Jean-Luc Melenchon (witte overhemd) van France Insoumise
NOS NieuwsAangepast

Links Frankrijk demonstreert tegen president Macron

In Frankrijk zijn 250.000 mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de hervormingsplannen voor de publieke sector van de regering-Macron. In meerdere steden waren demonstraties.

Het protest was georganiseerd door linkse politieke partijen, de vakcentrale CGT en tientallen andere organisaties. Zij hopen dat hun protest aangroeit tot een golf van verzet tegen de reorganisatie van ambtelijke diensten, staatsbedrijven en de nationale spoorwegmaatschappij SNCF.

In Parijs deden volgens de CGT 80.000 mensen mee, de politie hield het op 21.000. De politie was massaal op de been om ongeregeldheden te voorkomen. Rond de demonstratie in Parijs werden 35 mensen opgepakt, onder meer voor het aanrichten van vernielingen.

Massale betogingen tegen president Macron

Landelijk gezien deden er 70.000 mensen minder mee dan in maart, toen soortgelijke demonstraties 320.000 deelnemers trokken.

De leider van de politieke partij France Insoumise (Onbuigzaam Frankrijk), Jean-Luc Melenchon, veroordeelde de belastinghervorming, die zou vooral de rijken ten goede komen.

De 4,5 miljard euro die de staatskas daardoor misloopt, kan volgens hem beter gebruikt worden om het personeelstekort in de ziekenhuis of bij de politie op te lossen of het tekort aan opleidingsplaatsen voor studenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl