3 zwarte peperkorrels
- 20 g gember, geschild
- 1 stengel citroengras
- 1 rode peper
- 125 ml wittewijn azijn
- 125 ml natuurazijn
- 3 vleestomaten
Bereidingswijze:
- Breng alle ingrediënten aan de kook, behalve tomaat en azijnen. Als het kookt, voeg dan de azijn er aan toe. Zet het vuur uit en laat het afkoelen.
- Snij een kruis door het hart van de tomaten, dompel de tomaten 15 seconden in kokend water onder.
- Leg de tomaten direct onder ijswater.
- Haal met een mesje de schil van de tomaat eraf
- Leg de tomaten 3 uur in de zoet-zuur.
- Snij elke tomaat in 6 plakken.
Tomatenketchup
- 5 rozemarijn takjes
- 13 takjes dragon
- 90 g ui, gesnipperd
- 5 knoflook teen, schoon en gesnipperd
- 500 g groene tomaten (tijgertomaat), in stukken gesneden
- 250 g bleekselderij, geschild
- 150 ml natuurazijn
- 150 g suiker
- 50 g wilde spinazie, gewassen
- Zout en peper
Bereidingswijze:
- Bind de rozemarijn en dragon vast met een touwtje tot een bosje.
- Breng de ui, knoflook, tomaat, bleekselderij, azijn en suiker aan de kook.
- Laat het koken totdat de selderij zacht is geworden.
- Verwijder het bosje kruiden en passer de rest door een zeef.
- Bewaar het kookvocht
- Maal de groente fijn in een keukenmachine.
- Vind je de ketchup te dik gebruik dan wat kookvocht.
- Als de ketchup de gewenste dikte heeft, voeg dan de spinazie toe.
- Breng het op smaak met peper en zout
Double Dutch
Benodigdheden:
- 20 plakjes zoetzure komkommer
- 4 broodjes met kaas
- 8 el joppiesaus
- 4 el tomatenketchup
- 8 runderburgers van 100 g elk (zie recept hieronder)
- 4 blaadjes romanasla
- 1 ui
- 8 plakken maasdammer
- 2 el olijfolie
- Zout en versgemalen peper
Bereidingswijze:
- Bereid de komkommer een dag tevoren.
- Vorm de runderburgers.
- Was de sla en schud de blaadjes droog; scheur ze klein als je wilt. Pel en snipper de ui.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 100 °C.
- Verhit in een pan 1 el olijfolie.
- Bak 4 burgers 2-3 minuten en bestrooi met zout en peper.
- Keer ze, leg op elke burger een plak kaas en bak ze 2-3 minuten.
- Neem ze uit de pan, laat ze uitlekken op keukenpapier en houd ze warm in de oven op een rooster met bakpapier.
- Bak de rest van de burgers net zo.
- Snijd de broodjes open en warm ze 6-8 minuten op in de oven.
- Bestrijk de onderste helft van de broodjes steeds met 1 el joppiesaus, leg daarop sla en 1 burger.
- Schep er 1-2 tl ketchup op, beleg met een tweede burgers en meer ketchup.
- Beleg met 5 plakjes komkommer en bestrooi met gesnipperde ui.
- Bestrijk de bovenste helft van de broodjes met de rest van de joppiesaus, bedek de burgers ermee en serveer.
De double dutch burger is afkomstig uit het boek DE BESTE BURGERS van Martin Kintrup, een uitgave van Forte Culinair
Braaibroodje: Afrikaanse steak sandwich
Mocht jij tot een van de weinige mensen behoren die niet van hamburgers houdt, dan valt een braaibroodje misschien in de smaak:
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 500 g picanha steak
- 6 el coffee rub
- 8 sneden zuurdesembrood
- 4 el boter, op kamertemperatuur
- 500 g geraspte scamorza (gerookte mozzarella)
- 2 rode uien, in dunne ringen gesneden en kort gegrild
- 50 g rucola
Benodigdheden:
- BBQ met deksel voor indirect en direct grillen
- 2 eiken-, beuken-, of hickorychunks (blokken rookhout van circa 5 x 5 cm)
- Gietijzeren rooster
- Keukentouw
- Kernthermometer
Bereidingswijze (voorbereiding ½ uur, bereiding 1½ uur):
- Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 130 °C is bereikt.
- Schik de rookhoutchunks tussen de gloeiende kolen.
- Snijd de vetlaag van de picanha kruislings in en bestrooi het vlees gelijkmatig met de coffee rub.
- Gaar de picanha 30-40 minuten, tot hij een kerntemperatuur van 54 °C heeft.
- Laat het vlees afkoelen en snijd het in zo dun mogelijke plakken.
- Bouw je BBQ om voor direct grillen, leg er een gietijzeren rooster op en verhit de BBQ tot een temperatuur van 180 °C is bereikt.
- Besmeer de sneden brood aan één kant met boter; deze ingesmeerde zijde komt bij het maken van de braaibroodjies aan de buitenkant (zo krijg je een mooie bruine korst).
- Leg vier sneden brood klaar en verdeel daarover achtereenvolgens de helft van de scamorza, de rode ui, rucola, picanha steak en de rest van de scamorza.
- Bedek met de overige vier sneden brood (met de boter aan de buitenkant).
- Knoop de braaibroodjies met keukentouw aan elkaar en gril ze tot ze krokant zijn en de kaas gesmolten is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Consumentenbond
Vijf lades en een snelvriesfunctie: dit is de beste vrijstaande vriezer
-
PREMIUM147
Is cola zero of light beter? ‘Je lichaam denkt dat je suiker binnen krijgt en geeft wel insuline af’
Dat frisdrank niet gezond is, weten we. Voor velen is het dan ook een goed voornemen om minder frisdrank, en meer water te drinken. Maar kan het écht kwaad als je elke dag één of meer glazen Coca-Cola drinkt? Wat en hoe groot zijn de risico’s? En is die Zero-variant écht minder gezond dan gewone cola? Voedingsexpert Eric De Maerteleire ontleedt de populaire drank: ,,Deze zoetstof is een grote boosdoener voor de lever.” -
Consumentenbond
De beste espressomachine is ruim drie keer duurder dan de nummer 2
Ben je een echte koffieliefhebber? Dan is het overwegen van een halfautomatische espressomachine de moeite waard. Wat is de beste pistonmachine? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
Tom de Wit (35) nam een vriend mee naar een restaurant waar hij niet voor twee maar voor drie maaltijden moest betalen. Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. -
PREMIUM
Is dit dé oplossing tegen voedselverspilling in de horeca? ‘100 kilo weggooien is 700 euro in de afvalbak’
Hotels en restaurants brengen dagelijks bergen met eten rechtstreeks naar de afvalbak. Dat zorgt voor grote verspilling van voedsel én geld. Het Utrechtse bedrijf Orbisk bedacht een superslimme oplossing voor dit probleem en daar veroveren ze nu de wereld mee.Utrecht
-
PREMIUM
In dit restaurant koken tien sterrenchefs samen: ‘De absolute top uit het hele land’
Den Haag, Wassenaar -
-
-
Consumentenbond
Van de 155 geteste inductiekookplaten is deze de beste: elke kookzone heeft eigen boostfunctie
Wat is de beste inductiekookplaat van 60 cm breed? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Spitskool, rode kool of savooiekool: Ga met deze recepten voor minder vlees en meer groenten
Een beter milieu begint bij jezelf, weten ook de Hamersma’s. En kolen (de groenten dan!) stoten niet al te veel broeikasgassen uit. Meneer en mevrouw Hamersma tippen drie recepten met kool.
-
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
-
PREMIUMVoor jou getest
Van dit merk heb je vast nog nooit gehoord, maar zij maken de lekkerste kant-en-klaarpannenkoeken
Een op de drie Nederlanders eet minstens eens per maand pannenkoeken. Bij voorkeur belegd met stroop, poedersuiker of spek. Tijd voor een blinde smaaktest met 10 kant-en-klaarsoorten uit de supermarkt. ,,Deze heeft alles: aantrekkelijk om te zien, mooi smeuïg en een lekkere smaak.’’ -
-
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje