De kerk in Rhenoy waar de mishandeling plaatsvond

Zwaar mishandelde dominee is nu 'volledig afhankelijk'

De 64-jarige dominee die in november zwaar werd mishandeld in haar kerk, voor dood werd achtergelaten en maanden in een revalidatiecentrum heeft gezeten, is nu volledig afhankelijk van anderen. "Ik kan mijn ambt niet meer uitoefenen", zegt Ebi Wassenaar tegen RTL Nieuws. "Of ik dat ooit weer kan weet ik niet, ik heb heel veel beperkingen: ik kan niet meer goed lopen, niet meer fietsen, mag niet meer autorijden en in huis kan ik niets meer doen."

In Wassenaars huis zijn steunen bevestigd naast de deur, in de wc en in de badkamer. Over het pad naar de voordeur kan nu een rolstoel rijden. Of het ooit beter wordt is na maanden revalideren nog onduidelijk.

Compleet andere vrouw

"De neurochirurg zegt dat ik blij moet zijn dat ik het heb overleefd, maar dat ik het hiermee moet doen. Ik was te zwaar gewond. Maar de arts in het revalidatiecentrum geeft me meer hoop. Zij zegt dat ik als ik over een jaar weer op controle kom een compleet andere vrouw zal zijn dan nu."

De dominee raakte halfzijdig verlamd als gevolg van een bloeding tussen haar schedel en hersenen. Ze is heel blij dat ze nog leeft en benadrukt ook wat ze nog wél kan. "Mijn verstand is nog goed, mijn geheugen is nog goed, mijn emotie functioneert nog als voorheen."

B. zei eerder dat hij iemand moest vermoorden om in de gevangenis te kunnen komen.

Ebi Wassenaar

Pianostemmer Wijnand B., die wordt verdacht van poging tot moord, zag ze bij een pro-formazitting eind maart. Ze vond hem "een zielig hoopje mens" en de daad was volgens haar "een schreeuw om hulp". B.'s moeder was eerder vorig jaar overleden, zij zorgde voor hem en hij zou niet hebben geweten hoe hij zonder haar verder moest. "B. zei eerder tegen een aantal mensen dat hij iemand moest vermoorden om in de gevangenis te kunnen komen. Daar zou dan voor hem gezorgd worden."

RTL Nieuws schrijft dat B. voor zijn afspraak met de dominee om haar piano te stemmen, op internet heeft gezocht hoe hij iemand met een hamer kon vermoorden. "Dat is heel confronterend om te horen. En ik was dus op het verkeerde moment met de verkeerde persoon."

'Wel compassie'

Boos is Wassenaar niet. "Natuurlijk ben ik verdrietig en heb ik dagen waarop ik denk: wat heeft hij ons aangedaan? Maar ik voel geen agressie, geen wraakgevoelens. Ik spreek natuurlijk niet goed wat hij heeft gedaan, ik vind het ook heel erg. Zijn schreeuw om hulp rechtvaardigt niet dat hij mij heeft neergeslagen. Maar ik voel wel compassie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl