Voorzitter Yürükel van de Turkse raad in 2016
NOS NieuwsAangepast

Bijeenkomst Vlaardingen over Turkse verkiezingen verplaatst na bedreigingen

Een bijeenkomst in Vlaardingen vanavond over de verkiezingen in Turkije is verplaatst naar Den Haag vanwege bedreigingen. De eigenaar van het restaurant waar de bijeenkomst zou zijn werd bedreigd, net als de organiserende Turkse Raad in Nederland, zegt voorzitter Sefa Yürükel van de raad.

Ayse Sucu van de nieuwe nationalistische IYI-partij was uitgenodigd om te spreken. De IYI-partij is vorig jaar ontstaan door splitsing van de nationalistische MHP. Voor de komende verkiezingen in Turkije is de IYI-partij een samenwerking aangegaan met drie andere oppositiepartijen: de centrum-linkse CHP, de islamitische Gelukspartij en de centrum-rechtse Democratische Partij.

Aanhangers van president Erdogan

De eigenaar van het Vlaardingse restaurant bevestigt dat de bijeenkomst is afgeblazen nadat er onder meer via sociale media bedreigingen waren geuit. Hij wil niet met zijn naam of dat van zijn restaurant in de publiciteit, uit vrees voor de gevolgen. "Ik zeg er verder niets over. Ik ben een ondernemer", aldus de restauranteigenaar.

Volgens Yürükel van de Turkse Raad in Nederland komen de bedreigingen uit de hoek van aanhangers van de Turkse president Erdogan of de MHP, die met de huidige regering in Turkije samenwerkt.

Yürükel verwachtte op de bijeenkomst zo'n 150 mensen. De Turkse Raad in Nederland is een organisatie van seculiere Turken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl