U blokkeert onze banners :(

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want Nieuwskoerier.nl is mede dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Help ons door Nieuwskoerier.nl te whitelisten

Binnenland
  • 4
In zeker zeven gemeenten zijn de afgelopen jaren nieuwe huizen gebouwd die te dicht bij hoogspanningslijnen staan. Al sinds 2005 adviseren de Gezondheidsraad en het ministerie dat niet meer te doen, vanwege een mogelijk risico op kinderkanker. ...

ongeveer 1 jaar geleden door RTL Nieuws

REAGEER MET EEN EMOJI
2

Af breken deze huizen en heel rap. Van ons burgers word veel geeist en wij mogen dit ook eisen van de overheid die ons alle horen te beschermen. Ze worden door ons betaald en horen hun werk goed te doen. Meer als 20 jaar terug woorden we in Belgieen en in Laakdal werd deze stroomdraden onder de albertkanaal getrokken en de bewoners daar waren daar op tegen omdat toen al spraken was van bloedkanker die het kan veroorzaken ( zelfs een huisarts die daar ook burgermeester is was erop tegen omdaar de draden te leggen. Dus toen had men de kennis al wat de gevolgen zijn van deze draden. Dus afdoen dat wisten we niet, is er niet bij.

1 vis    
ongeveer 1 jaar geleden door vis
4
Meld

Geld gaat altijd boven gezondheid bij die typen.

2 upanddown    
ongeveer 1 jaar geleden door upanddown
2
Meld

Ze zullen stom staan te kijken als niemand daar wil wonen.

3 gaulette    
ongeveer 1 jaar geleden door gaulette
2
Meld

Dit is toch wel een beetje loze paniekzaaierij. Ziehier wat betere informatie: https://nos.nl/artikel/2227870-bescherm-kinderen-meer-tegen-magnetische-velden.html

"Leukemie treft in Nederland jaarlijks circa 135 kinderen. Eén geval per twee jaar hangt mogelijk samen met de aanwezigheid van bovengrondse elektriciteitslijnen."

Let ook op dat woord 'mogelijk' -- een oorzakelijk verband is dus niet eens overtuigend aangetoond.
(En aangezien kinderleukemie in de meeste gevallen ook nog genezen kan worden, is het risico op sterfte misschien één geval per 20 jaar. Maar goed, de ziekte zelf is evengoed geen lolletje.)

@1
Het voorkomen van misshcien één sterfgeval per 20 jaar rechtvaardigt uitgaven van tientallen tot honderden miljoenen en het op poten zetten van de verhuizing van talloze mensen?

4 RichardR    
ongeveer 1 jaar geleden door RichardR
7
Meld

Nederland is ook gewoon veel te vol.

5 Ongelooflijk    
ongeveer 1 jaar geleden door Ongelooflijk
2
Meld

@4 de overheid bezigt de term aanvaardbaar risico met dit soort problematiek.
Praat eens met deskundigen en er gaat een wereld voor je open.

Rij ff langs zon depot en je ontvangt niets meer op je radio.
RaRa hoe kan dat?

Het is idd niet aantoonbaar dat er direct mensen omvallen maar er kortbij bouwen is gestoord.

6 Eastwood    
ongeveer 1 jaar geleden door Eastwood
4
Meld

@6 "Praat eens met deskundigen en er gaat een wereld voor je open."
Vertel eens?

Jij neemt deel aan het verkeer, neem ik aan. Met 700 doden per jaar wordt dat blijkbaar ook nog als een aanvaardbaar risico gezien. Daarbij vallen die eventuele(!) doden door hoogspanningenlijnen in het niet.

7 LanCaster    
ongeveer 1 jaar geleden door LanCaster
3
Meld

@6
"Praat eens met deskundigen en er gaat een wereld voor je open."
Euh, ik BEN zo'n deskundige. Biomedisch elektronicatechneut, gespecialiseerd in de interactie tussen elektriciteit en lichaam. En ik kan je verzekeren dat het risico van die velden van hoogspanningslijnen nihil is. De Gezondheidsraad zegt het immers ook zelf, uit mijn eerdere link:

"Veroorzaken hoogspanningslijnen kanker bij kinderen?
"Dat kunnen we niet zo stellen, want ook nu is een oorzakelijk verband niet bewezen", zegt Eert Schoten, woordvoerder van de Gezondheidsraad. "Maar de aanwijzingen die we toen vonden, zijn met het nieuwste onderzoek bevestigd. En ze zijn zelfs iets sterker. En dat is opmerkelijk. We denken niet dat het verband puur op toeval berust."

Er is dus nogmaals niet met zekerheid een verband gevonden, alleen aanwijzingen voor een (extreem zwak) verband. Dat rechtvaardigt m.i. geen draconische maatregelen en uitgaven in de talloze miljoenen.

En oh, dat verhoogde risico wordt dus geassocieerd met veldsterkten van 0,3 tot 0,4 microtesla. Zoek nu voor de aardigheid eens op hoe sterk het aardmagnetisch veld in Nederland is... (en kijk meteen ook even naar de veldsterkten van allerlei doodgewone huishoudelijke dingen -- je zou dan bijna meteen teruggaan naar de Middeleeuwen...)

"Rij ff langs zon depot en je ontvangt niets meer op je radio."
Dat heeft niets te maken met de velden van de elektrisch onderstation (als je dat tenminste bedoelt met 'depot'), maar vermoedelijk met afscherming/reflecties van het zendersignaal door de kabels en overige metaaldelen waaruit zo'n onderstation bestaat. Zelfs als alles uitgeschakeld zou zijn, zou je nog niets ontvangen.

8 RichardR    
ongeveer 1 jaar geleden door RichardR
3
Meld

@4 : Denkt u nou echt dat het RIVM, de overheid dus, dit soort dingen gaat vertellen als het niet serieus genoeg is? Die willen echt liever bedrijven dan burgers van dienst zijn/beschermen.

9 Wendel    
ongeveer 1 jaar geleden door Wendel
6
Meld

Mensen reageren erg verschillend op allerlei zaken, zo ook electriciteit. En straling. En als een anecdote niet lijkt te kloppen met wat wetenschappers weten, zeggen ze gewoon dat je liegt of fantaseert.

10 Wendel    
ongeveer 1 jaar geleden door Wendel
4
Meld

@9 ja man. Zo weten we ook nog steeds niet dat asbest slecht is, roken, alcohol, fijnstof, loodverf, drijfgassen en wat ik verder nog vergeet.
Allemaal onder de pet gehouden door de overheid.

11 Utrecht_83    
ongeveer 1 jaar geleden door Utrecht_83
1
Meld

@10 als anekdotes niet overeenkomen met wat uit onderzoek blijkt, gooi je dan de conclusies weg van een volledig onderzoek, of verwerp je dan één doorgaans onverifieerbaar verhaal?

12 Utrecht_83    
ongeveer 1 jaar geleden door Utrecht_83
2
Meld

@9
Ah, onze complotfantast doet een duit in het zakje...

@10
"Mensen reageren erg verschillend op allerlei zaken, zo ook electriciteit."
Eh, nee, dat is klinkklare nonsens. Wel verzinnen mensen erg verschillende anekdotes over hoe ze last denken te hebben van elektrische dingen.

"En straling."
Het gaat nier helemaal niet over straling.

"En als een anecdote niet lijkt te kloppen met wat wetenschappers weten, zeggen ze gewoon dat je liegt of fantaseert."
OK, dus losse anekdotes van mensen zonder benul van waar ze over praten geven betere informatie dan de wetenschap? Wanneer iemand claimt dat een onderstation gevaarlijke 'straling' afgeeft omdat zijn radio-ontvangst vlak in de buurt wegvalt, heeft die persoon gelijk, maar iemand wiens vak dit al dertig jaar is niet?
Tja, weg met de wetenschap en terug naar de Middeleeuwen dus ... Maar kom dan niet bij mij klagen wanneer mensen ineens bij bosjes doodgaan aan dat 'natuurlijke' leven zonder elektriciteit, betrouwbare voeding en goede medische zorg...

13 RichardR    
ongeveer 1 jaar geleden door RichardR
3
Meld

Verplichten dat die bestuurders daar een paar maanden per jaar gaan wonen!
Bouw één mooie villa en verplicht dat de verantwoordelijke personen daar moeten gaan wonen; iedere drie maanden rouleren .. volgende verantwoordelijk moet er 3maanden gaan wonen.

Ik zou dit alsnog gaan doorvoeren als ik burgemeester zou zijn...
geef het goede voorbeeld dat de mensen daar niets te vrezen hebben..
En het is voor de burgemeester en wethouder ook een leuk uitstapje ... ze verhuizen regelmatig, met hun kids, naar een compleet ingerichte woning onder de elektriciteit. Ze hoeven weinig mee te nemen want meubeltjes staan daar al klaar..
Ze hoeven alleen te betalen de elektriciteit en water .. De gemeentelasten betalen ze al via de eigen woning.
Ik zou niet willen wonen in een woning onder de elektriciteit en de wetgeving adviseert dit ook niet ..dus ...zet die burgemeester en die wethouder maar regelmatig in die woning ..met hun kids. Zij vinden dat het wel veilig is .. Daar wil ik als burger wel voor betalen ... selecteer een huis waar ze regelmatig per jaar moeten gaan wonen .. inclusief inboedel.

14 jkteg    
ongeveer 1 jaar geleden door jkteg
3
Meld

In Amerika is er al heel vaak geconstateerd dat er veel mismaaktheid en ziektes zijn bij mensen die bij die hoogspanningskabel wonen.

15 jkteg    
ongeveer 1 jaar geleden door jkteg
3
Meld

@12 : Het hoeft elkaar toch niet altijd uit te sluiten? Zijn alle mensen identiek? Nee hè? Maar erg grote verschillen die mensen met de rest vertonen, worden op de één of andere manier buitengesloten. Medische mensen zijn bang voor gek verklaard te worden. Ze hebben geen zin in de heisa. Zoiets.

16 Wendel    
ongeveer 1 jaar geleden door Wendel
3
Meld

@15 Bron? En samenhang is nog geen oorzakelijk verband.

17 LanCaster    
ongeveer 1 jaar geleden door LanCaster
0
Meld

@16 Mensen zijn niet identiek, maar erg groot zijn de verschillen ook weer niet.

En er zijn geen mensen met zintuigen die andere gezonde mensen niet hebben.

18 LanCaster    
ongeveer 1 jaar geleden door LanCaster
0
Meld

@18 : Ik heb het niet over extra zintuigen. Ik heb het, als voorbeeld, over mensen die een vreemde huid hebben, die vervellen met hele grote stukken, als een slang, in plaats van in schilfertjes. Dat soort dingen. Bestaat niet? Kijk, dat bedoel ik nou.

19 Wendel    
ongeveer 1 jaar geleden door Wendel
3
Meld

@19 En wat heeft dat met hoogspanningskabels te maken?

20 LanCaster    
ongeveer 1 jaar geleden door LanCaster
0
Meld

En ander gemeentes bouwen eerst een mega grote woonwijk ( Utrecht ),
wacht totdat alle grond en woningen verkocht zijn....
en probeert daarna vele MEGA windturbines letterlijk TUSSEN de woningen in te plaatsen.

21 FeHa    
ongeveer 1 jaar geleden door FeHa
1
Meld
22 FeHa    
ongeveer 1 jaar geleden door FeHa
1
Meld

@22 Bedankt, zou kunnen dat die het onderzoek is.

Uitkomst: Het kan vriezen of dooien. Een effect is niet bewezen; dat er geen effect is evenmin.
Maar dat laatste is natuurlijk sowieso al niet mogelijk.

En de meest mensen die o zo bang zijn voor die masten lopen de hele dag met hun mobieltje rond en rijden van hot naar haar in hun autootje.
Risicoperceptie heeft vaak bijzonder weinig overeenkomst met werkelijk risico.

23 LanCaster    
ongeveer 1 jaar geleden door LanCaster
0
Meld

@23 Er is gewoon een enorm krachtveld in de buurt van dergelijke hoogspanningskabels (boven en onder de grond), wat vast en zeker een effect op mens en dier zal hebben.
Je digitale horloge vond dit vaak al niet zo leuk !
Wellicht krijg je er wel een superkracht mee... of toch wat eerder een ziekte of kanker.

Er zijn ook onderzoeken die "vreemde hersenactiviteit" detecteren als men met een mobieltje aan het oor hangt en wat daardoor op lange termijn gebeurd is gewoon nog onduidelijk.
De huidige jeugd neemt dat ding zelfs vaak mee in bed .. vast ook niet helemaal gezond.

Tevens zijn er mensen die last hebben van aardstralen... en zoemende leidingen … bromtoon..
Dus de een is gewoon wat er meer gevoeliger voor dan de ander.
Ik wil ook niet graag in de binnenstad wonen...teveel herrie als ik moet slapen.
Als je lichtelijk doof bent, kun je ook gerust naast een discotheek wonen.

LET WEL: Vroeger was Asbest ook gezond/ veilig …. en werd ook letterlijk overal in verwerkt !
Het is gewoon niet zeker of dit veilig is, en de overheid staat altijd al bekend om het gezegde:
"eerst het kalf te laten verdrinken voordat de put gedempt wordt"

24 FeHa    
ongeveer 1 jaar geleden door FeHa
1
Meld

@15 Ook daar geldt dat het evengoed een ander effect kan zijn, namelijk armere buurten die rond hoogspanningsleidingen worden gebouwd.

Hier in Nederland is het verband flinterdun, en zonder duidelijk mechanisme. Dat de overheid nu uit voorzorg strengere richtlijnen uitvaardigd getuigd van een extreme voorzichtigheid. Waarschijnlijk onnodig, maar veel maakt het niet uit als je een paar honderd meter afstand aan houdt en er rekening mee houdt bij nieuwe leidingen.

25 Winston    
ongeveer 1 jaar geleden door Winston
0
Meld

@24 Nou, een 'enorm krachtveld' is nogal overdreven.
Er heerst een elektrisch veld dat sterker is dan je meestal in de natuur vindt, er heerst een magnetisch veld dat aan de grond al lager is dan het aardmagnetisch veld.

Aardstralen is onzin, ooit bedacht om dure maar totaal niets doende kastjes voor veel geld aan de man te brengen.

Je mag kiezen waar je wilt wonen, maar het risico van hoogspanningsmasten is niet aangetoond, en indien het er zou zijn, minimaal vergeleken met de meeste andere risico's die je dagelijks loopt.

26 LanCaster    
ongeveer 1 jaar geleden door LanCaster
0
Meld

@24 Als je trouwens een veilig plekje wil zoeken om te wonen, neem dan ook even deze kaart mee in je overwegingen:

https://www.rivm.nl/Onderwerpen/S/Stralingsbelasting_in_Nederland/Natuurlijke_bronnen/Straling_uit_de_bodem

27 Winston    
ongeveer 1 jaar geleden door Winston
1
Meld

@27 En dat is heel andere koek.

Namelijk hoog-energetische straling, in tegenstelling tot die van hoogspanningskabels , mobieltjes en Wifi, wel in staat tot ioniseren en DNA-schade.

28 LanCaster    
ongeveer 1 jaar geleden door LanCaster
0
Meld

@28 Ja. Van Wifi, mobieltjes en magnetische velden is geen enkel mechanisme bekent waardoor het schade zou kunnen veroorzaken aan biologische systemen. "Electromagnetische gevoeligheid" is al vrijwel zeker aangetoond puur psychisch.

Je kan het uiteraard niet uitsluiten, maar tot nu toe is het bewijs voor enig effect minimaal tot nul.

29 Winston    
ongeveer 1 jaar geleden door Winston
0
Meld

@26 @27 dat IK of JIJ er geen last van heb …
wil niet automatisch zeggen dat niemand daar last van zou kunnen hebben.

Ik zou zeggen: lees dat verslag maar eens goed. https://www.rug.nl/research/portal/files/14438693/NWU058Hoogspanningslijnen.pdf

30 FeHa    
ongeveer 1 jaar geleden door FeHa
1
Meld

@30 Ja, die link gaf je eerder al en dat heb ik gelezen.

31 LanCaster    
ongeveer 1 jaar geleden door LanCaster
0
Meld

@30 In dat rapport wordt ook gesteld dat er geen duidelijke aanwijzingen zijn dat er inderdaad een gezondheids-effect optreedt, maar dat enkele studies dat wel lijken aan te geven. En zelfs dan zijn de effecten minimaal. Dus minimaal tot nul effect.

32 Winston    
ongeveer 1 jaar geleden door Winston
1
Meld

Het magnetisch veld van 380 kV hoogspanningsdraden is maximaal 5 microtesla en neemt af met de afstand. Het aardmagnetisch veld is hier zo'n 50 microtesla. Dan vraag ik me af waar die schadelijkheid vandaan komt. https://www.rivm.nl/Onderwerpen/H/Hoogspanningslijnen/Magnetische_velden

33 Dune    
ongeveer 1 jaar geleden door Dune
1
Meld

@33 Qua grootteorde klopt dat maar op kleine afstand kom je natuurlijk ruim boven die 5 μT uit.
Verder is de stroomsterkte bepalend, niet de spanning.

34 LanCaster    
ongeveer 1 jaar geleden door LanCaster
0
Meld

@32
RIVM acht 0,4 micro Tesla als maximaal toelaatbaar. In België is de norm nog minder !
Dat zal ook (net zoals geluidsnormen) vast wel weer opgerekt worden indien nodig.

Maar ik weet niet precies hoe oud je bent, maar Asbest is in deze wel een mooi vergelijk.
In de jaren '30 waren er enkele onderzoekers die het "vermoeden" hadden dat Asbest "wellicht" slecht voor de gezondheid "zou kunnen zijn" maar velen twijfelden aan deze micro resultaten.
Vandaar dat er niemand echt rekening mee hield dat dit schadelijk zou kunnen zijn.

Tot 1993 werd Asbest echt veelvuldig (tonnen) gebruikt in bijna ALLES wat je maar kan denken.
Sindsdien (dus 60 jaar later ) is het gebruik pas verboden... en moet je zien hoe dergelijke bouwputten afgeschermd wordt als men nu daar Asbest ontdekt!
Toch schadelijk ACHTERAF !

Lees dan dit maar eens: FEITEN !
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18990717
Misschien is de uitleg van deze site beter: http://www.visioen.nl/hoogspanning/gezondheid.htm

35 FeHa    
ongeveer 1 jaar geleden door FeHa
1
Meld

Correlatie is niet causatie past hierbij denk ik. Hoogspanningslijnen zijn veel te vinden bij arme wijken. Arme mensen roken meer. Roken leid tot kanker....

36 Wetenschappertje    
ongeveer 1 jaar geleden door Wetenschappertje
0
Meld

@35 En daarom wordt nu van alles uitgebreid statistisch geanalyseerd.

Zoals je eigen (eerste) link laat zien, het verband tussen langdurig wonen in de buurt van hoogspanningskabels en sommige kwalen is uitermate zwak, in de meeste gevallen niet significant.

Zie verder wat @36 schrijft, een verband is nog geen oorzakelijk verband.
De tweede link is niet objectief, die laat ik maar voor wat het is.

De noem van 0,4 μT is, zoals Dune hierboven al schrijft, ca 1% van het aardmagnetisme hier en is gebaseerd op angst, niet op feiten.

37 LanCaster    
ongeveer 1 jaar geleden door LanCaster
0
Meld

@35 Ja, er is een norm opgesteld, maar meer aan de hand van "better safe than sorry". Op diverse plekken in dat rapport geven ze aan dat er geen duidelijke aanwijzingen zijn voor enige schade.

Voor asbest heb je nog een mogelijk mechanisme: vezels in je longen die ontstekingen veroorzaken. Voor lood in de benzine ook: lood werkt op het zenuwstelsel. Voor magnetische velden? Niks.

Nogmaals het is niet uit te sluiten, maar vooralsnog is er geen echte aanleiding om bezorgd te zijn. Dat er toch normen worden gehanteerd is dan ook geen bewijs voor de schadelijkheid, maar inderdaad niet willen herhalen van eerdere gevallen waarin te weinig werd gedaan of te laat.

38 Winston    
ongeveer 1 jaar geleden door Winston
0
Meld

Hoogspanning is niet per se gebonden aan "hoogspanningskabels ".

Het menselijke (en natuurlijke) fysiek is in feite ook elektrische spanning
op een 'creatief scheppend niveau.
Dieren kunnen ook hoogspanning opwekken tijdens gevechten/agressie
en d tijdens de jacht . (Zowel jager als prooi)
In de menselijke dimensie is dat niet anders.
De jachtige en heers/hebzuchtige mens , maar ook de angstige gejaagde
en emotionele mens, kan een tijdlang behoorlijke hoogspanning opwekken
in zijn elektrisch geladen cellen-complex .
(Het lichaam wordt omvat en geleefd door een levend EM-veld > De Aura.)
"Hoogspanning ? .... levensgevaarlijk"
(Terwijl hier nu de 1e donder en bliksem zich bij mij in mijn Aura doen melden
en er daardoor duidelijk een ander fluiidum voelbaar wordt binnen mijn
aureale veld van gewaarwording ; een soort van spannende vibratie )

39 m+m = Z    
ongeveer 1 jaar geleden door m+m = Z
3
Meld

@39 "Het lichaam wordt omvat en geleefd door een levend EM-veld > De Aura"

Nee, hoor. En EM-velden leven niet.
Net zomin als binnen het menselijk lichaam hoogspanning is, of zelfs maar mogelijk is.

40 LanCaster    
ongeveer 1 jaar geleden door LanCaster
1
Meld

@40

Je rijdt geen Auto ?

41 m+m = Z    
ongeveer 1 jaar geleden door m+m = Z
2
Meld

@41 Op dit moment niet, en al zeker geen auto die ik met een hoofdletter zou schrijven.

42 LanCaster    
ongeveer 1 jaar geleden door LanCaster
0
Meld

@25
Ik zag vandaag reportage ...
ze hebben straling gemeten, ook ik nederland.
Het is kankerverwekkend.

43 jkteg    
ongeveer 1 jaar geleden door jkteg
0
Meld

@25
Ik zag vandaag reportage ...
ze hebben straling gemeten, ook ik nederland.
Het is kankerverwekkend.

44 jkteg    
ongeveer 1 jaar geleden door jkteg
0
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Bescherming voor Duitse burgemeesters na dood...
Ten minste twee Duitse burgemeesters die publ...

11 uur geleden door AD

Kritiek premier Maleisië op JIT-rapport
De premier van Maleisië geeft in een reactie...

16 uur geleden door PabloEscobar

Diemense wethouder Jorrit Nuijens (Groen Link...
Nuijens maakte bezwaar omdat hij gefilmd werd...

7 uur geleden door ontken

Nazi-uitschot van Pegida gaat weer flyeren in...
De naziknokploeg Pegida gaat komende zaterdag...

9 uur geleden door Schildpad


ADVERTENTIE


Laatste reacties
CoolMemories
Senaat blokkeert wapenverkoop VS aan Saudi’...
@71 "...Uw post bevat een contradictio in ter...

1 minuut geleden door CoolMemories

GLK
UNHCR vraagt Europa migranten op te nemen...
Rutte wordt al helemaal geil. Weer een bootla...

2 minuten geleden door GLK

CoolMemories
Senaat blokkeert wapenverkoop VS aan Saudi’...
@71"...."menselijke macht en praal" Als Trum...

3 minuten geleden door CoolMemories

ongelovenloos
UNHCR vraagt Europa migranten op te nemen...
is het niet heel erg toevallig dat als ze naa...

4 minuten geleden door ongelovenloos

gerrit
Iran onderschept en schiet Amerikaanse drone ...
@9 men vraagt er naar bij Trump maar volgens ...

4 minuten geleden door gerrit

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig