Dreigende taal van Nasrallah tegen Israël

Nasrallah
Youtube

Leider Hassan Nasrallah van de Libanese terreurorganisatie Hezbollah heeft in een videoboodschap dreigende taal geuit tegenover Israël. Dit deed hij vrijdag als antwoord op Israëlische luchtaanvallen op stellingen van Hezbollah in Syrië. Volgens Nasrallah wil zijn organisatie geen oorlog met Israël, maar kan ze ‘zeker winnen’ mocht het Israëlische leger (IDF) tot een oorlog overgaan. De grote leider sprak ter gelegenheid van het vertrek van het IDF uit Zuid-Libanon, nu achttien jaar geleden.

Nasrallah zei dat hij een oorlog tegen Israël niet vreest. “Dreigementen en schaarse tactieken hebben geen effect op ons,” aldus de man met de baard. “Het soort wapens dat Hezbollah had voor het terugtrekken waren klein en veel minder geavanceerd dan de wapens die we nu hebben.” Hij gaf Israël de schuld voor het bombardement van een vliegveld in het westen van Syrië, maar bevestigde niet dat de doelen voor het IDF wapen- en munitiedepots van Hezbollah op het vliegveld waren.

“De vijand is altijd in onze lucht. Gisteren viel hij Syrië aan via Libanon.” Verder had Nasrallah het over de nieuwe sancties van Amerika tegen zijn terreurorganisatie. “Het doel is om de fondsen voor het verzet te laten opdrogen. Sommige financiële stromen zullen worden geraakt, maar ik zeg tegen Amerika, de Israëlische vijand en hun vrienden: jullie begrijpen het verzet en haar mensen niet.” Volgens Nasrallah zal Hezbollah nooit stoppen. Niet alleen op donderdag, maar ook op zaterdag werd Hezbollah door Israël aangevallen.

Op donderdag viel het IDF de militaire luchthaven Dawa in Syrië aan, onder meer omdat daar Iraanse milities en Hezbollah-terroristen zitten. De aanval werd door Britse observanten gezien en wordt niet bevestigd door het IDF. Op dezelfde dag melden Libanese media dat er Israëlische vliegtuigen in het luchtruim waren gezien. Een dag voor de aanval waarschuwde Israël Syrië dat het zijn luchtafweergeschut zou uitschakelen indien de Syriërs op Israëlische vliegtuigen zou schieten. Uiteindelijk schoot een F-16 van het IDF een Syrische luchtafweerraket uit de lucht.

Israël heeft herhaaldelijk gezegd dat het niet zal toestaan dat Iran militaire basis’ krijgt in buurland Syrië. Het regime in Teheran heeft het tot haar missie gemaakt om Israël van de kaart te geven en daarom wil de Israëlische regering de schade zo beperkt mogelijk houden. De aanvallen die het land in buurland Syrië doet zijn daarom preventief en moeten niet worden opgevat als een oorlogsverklaring. Het IDF communiceert scheutig over haar activiteiten in Syrië en Libanon. Wel meldde een woordvoerder afgelopen week dat voor het eerst een JSF is gebruikt in de strijd.

Hezbollah is al ruim 35 jaar actief vanuit het zuiden van Libanon. De organisatie die vrij vertaald ‘partij van God’ heet, mixt strijd met liefdadigheidswerk. Het gaat om een sjiitische terreurorganisatie die onder meer veel steun krijgt van het eveneens sjiitische Iran. Leider Nasrallah geeft geregeld toespraken aan zijn volgelingen en uit vaak dreigende taal naar Israël. Onlangs waren er parlementsverkiezingen in Libanon. Hezbollah won daarbij de meeste stemmen. Het was de grote winnaar. Ook soenieten, christenen en druzen stemden dit keer op Nasrallah en co.

Categorie:

Home » Nieuws » Dreigende taal van Nasrallah tegen Israël