Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klaas Dijkhoff zocht alleen maar applaus bij zijn partijgenoten

  •  
26-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
27427405910_63acea9756_k

© cc-foto: EU2016 NL

Dijkhoff weet zelf ook wel dat zijn dreigementen voor de bühne waren om het 'likken naar boven,  trappen naar beneden'-volk even een goed gevoel te bezorgen
Wie dacht dat met Klaas Dijkhoff een iets frisser windje zou opsteken in de VVD, is bedrogen uitgekomen. Hij vertegenwoordigt de dominante stroming in de partij volgens welke succes een keuze is en iedereen die niet in staat blijkt zelf voldoende inkomen te verwerven bij voorbaat verdacht. Niet de ondernemers die hun jong personeel in slechte flexcontracten houden zijn de profiteurs maar de bijstandsgerechtigden. Die moet je achter de broek zitten. Anders maken zij er een potje van en liggen op hun luie reet terwijl de VVD’ers er de hele dag mee bezig zijn om de vlag van het liberalisme door het slijk te halen. Geloof me, daar krijg je niet alleen spieren van als kabeltouwen maar het is ook heel vermoeiend.  
Dezer dagen heeft Klaas Dijkhoff dat sentiment voor zijn enthousiaste partijgenoten verwoord. Die luxueuze bijstand van ons kon wel wat lager, beweerde hij en als zo’n bijstandgerechtigde dan méér wilde, moest hij iets terugdoen: de taal leren, vrijwilligerswerk doen, een opleiding volgen. Dat juist heel veel ervaren ouderen in de bijstand verzeild raken omdat werkgevers het verdommen ze in dienst te nemen,   kwam niet in Dijkhoffs rant voor.   Het gaat hier om mensen die decennia lang belasting hebben opgebracht en dan ook al lang en breed voor hun bijstand hebben betaald. Dat zou het beeld van luie profiteurs maar bederven. Dat willen ze op VVD-congressen liever niet horen. Dan slaat   de applausmeter niet ver genoeg uit.  
Dijkhoff weet zelf ook wel dat zijn dreigementen voor de bühne waren om het ‘likken naar boven,   trappen naar beneden’-volk even een goed gevoel te bezorgen. Zijn voorstellen zijn immers alleen maar te realiseren door het optuigen van een aantal nieuwe tenten op het feestterrein van het bureucratisch circus, dat wij in Nederland   aanduiden als de verzorgingsstaat. We zullen dan ook niet veel meer van deze plannen horen. Maar onze goedlachse Bredanaar heeft weer de nodige schouderklopjes gekregen. Zijn positie is steviger gevestigd. Hij is weer een stapje dichter bij het realiseren van zijn grote plan: Rutte opvolgen als politiek leider als deze te opzichtige slijtageplekken gaat vertonen. Dan moet je in een partij als de zijne nu en dan flink tekeer gaan tegen de landgenoten die het minder goed getroffen hebben.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.