Direct naar artikelinhoud

'Toeristische' viswinkel Leidsestraat moet dicht

Viswinkel The Seafood Shop in de Leidsestraat moet per 5 juni stoppen met het verkopen van vis. Het aanbod is te toeristisch, vindt de gemeente.

V.l.n.r: Fons de Visscher, Fleur de Visscher en Pepijn VisscherBeeld Jesper Boot

De viswinkel is op Facebook een actie gestart waarbij de klant wordt gevraagd om te reageren met hun postcode. "Zo kan de stad zien dat we hier zijn voor de lokale bevolking."

Producten worden naast in het Nederlands, ook in het Engels aangeprezen. Op de ramen staan Engelse teksten als: The Seafood Shop (de naam van de viswinkel). Er wordt gefrituurd, te weinig verse vis verkocht en op de vensterbank stond een bordje van Tripadvisor, een internationale website waarop restaurants beoordeeld worden.

Dit zijn een paar van de oorzaken waarom de zaak gesloten moet worden. De gemeente zette vorig jaar een stop op toeristenwinkels in het centrum. "Als dit een toeristenwinkel is, dan heb ik mijn hele leven in de toerismebranche gezeten in plaats van in de vis," zegt eigenaar Fons de Visscher (58).

Drie vestigingen
De visboer opende 35 jaar geleden zijn eerste viswinkel in het Brabantse Helmond. In 2012 opende hij The Seafood Bar in Amsterdam en inmiddels zijn er drie vestigingen in de stad.

Zijn kinderen leiden de restaurants en De Visscher kreeg weer zin om te werken in een "normale viswinkel". Vijf maanden geleden opende hij The Seafood Shop. "Weer lekker haring schoonmaken en vis fileren in plaats van tot diep in de nacht het restaurant schoonmaken. Het assortiment is precies hetzelfde als in mijn eerste viswinkel."

Mede door de vele directe consumptie en het bakken van kibbeling lijkt de zaak te veel op een snackbar, zegt een woordvoerder van de gemeente. Daar heeft De Visscher geen vergunning voor. "De verkoop van haring of kibbeling is toegestaan, maar moet ondergeschikt zijn aan de verkoop van vis om thuis te verwerken of te consumeren. Een bakker mag ook een broodje gezond verkopen maar zijn hoofdactiviteit moet de verkoop van brood zijn."

Controles
Sinds de opening hebben gemeenteambtenaren meerdere malen controles uitgevoerd waarbij zij op overtredingen zijn gestuit: 'Achter de ramen is een houten plank bevestigd, die als tafel wordt gebruikt. Vier klanten zitten hieraan consumpties te nuttigen. Op de tafel staan menukaarten,' schrijft de gemeente in een rapportage. Ook wordt op dat moment gebakken vis verkocht en liggen belegde panini-broodjes in de vitrine.

Vorige week stuurde de gemeente een aangetekende brief. Binnen twee weken moet het pand zijn gesloten. "Maar ik heb een huurcontract voor tien jaar," zegt de Visscher. Praten wil de gemeente pas nadat de viswinkel dicht is. The Seafood Shop kan sluiting voorkomen door de verkoop van eten voor directe consumptie, en het bereiden van eten in de winkel te staken. De apparatuur moet ook verwijderd worden.

"Ik heb juist geprobeerd iets unieks aan de straat toe te voegen. Geen nutella-, donut- of ticketshop, maar een authentieke viswinkel. In de zaak komen naast locals inderdaad ook toeristen, maar die heeft elke winkel in de Leidsestraat nodig om te overleven. Het is een dure plek. Maar het assortiment is gewoon gelijk aan dat van een viswinkel in Brabant of Purmerend."

De actie op Facebook heeft binnen een paar uur al meer dan duizend reacties met, voornamelijk Amsterdamse, postcodes opgeleverd.

Lees ook: Fietsenwinkel Fietstop mag aan toeristen blijven verhuren

Ik heb juist geprobeerd iets unieks aan de straat toe te voegen

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.