Ads Top

'Zorgwekkende groei en ontwikkeling van thingbots'

De groei van thingbots neemt zorgwekkende vormen aan. De cyberwapens die worden ontwikkeld om IoT-apparatuur aan te vallen, blijken zeer populair bij botnet-bouwende hackers.

Over het afgelopen jaar heeft F5 Labs, de onderzoekstak van F5 Networks, een groei van 249 procent in aanvallen gemeten.

De aanvallen zijn veelal zogeheten Telnet brute force attacks, waarbij misbruik wordt gemaakt van het telnet-protocol om op afstand in te loggen op een apparaat en via een opdrachtregel de besturing overnemen. Aanvallen kwamen voor 44 procent uit China, gevolgd door de VS en Rusland. F5 maakt zich in het nieuwste Threat Intelligence onderzoeksrapport vooral ook zorgen om het feit dat al gedurende twee jaar dezelfde IP-adressen en netwerken worden gebruikt voor de aanvallen. Hieruit blijkt dat het kwaadwillende verkeer niet effectief wordt afgestopt of zelfs helemaal niet wordt opgemerkt.

Doelwitten van de aanvallen zijn wereldwijd verspreid. De VS, Singapore, Spanje en Hongarije staan hoog genoteerd, maar zelfs de top 10 landen kregen maar een klein percentage van de aanvallen te verduren. Dit wijst erop dat kwetsbare IoT-apparatuur over de hele wereld voorkomt en aangevallen wordt. Hoewel het aanvalsvolume aan het einde van 2017 weliswaar iets zakte ten opzichte van de eerste helft, was het nog altijd aanzienlijk hoger dan de gigantische impact die Mirai in september 2016 had, waarbij wereldwijd allerlei CCTV-apparatuur, routers, televisies en opname-apparatuur werden aangevallen. F5 concludeert dat er thingbots van allerlei afmetingen worden ontwikkeld en dat de gezamenlijke schaal groter is dan Mirai destijds.

Gartner berekende onlangs dat er nu 8,4 miljard IoT-apparaten in gebruik zijn en dat dit tot 20,4 miljard zal groeien in 2020. IHS zet dit getal op 30 miljard, semi-conductor ontwikkelaar SoftBank heeft het over een biljoen apparaten in 2035.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.