Parlementsleden slaan alarm over anti-EU-propaganda van Rusland en islamitisch terroristische groeperingen 

Persbericht 
 
 

De druk van propaganda vanwege Rusland en islamitisch terroristische groeperingen op de EU groeit, waarschuwen MEPsin een resolutie. Die informatie probeert de waarheid te verdraaien, angst te wekken, twijfel en verdeling te zaaien en de EU te verdelen. Om anti-EU campagnes tegen te gaan, stellen ze voor om de kleine taskforce “strategische communicatie” te versterken en om meer te investeren in bewustwording, opleiding, online en lokale media, onderzoeksjournalistiek en informatievaardigheden.

“Ik kreeg de taak om de propaganda verzonden door statelijke en niet-statelijke actoren te beschrijven. We hebben er verschillende vormen van gezien. Wat betreft de Russische Federatie, is de situatie nu duidelijk. Na de annexatie van de Krim en de agressie in het oosten van Oekraïne door Rusland, zijn verschillende landen zich volledig bewust van haar desinformatie en manipulatie”, zegt rapporteur Anna Fotyga (ECR, PL). “Dit rapport was, tijdens de voorbereiding, ook het doelwit van vijandige propaganda”, voegt ze er nog aan toe.


De resolutie benadrukt dat de EU campagnes met desinformatie en propaganda van landen, zoals Rusland, en niet-statelijke actoren, zoals IS, Al-Qaeda en andere gewelddadige jihadistische terreurgroeperingen moet tegengaan.


Vijandige propaganda tegen de EU en haar lidstaten probeert de waarheid te verdraaien, twijfel te zaaien, de EU en haar Noord-Amerikaanse partners te verdelen, het beslissingsproces te verlammen, de instellingen van de EU in diskrediet te brengen en angst en onzekerheid op te wekken bij EU-burgers, zegt de tekst.


Rusland probeert verdeling te zaaien


De Parlementsleden waarschuwen dat het Kremlin zijn propaganda tegen de EU heeft verhoogd sinds de annexatie van de Krim en de door Rusland gevoerde hybride oorlog in het Donetsbekken. Ze stellen vast dat “de Russische regering op agressieve wijze gebruik heeft gemaakt van een groot gamma instrumenten en hulpmiddelen, zoals denktanks en speciale stichtingen (Russkij Mir), speciale autoriteiten (Rossotrudnitsjestvo), meertalige tv-kanalen (Russia Today), pseudonieuwsagentschappen en multimediadiensten (Sputnik), grensoverschrijdende sociale en religieuze groepen aangezien het regime zichzelf wil presenteren als de enige ware beschermer van de traditionele christelijke waarden, sociale media en internettrollen om de democratische waarden in twijfel te trekken, Europa te verdelen, binnenlandse steun te krijgen en de perceptie te scheppen van falende staten in het oostelijk nabuurschap van de EU.”


De resolutie benadrukt dat “het Kremlin politieke partijen en andere organisaties binnen de EU financiert” en betreurt “dat Rusland contacten en vergaderingen met EU-partners eerder gebruikt voor propagandadoeleinden en voor het in het openbaar verzwakken van het gemeenschappelijke standpunt van de EU dan voor het tot stand brengen van een daadwerkelijke dialoog.”


IS richt pijlen op EU


Omdat de EU en haar burgers de belangrijkste doelwitten zijn van IS, roepen de Parlementsleden lidstaten op om nauwer samen te werken om zo de samenleving te beschermen tegen de rekruteringsmechanismen van IS en om de veerkracht tegen radicalisering te versterken. Ze suggereren ook om een tegendiscours te ontwikkelen om IS tegen te gaan, “waarbij het onderwijssysteem wordt betrokken, door de empowerment en grotere zichtbaarheid van mainstream islamitische geleerden die de geloofwaardigheid hebben om de propaganda van ISIS/Da'esh te delegitimiseren”.

 

Informatievaardigheden


Om anti-EU-campagnes tegen te gaan, raden de Parlementsleden aan om te investeren in bewustwording, opleiding, online en lokale media, onderzoeksjournalistiek en informatievaardigheden, die burgers in staat stellen om media-inhoud kritisch te analyseren. Het is daarnaast even belangrijk om communicatie aan specifieke regio’s aan te passen, zoals bijvoorbeeld toegang tot informatie in lokale talen, zegt de tekst.


De resolutie raadt ook aan om de samenwerking tussen de EU en de NAVO op vlak van strategische communicatie te versterken, de negen man sterke taskforce “strategische communicatie” te versterken en om meer steun te bieden om de veerkracht van media in buurlanden van de EU te versterken.


De resolutie werd aangenomen met 304 stemmen tegen 179 en 208 onthoudingen.