Bier rukt op in de keuken
Stoofpotjes uit Ierland of België, een bierbeslag voor paddenstoelen en een glas pils bij de nasi; daar bleef het gebruik van bier in onze keuken jarenlang toe beperkt. Maar dat is aan het veranderen. Bier rukt op in de Nederlandse keuken.
Bier en eten is een van de thema's waaraan in de Week van het Nederlandse Bier aandacht wordt geschonken. Hoe mooi bier en gastronomie kunnen uitpakken, is te ervaren bij bierdiners. Overal in het land duikt dit fenomeen op: van Groningen tot Brabant.
Dat is deels te danken aan de explosieve groei van het aantal ambachtelijke brouwerijen. Daardoor kreeg bier een groeiende plek in de gastronomie. Nieuwe brouwers zorgden voor een uitbreiding van smaken en typen bier. Daardoor krijgt de kok meer mogelijkheden voor het gebruik van het gerstenat in de keuken en als begeleider van zijn gerechten, legt culinair journalist Puck Kerkhoven uit.
Het spectrum loopt van de frisse, lichtzure tot zure witbieren naar de donkere stout- en porterbieren, die richting zoet gaan. ,,Door al die kleine brouwerijen is de variatie in bier enorm toegenomen. Het is bovendien hartstikke leuk dat er bier uit je eigen streek komt, dat ook van hoog niveau is.''
Chefkoks koken graag met bier
Kerkhoven is liefhebber en kenner van bier en schrijft daarover voor diverse vakbladen. Over de combinatie van bier en eten publiceerde ze in 2015 het boek Bier & Food. ,,Chefkoks koken graag met bier. Sommigen ontwikkelen daarvoor samen met de brouwer ook een eigen bier.'' Ze geeft Onno Kokmeijer van sterrenrestaurant Ciel Bleu in het Amsterdamse Okura-hotel als voorbeeld. Die ontwikkelde samen met Brouwerij 't IJ een Ciel Bleu IPA (Indian Pale Ale), dat naast het bloemige en bittere karakter door kaffir limoen een tropisch tintje kreeg. Bij de Librije in Zwolle wordt een eigen bier geschonken, dat Jonnie en Therèse Boer samen met brouwerij Jopen ontwikkelden. Gagel, chilipeper en trekdrop zijn enkele van de ingrediënten.
,,In de Nieuwe Winkel in Nijmegen wordt ook met bier gekookt. Ze hebben daar een heel nieuwe manier van werken. Fantastische chef ook,'' zegt Kerkhoven over het restaurant van chef Emile van der Staak.
Begeleider
Bier past goed bij de Nederlandse keuken, omdat er iets van bitter in zit. Dat zit bijvoorbeeld ook in boerenkool, spruitjes en witlof, die daarmee goed te combineren zijn met bier. ,,Meestal past het bier dat je in de keuken gebruikt in een gerecht ook heel goed op tafel als begeleider van het gerecht."
Als ze zelf drie gerechten moet noemen waarin je bier verwerkt, hoort een Vlaams stoofpotje daar zeker bij. ,,Dat is gewoon heel erg lekker.'' Een eenvoudige maar heel smakelijke manier om bier in de keuken te verwerken, is in een beslag, bijvoorbeeld voor beignets of oliebolletjes. Ook kan een fris witbiertje goed werken in een salade, in plaats van azijn.
Voor Kerkhoven is de Week van het Bier de afronding van een drukke periode, waarin ze onder meer proeverijen met bier en kaas verzorgde, op festivals was en deel uitmaakte van de jury die het bier van het jaar selecteerde. Bijna vierhonderd bieren van 67 Nederlandse brouwerijen werden beoordeeld. Daarvan behaalden 65 toppers een gouden, zilveren of bronzen medaille, met nog eens tien eervolle vermeldingen. Brouwerij Jopen sprong eruit met vijf onderscheidingen.
Recept Vlaams stoofpannetje
Nodig voor vier personen
1 kilo runderlappen, in grote blokken
zout en versgemalen peper
100 gram boter
4 eetlepels olijfolie
2 grote uien, grofgesneden
1 flesje bruin bier, bijvoorbeeld Leffe Bruin
2 eetlepels appel-perenstroop
2 takjes verse tijm, 2 laurierbladen, 2 kruidnagels
1 bruine boterham besmeerd met mosterd
klein scheutje azijn
Bereiding
1 Kruid het vlees met peper en zout. Verhit in een braadpan een klontje boter en een lepel olijfolie. Schroei de helft van de vleesblokken dicht, zodat ze een goudbruin korstje krijgen. Neem uit de pan en bak zo ook de andere helft met wat nieuwe boter en olie. Voeg al het vlees bij elkaar.
2 Bak in een koekenpan de grof gesneden uien goudgeel. Doe die ook bij het vlees. Verwarm in de koekenpan 3/4 van het flesje bier, voeg als het kookt toe aan het vlees. Roer het aanbaksel los van de bodem. Voeg alle kruiden en de stroop toe, draai het vuur heel laag en laat langzaam stoven. Leg de met mosterd besmeerde boterham erbovenop, met de mosterdkant naar beneden.
3 Zet de pan op een sudderplaatje op het kleinste vuur. Als de saus de goede dikte heeft bereikt, sluit dan af met het deksel. Laat 2 tot 3 uur sudderen. Als vlees boterzacht is, voeg je het laatste scheutje bier toe, om de biersmaak nog even op te frissen. Verwijder de laurierbladen. Roer de saus goed door en proef. Breng op smaak met peper, zout en een scheutje azijn.
Serveer met gebakken aardappelpartjes of zelfgemaakte frieten met mayonaise.
Bieradvies
Hoewel dit stoofpannetje bereid wordt met bruin bier, is een blonde tripel ideaal als begeleider. Qua intensiteit komen ze mooi overeen. Het bier voegt net even een fris element aan het stoofgerecht toe.
(Uit: Bier & Food van Puck Kerkhoven, Xander Uitgevers)
Bierquiz
Doe mee aan de bierquiz. Onder de deelnemers verloten we een Bierista bieropleiding ter waarde van 125 euro, mede mogelijk gemaakt door bierista.nl.
Wat kun je winnen?
De prijs bestaat uit:
- een bierpakket met twaalf bieren.
- een thuisopleiding om eenvoudig bierkennis te vergaren vanuit je luie stoel op je desktop, laptop, tablet of telefoon;
- en een persoonlijk bierdiploma.
Lees je dit artikel via de mobiele app? Klik dan hier om de quiz te spelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM8 vragen18
Gebruikers van Marktplaats maken zich zorgen: kijkt de Belastingdienst nou wel of niet mee?
-
PREMIUMRecepten
Karaage, Yakisoba en hambagu: De Japanse keuken heeft meer te bieden dan sushi
Geen kwaad woord over sushi, maar de Japanse keuken heeft meer te bieden, weten ook meneer en mevrouw Hamersma. Bak eens een hambagu (hamburger). Sake is niet verplicht, er kan ook wijn bij. Voor lekker eten en drinken moet je bij kookboekkenner Karin en wijngoeroe Harold Hamersma zijn, deze week tippen ze drie Japanse recepten. -
Bier uit Bronckhorst is het beste bier van Nederland
Bronckhorster Nightporter mag zich dit jaar het beste bier van Nederland noemen. Brouwer Bronckhorster kreeg tijdens het Nederlands Bierproeffestival in de grote Kerk in Den Haag de Mitra Award uitgereikt. -
Week van het Nederlandse bier
Tien vragen over pils, goudgele rakkers, gerstenat, ofwel BIER!
Ter ere van de Week van het Nederlandse Bier die vandaag begint, presenteren wij een bierquiz: voor de echte kenner/drinker! Onder de deelnemers verloten we een Bierista bieropleiding ter waarde van 125 euro, mede mogelijk gemaakt door bierista.nl. -
Schoonmaaktip
Lenteschoonmaak voor je tuinset: dit sopje gebruik je het beste om weervlekken uit je kussens te krijgen
Vanaf Koningsdag wordt het weer warmer en dat betekent dat we weer op ons terras gaan zitten. Tijd om die kussens uit de opslag te halen en vlekvrij op de tuinset te leggen. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp weet als geen ander hoe je algen-, weer en vetvlekken uit tuinkussens en markiezen kunt krijgen.
-
PREMIUMVoor jou getest84
Deze erwtensoep wint onze test: ‘Eindelijk een lekkere dikke soep die peperig smaakt!’
-
-
-
PREMIUM
Omega 3 kan hart- en vaatziekten voorkomen, maar je lichaam maakt het zelf niet aan: in deze voeding zit het
Omega 3-vetzuren helpen hart- en vaatziekten voorkomen en bevorderen een goed functionerend immuunsysteem. Alleen: ons lichaam maakt ze zelf niet aan. Hoe kunnen we ze dan toch binnen krijgen? Professor Imogen Foubert en diëtiste Nadine Vanvuchelen leggen uit hoe je je omega 3-niveau kunt opkrikken. -
consumentenbond
80 verschillende airfryers getest: dit is de beste
Wat is de beste airfryer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUMvoor jou geproefd51
Deze bekende theemerken eindigen onderaan de test: 'Ruikt naar verf en schoonmaakmiddel’
-
PREMIUM
'Elf uur 's ochtends is de beste tijd voor een goede slok bier'
Fiona de Lange heeft misschien wel het mooiste beroep van de wereld. Ze is voor haar werk de hele dag met bier bezig. Een dag per week staat voor haar het proeven centraal. -
-
PREMIUMStappenplan
Meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld om huis te verduurzamen, maar hoe pak je dat aan?