RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Stevige buien en wateroverlast op komst: 'Kans dat straten onder lopen'

Archieffoto Beeld © Pexels

Heb je zin in mooi weer? Dan is het een goed idee om niet naar het zuiden van het land te gaan. Vandaag wordt het namelijk overal in het land behoorlijk warm, maar dat gaat in de zuidelijke provincies gepaard met heftige regenbuien.

"Het wordt overal in Nederland 25 tot 30 graden, maar in de provincies Limburg, Zeeland en het zuiden van Brabant moet je rekening houden met stevige buien en wateroverlast", vertelt weerman Arjan Willemse van Buienradar. "Er kan daar lokaal tot 40 millimeter regen vallen. Er is ook al code geel afgekondigd."

Wateroverlast

De regen kan vervelende gevolgen hebben: "Het kan dat er straten onder lopen. De grond is zo droog dat het water er niet lekker in kan trekken. Het is nog lastig te zeggen of het zo extreem zal zijn als afgelopen week in Limburg, maar er is wel lokaal kans op wateroverlast. In het noorden van het land kun je naar het strand, en in het zuiden van het land komt het strand naar jou toe", lacht Willemse.

In het Franse Bordeaux hebben dezelfde buien zelfs al voor grote hagelbuien gezorgd, waardoor verschillende wijnvelden zijn vernield. Zo erg zal het hier niet zijn. Willemse: "Er kan kleine hagel vallen, maar zo extreem zal het niet zijn. Zoiets als er in Frankrijk gebeurd is, is hier niet aan de orde."

De actuele Buienradar

Strandweer

Morgen wordt het in het hele land qua regen een stuk beter. "Het blijft 25 tot 30 graden en er kan wel een lokale onweersbui vallen, maar dat is op veel kleinere schaal. Morgen is het op veel plekken strandweer, hoewel het in de middag door de wind aan de kust behoorlijk af kan koelen", zegt Willemse.

Na woensdag zal de temperatuur elke dag een paar graden dalen, totdat het kwik in het weekend daalt tot een graad of 20. Maar over lage temperaturen hebben we in mei niets te klagen gehad. Het kan volgens Willemse zelfs een recordmaand worden.

"Afgelopen nacht was de warmste meinacht sinds het begin van de metingen in 1908. In De Bilt was het dik 18 graden, dat is zelfs in de zomer vrij bijzonder. En als de berekende temperaturen van de laatste meidagen uitkomen, wordt dit de warmste mei die we ooit gemeten hebben."

De actuele temperaturen in Nederland

Bron: RTL Nieuws
Meer over