U blokkeert onze banners :(

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want Nieuwskoerier.nl is mede dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Help ons door Nieuwskoerier.nl te whitelisten

Binnenland
  • 4
Tientallen ouderen hebben nog liever een strafblad dan dat zij niet over hun eigen levenseinde mogen beslissen. Dat zeiden zij tijdens een drukbezochte ledenvergadering van Coöperatie Laatste Wil in Utrecht. ...

ongeveer 1 jaar geleden door AD


Je mag wel van een flat springen,,, voor een trein... je polsen doorsnijden, een kogel door je kop jagen, jezelf ophangen..... maar vredig de wereld verlaten met een goed middel.... tja ... dat mag dan weer niet....bah....

1 Sempre    
ongeveer 1 jaar geleden door Sempre
0
Meld

@1 inderdaad, wat is er mis met zo'n ideaal middel voor mensen die het leven zat zijn?

2 Roomboterbabbelaar    
ongeveer 1 jaar geleden door Roomboterbabbelaar
2
Meld

Als alle leden dit middel gebruiken heeft een proces erover ook geen zin meer.
En dit land is toch te vol dus wat mij betreft mogen ze doen wat ze willen. Ik zie geen enkel probleem.

3 PFL    
ongeveer 1 jaar geleden door PFL
14
Meld

@1 dit poeder kan ook gebruikt worden als een wapen en als iemand ermee vermoord wordt dan zeg je vast ik snap niet dat de overheid dit gewoon toestaat om te verkopen.

Ik kan me indenken dat iemand het wil gebruiken maar zie het liever via een instantie met een lange bedenk tijd.
Zelfmoord nijgingen zijn vaak ook van korte duur en als je het te makkelijk maakt dan wordt er zeker misbruik van gemaakt of gebruikt met niet heel goed erover na denken.

4 TheoTheo    
ongeveer 1 jaar geleden door TheoTheo
11
Meld

@4 Wil je ook dat de overheid de verkoop van keukenmessen gaat verbieden? Die kunnen namelijk ook als moordwapen gebruikt worden.

5 Tavor    
ongeveer 1 jaar geleden door Tavor
6
Meld

@4 , dat kan ook met een hamer of auto, dus

6 Roomboterbabbelaar    
ongeveer 1 jaar geleden door Roomboterbabbelaar
4
Meld

herstel, moest @5 zijn

7 Roomboterbabbelaar    
ongeveer 1 jaar geleden door Roomboterbabbelaar
1
Meld

Zo zie ik dat ook en per slot is je leven van jezelf... Kijk eens naar machinisten die mensen bij elkaar moeten rapen..., hulpdiensten die opgeknoopte mensen zien hangen... iemand die zijn dierbare vindt met door gesneden polsen... of iemand die het overlegt met familie... afscheid neemt... hoe treurig ook, maar doodgewoon een oneway ticket neemt naar rust....in pais en vree.... ! Ik ga voor de laatste optie!

8 Sempre    
ongeveer 1 jaar geleden door Sempre
1
Meld

@8 was voor @2 bedoeld...

9 Sempre    
ongeveer 1 jaar geleden door Sempre
0
Meld

"Tientallen ouderen hebben nog liever een strafblad dan dat zij niet over hun eigen levenseinde mogen beslissen"; denk dat ook heel veel jongere mensen er net zo over denken.

Ik wel en ben (zoals het heet) "van middelbare leeftijd".

10 DagmarA    
ongeveer 1 jaar geleden door DagmarA
0
Meld

@4
Een auto ook, keukenmes, vuurwerk, vuisthamer ach de lijst is eindeloos. En nu allemaal maar verbieden?

11 Al    
ongeveer 1 jaar geleden door Al
1
Meld

De vraag voor de overheid zou niet moeten zijn : "wel of niet beschikbaar?" maar "onder welke voorwaarden beschikbaar en hoe te controleren?"

Dat je met een dodelijk middel rottigheid kunt uithalen lijkt me duidelijk. Dat die rottigheid voorkomen moet worden ook. Dat betekent nog niet dat je zomaar moet verbieden.

12 TedjeR    
ongeveer 1 jaar geleden door TedjeR
2
Meld

Mijn vader was compleet opgegeten door de kanker.... lag thuis... je kon m niet meer aanraken , zijn zenuwstelsel was kapot... Hij had plekken waar je een vuist in kon stoppen... Ik weet ng dat hij ons aankeek... enmet de laatste kracht vroeg mag ik vertrekken... Hij had een morfinepomp.... We hebben de huisarts gebeld en de apotheek... we mochten de pomp open zetten...Mijn broer is arts en was er ook bij... Mijn vader is vertrokken met een glimlach op zijn gezicht! Nooooit spijt van gehad! Ik was 18 toen...

13 Sempre    
ongeveer 1 jaar geleden door Sempre
0
Meld

@13 mijn vader stierf aan beenmergkanker. platgespoten na een lange lijdensweg. was ook verboden toen.
de huisarts is inmiddels ook overleden. toen besloten, ik was 21, dat ik zo niet wilde eindigen. wachten tot een ander eindelijk vond dat sterven genadig was.
ik ben voor zelf kiezen en ook zelf het moment bepalen.

wens de actieve ouderen veel succes met hun verzet tegen de bemoeiienis.
ZELF beslissen wanneer men het leven voltooid vindt.

14 info    
ongeveer 1 jaar geleden door info
3
Meld

Het is ook te gek voor woorden dat je dit niet zelf mag uitmaken en het zijn de relidiooten die het steeds maar weer tegen houden omdat ze denken dat alleen hun god daarover mag beslissen.

15 Wiebe Nik    
ongeveer 1 jaar geleden door Wiebe Nik
1
Meld

@14 ++++ zo is dat! Niemand heeft er om gevraagd om op deze aardkloot te komen...Als jer er dan bent is het aan jou om te beslissen dat je vleugels wilt krijgen...Op een humane manier... Valt me soms op als mensen vertellen over hun hond die van de dierenarts een spuitje heeft gekregen... En dan zegt men: wel een humane manier..voor ons beestje... ! Humaan betekent menselijk... Waarom wordt er zo moeilijk gedaan als een mens beslist dat ie het leven niet meer wil en er een punt achter wil zetten??Als hond wordt je naar de dierenarts gebracht.... en die lost het op... als mens moet je maar een flat opzoeken.. etc etc....

16 Sempre    
ongeveer 1 jaar geleden door Sempre
1
Meld

Pffff, het enige wat voorkomen moet wordend met dat poeder, is dat het in verkeerde of in demente handen valt.

17 Marrie    
ongeveer 1 jaar geleden door Marrie
0
Meld

Dat klopt.... Ik weet nog vroeger de Drionpil... veel ouderen wilde die pil.... er is toen een peiling geweest... Veel mensen zeiden.. vind het fijn als ik dat heb... of ik m ga gebruiken is punt twee! Het is een goed gevoel denk ik dat, als je weg wilt , het zelf in handen hebt!

18 Sempre    
ongeveer 1 jaar geleden door Sempre
0
Meld

Zelfbeschikking voor iedereen.
De Staat heeft het recht niet om te beslissen hoe één ieder aan zijn einde komt, dat zou je eigen beslissing moeten mogen zijn.

Schoonzus aan alvleesklierkanker verloren woog 37 kg, arts besloot op het laatste moment om van actieve euthanasie af te zien.
Haar dood (morfinepomp) was mensonterend -en onwaardig.

19 Dunkelheit    
ongeveer 1 jaar geleden door Dunkelheit
0
Meld

Een strafblad maakt ook niets meer uit als je de pijp uit bent.^-^

20 eigenmening    
ongeveer 1 jaar geleden door eigenmening
0
Meld

@11 Vergeet de trappen niet in huis! Ook die moeten verboden worden! En gebouwen die hoger zijn 3 meter want je kan er vanaf springen! En water, vooral water. Daar kan je in verdrinken!!!!

Maar nee, de regering wil zijn melkkoeien niet zien verdwijnen. En die migranten zijn ook al bijna niet te melken want die willen niet eens werken!

21 upanddown    
ongeveer 1 jaar geleden door upanddown
0
Meld

Over je eigen levenseinde te kunnen beschikken lijkt mij een onvervreembaar echt

22 Hein2    
ongeveer 1 jaar geleden door Hein2
0
Meld

Ik heb er niets op tegen dat ouderen en eventueel ook jongeren het middel kunnen bestellen voor hun geplande levenseinde. De mens heeft daar recht op/ Of je nu 17 bent of 85. Mijn neefje was 17 en depressief toen hij na een jaar nadenken besloot voor de trein te springen. Ook voor deze leeftijd moet het dus beschikbaar zijn.

Echter er zit ook een heikel punt aan. Er zijn ook kinderen die van hun ouders af willen en dit spul in hun drinken kunnen doen. Of criminelen die het gebruiken. Maar ja dan kan je in principe alles als wapen zien. Al is dit een heel onschuldig wapen en niet traceerbaar

23 Jan met de korte achternaam    
ongeveer 1 jaar geleden door Jan met de korte achternaam
0
Meld

@23 Zo'n middel moet ook goed geregistreerd zijn... Met naam en toenaam... wie het in huis heeft...

24 Sempre    
ongeveer 1 jaar geleden door Sempre
0
Meld

@5 Waarom is rattengif nog niet verbannen? *denkt hard na* XD

25 DikkeTor    
ongeveer 1 jaar geleden door DikkeTor
0
Meld

Zelfdoding of een poging tot zelfdoding is niet strafbaar. Ook een zelfdodingsmiddel in bezit hebben is niet strafbaar. Alleen behulpzaam zijn of aanzetten bij de zelfdoding van iemand anders is wel strafbaar (art. 294 Sr). Behalve wanneer er sprake is van ondraaglijk lichamelijk of geestelijk lijden. Hier hebben we de euthanasiewet voor.

Behulpzaam zijn bij iemand die zijn leven als "voltooid" beschouwt is derhalve een hellend vlak, omdat dit over het slechts een subjectieve waarneming is op een bepaald moment. Het wetsvoorstel van D66 over voltooid leven is juist daarom nogal dubieus, omdat dit alleen zou gelden voor 75plussers. Daarmee geef je vantevoren een signaal af aan ouderen om hun leven als "voltooid" te beschouwen.

26 Belazerd    
ongeveer 1 jaar geleden door Belazerd
0
Meld

@25
Dat bestaat toch niet meer ? tenminste, als er nu ratten zijn, kan je de instanties bellen.

27 Marrie    
ongeveer 1 jaar geleden door Marrie
0
Meld

Als zo een middel legaal word verstrekt (onder sommige omstandigheden), wel ik wel dat het een extreem smerige smaak heeft, zodat als het in mijn drinken wordt gegooid (door een duivels persoon) dat ik wel echt kan zeggen dat mijn drankje niet pluis is.

Ik gun de mensen die zelfmoord echt willen plegen het middel wel.

28 DikkeTor    
ongeveer 1 jaar geleden door DikkeTor
0
Meld

Mijn lijf is van mij en niemand anders mag besluiten wat ik er mee mag doen.Ik heb genoeg stervens ellende en al jaren voor die tijd gezien in de familie en als ik wil gaan, dan ga ik. Wel het liefst humaan.

29 gaulette    
ongeveer 1 jaar geleden door gaulette
0
Meld

@24 dat vind ik bij voorbaat ook een goed idee. Niet zoals het nu is dat één persoon van die stichting een zak van 300 gram van dat spul thuis heeft liggen en dat een gram al dodelijk is. Waar gebruikt hij de rest voor? Distributie? Nee zoals jij zegt moet het goed geregistreerd zijn en een dosis voor één persoon.

31 Jan met de korte achternaam    
ongeveer 1 jaar geleden door Jan met de korte achternaam
0
Meld

Je kunt niet iemand straffen die zelfdoding heeft ondernomen...En D66 kijkt niet verder dan hun neus lang is.... Er zijn zeker jongeren die het leven niet meer zien zitten...Ook zij hebben rechten... Ik wil graag 95 worden ... gezond van lijf en leden... maar heb met mijn kinderen afgesproken.. dat, als ik verlamd in een verpleegtehuis belandt het lichtje uit mag, ben ook lid van NVVE... We hebben er een tijd geleden een discussie over gehad... Ik zei: stel ik lig aan allerlei apparatuur, dan wil ik dat jullie al die machines stop zetten !! Mam, zei mijn zoon, ik wil niet je moordenaar zijn.. Nee, zei ik.... dan doe je mij een heeeel groot plezier!! Nu zijn we het er helemaal over eens... Ze weten wat ik wil en hebben er respect voor!!!

32 Sempre    
ongeveer 1 jaar geleden door Sempre
0
Meld

#30 @27

33 DikkeTor    
ongeveer 1 jaar geleden door DikkeTor
0
Meld

Groot gelijk hebben die oudjes. Niemand gaat over jouw leven, behalve jijzelf.

34 Yisrael    
ongeveer 1 jaar geleden door Yisrael
1
Meld

@34 Ergens maak ik me ook zorgen dat (net zoals elk middel dat legaal verstrekt wordt) het ook gebruikt gaat worden voor moord. Daarom zou ik willen dat het spul ongelooflijk vies smaakt. Niet om nog even een hak te zetten bij de laatste minuten van het leven, maar eerder of iemand geen smaakloze middel in mijn drankje gedaan heeft.

question Verder moet iedereen zelf weten of die zelf een einde aan zijn eigen leven maakt.

35 DikkeTor    
ongeveer 1 jaar geleden door DikkeTor
0
Meld

@35 Ik geloof dat dat heel makkelijk te omzeilen is met kleurstoffen enzo. Hoef je daar niet bang voor te zijn.

36 Yisrael    
ongeveer 1 jaar geleden door Yisrael
1
Meld

@14 Op dit punt ben ik het volledig met je eens

37 Bollieboos    
ongeveer 1 jaar geleden door Bollieboos
1
Meld

@36 Liever heel erg smerig dat je instincten echt zeggen "dit moet ik niet drinken, tis goor".

38 DikkeTor    
ongeveer 1 jaar geleden door DikkeTor
0
Meld

@38 Wat mij betreft ook goed. Als het maar vrij verkrijgbaar is.

39 Yisrael    
ongeveer 1 jaar geleden door Yisrael
1
Meld

@39 If conditions met, helemaal mee eens question

40 DikkeTor    
ongeveer 1 jaar geleden door DikkeTor
0
Meld

Het zal best zo zijn dat iemand die zelfmoord pleegt.. het misschien niet had moeten doen...misschien was er toch nog een uitweg... Maar tja...Als je voor de trein springt is het afgelopen en lig je in stukjes her en der...Of ophangen en verstikken... van een flat springen... etc..... Je bent zeker dood... Dat geldt ook voor dit middel.... Maar als een familelid, vriend/vriendin kiest voor de laatste optie. dan zou ik er veel meer vrede mee hebben..Je gaat dan ook dood maar op een humane manier!!Of zie ik dit nu verkeerd???..

41 Sempre    
ongeveer 1 jaar geleden door Sempre
0
Meld

@41 Als het family friendly kan, waarom ook niet. De rest hebben weer x (hulpverleners, passengiers, treinbestuurder, politie, etc etc etc) aantal mensen de schok om te zien dat iemand zelfmoord heeft gepleegd,

Men zou dan kunnen denken "ga alsjeblieft in stilte dood".

42 DikkeTor    
ongeveer 1 jaar geleden door DikkeTor
0
Meld

@4 : Dit middel is niet verboden, het is enkel (mogelijk) verboden het aan te bieden als zelfmoord / euthanasie middel.

43 Jackd    
ongeveer 1 jaar geleden door Jackd
1
Meld

@32 "D66 kijkt niet verder dan hun neus lang is.... Er zijn zeker jongeren die het leven niet meer zien zitten...Ook zij hebben rechten..."

Het is iets genuanceerder, dan dat u nu probeert te zeggen.

Heb namelijk een tijd terug een interview met Pechtold gezien over dit onderwerp. Daar kwam deze vraag ook aan de orde. Waarin Pechtold duidelijk liet weten dat de leeftijdsgrens van 75 jaar, wat hem betrof, geen vaststaand gegeven moet zijn, maar een begin grens om het beter verkoopbaar te maken naar de andere partijen.
Ofwel, beginnen met 75, dan kan later de leeftijd grens altijd nog naar beneden aangepast worden.

Nu inzetten op een jongere leeftijd gaat niet werken, daar is helaas geen meerderheid in de kamer voor te vinden.
Het valt sowieso nog te bezien of überhaupt die wet er komt. De confessionele partijen hebben nogal moeite met het zelfbeschikkingsrecht van de burgers, terwijl het voor hun wel de normaalste zaak van de wereld is, om mensen als kanonnen vlees weg te sturen. Als zij het nodig achten.

Maar dat laatste is natuurlijk een andere discussie en doet hier niet ter zake.

44 Borealis    
ongeveer 1 jaar geleden door Borealis
0
Meld

ach, de benoeming is al verkeerd. het gaat niet om ZelfMOORD maar om ZELFdoding. en de vrijheid van zelf bepalen op welk moment men er uit wil stappen. Euthanasie, zonder eindeloze gesprekken met artsen, afwachten en meer, wat die mensen bepalen over jouw leven. het recht op ZELFBESCHIKKING.

heel goed dat deze ouderen zich hier mee bezig houden. wachten op de regering en een verstandig besluit dat overleeft niemand. men is er al 50 jaar mee bezig, met euthanasie, en zal er met het CDA, CU, en SGP de eerst volgende 50 jaar niet uitkomen.

ook jongere mensen kunnen die keuze maken. als leven uitzichtloos is, uitbehandeld, dan is het beter dan voor de trein springen of uit een raam. en de laatste pogingen kunnen een moment opname zijn en geen weloverwogen keuze. of in uiterste nood omdat er geen keuze is.

lees ik de comments ff terug dan is er ook angst van mensen dat ze ongewild vermoord worden door dat middel. en ja, daar zijn verder mogelijkheden genoeg voor voor moord. dat is HUN angst.
moord gebeurd dagelijks, ook zonder dat middel.

45 info    
ongeveer 1 jaar geleden door info
2
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
‘Trump vond het prachtig toen menigte r...
Volgens het Democratische Congreslid Alexandr...

24 uur geleden door AD

Impeachment maatregel tegen Trump faalt
De democraten stemden tegen.

21 uur geleden door Truffelaar

"Wij Algerijnen, Tunesiërs, Marokka...
Iemand nog vragen over de intentie van deze '...

13 uur geleden door Hangingmen

Artsen zonder Grenzen gaat weer bootvluchteli...
Artsen zonder Grenzen keert terug naar de Mid...

20 uur geleden door RTL Nieuws

Topless zonnen op het strand: waar zijn de bl...
Ooit was ­topless ­zonnen de gewoonste zaak v...

1 dag geleden door NvN


ADVERTENTIE


Laatste reacties
Positivo
Veel haken en ogen aan trip met stekkerauto...
Vrouwen hebben altijd wat te zeuren....

minder dan een minuut geleden door Positivo

Hendrianus
Israëlische innovatie helpt de duurzame ontw...
Wat een een ongegeneerde brutaliteit om te be...

minder dan een minuut geleden door Hendrianus

Bluth
Robotstofzuiger smeert badkamer vol met honde...
@3 Ze hebben de hond net "gered" uit het asie...

2 minuten geleden door Bluth

Bluth
We geven meer uit voor inrichten huis...
We geven meer uit? Dus in plaats van dat je ...

3 minuten geleden door Bluth

Mariska3
Robotstofzuiger smeert badkamer vol met honde...
@1 ; En om de hond uit te laten....

3 minuten geleden door Mariska3

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig