RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

'Nieuwe verkiezingen in Italië hebben waarschijnlijk weinig zin'

President Mattarella tijdens zijn persconferentie. Beeld © ANP

De kans is aanwezig dat Italië afstevent op nieuwe verkiezingen, nu de regeringsformatie is geklapt op een veto van de president. Maar volgens correspondent Eveline Rethmeier zou dat misschien weinig uithalen: "Het is erg waarschijnlijk dat de resultaten dan hetzelfde zijn."

President Mattarella ging niet akkoord met de aanwijzing van Paolo Savona als minister van Financiën. M5S (Vijfsterrenbeweging) en de Lega, de partijen die samen een coalitie willen vormen, hadden Savona naar voren geschoven. Hij staat bekend als euroscepticus en de president was bang dat hij Italië uit de euro zou duwen. Na een veto besloot kandidaat-premier Guiseppe Conte om zijn opdracht om een regering te vormen terug te geven.

Verrassend

Die uitkomst is een verrassing, zegt correspondent Eveline Rethmeier. "We wisten wel dat president Mattarella problemen had met deze anti-Europese minister op Financiën. Hem ging dit te ver."

De leiders van de beoogde coalitiepartijen zijn woedend over de stap van de president, maar ook in het land heerst volgens Rethmeier onrust. "Van de Italianen heeft toch meer dan vijftig procent op deze partijen gestemd. Zij willen deze regering, die er dus niet gaat komen omdat Mattarella daar een streep door heeft gezet."

Verkiezingen

Carlo Cottarelli, een voormalige topfunctionaris van het Internationale Monetaire Fonds, komt morgen naar het presidentieel paleis. Mogelijk wordt hem gevraagd om een soort zakenkabinet te vormen, dat het land stuurt terwijl duidelijk wordt wat de volgende stappen zijn.

Dat kan neerkomen op nieuwe verkiezingen, maar volgens Rethmeier is het maar de vraag hoe zinvol dat zou zijn. "De Vijfsterrenbeweging en de Lega groeien in de peilingen. Die worden nog meer gesterkt in hun campagne tegen het establishment, tegen dit soort technische regeringen. Als er op korte termijn hier weer verkiezingen zijn, is het waarschijnlijk dat de resultaten niet af gaan wijken en dat deze twee partijen weer de grootste zullen zijn."

Meer op rtlnieuws.nl: