NOS NieuwsAangepast

Premier Rutte: mijn optreden rond dividendbelasting was gestuntel

Premier Rutte erkent dat hij met zijn derde kabinet geen makkelijke start heeft gehad. "U heeft mij wat zien stuntelen tijdens het debat over het afschaffen van de dividendbelasting in november", zei hij op de tweede dag van het VVD-partijcongres in Arnhem.

Dit gestuntel had zijn doorwerking in het debat over de veelbesproken memo's van vorige maand. Ambtenaren van het ministerie van Financiën stelden in die memo's dat dividendbelasting voor het vestigingsklimaat van bedrijven geen grote rol speelt. De premier blijft de afschaffing verdedigen, omdat die maatregel volgens hem wel van belang is voor het vestigingsklimaat. "Als we alleen maatregelen nemen die meteen populair zijn, dan verliezen wij het recht om te regeren."

In zijn korte terugblik op de start van het kabinet zei Rutte ook dat hij het vertrek van Halbe Zijlstra "nog steeds verschrikkelijk" vindt. "Ik heb vijf jaar als maten met hem samengewerkt. We waren het vaak oneens, maar daardoor konden we iedereen scherp houden. We konden elkaar ook totaal vertrouwen, kwamen er altijd uit."

We zitten nu met acht mensen aan tafel in plaats van met vier, dat is complex.

premier Rutte

Het regeren met vier partijen noemt de premier complex. "We zitten nu met acht mensen aan tafel bij het coalitieoverleg in plaats van met vier. Er moet meer afgestemd en vergaderd worden."

Toch is Rutte tevreden over wat zijn kabinet tot nu toe heeft bereikt, zoals het besluit om de Groningse gaskraan dicht te draaien en het op termijn sluiten van de kolencentrales.

In zijn congrestoespraak ging de premier ook uitgebreid in op het belang van de Europese Unie en maatregelen tegen klimaatverandering. Voor de VVD zijn dat de komende jaren belangrijke thema's, zei Rutte.

Wonen in een zwart-witfoto

Bij beide onderwerpen heeft de VVD te maken met uitersten aan beide kanten, zei de premier. Als het gaat om de EU zijn er bijvoorbeeld mensen die een "nexit" willen en aan de andere kant zijn er voorstanders van een soort Verenigde Staten van Europa. De VVD keert zich tegen beide varianten. "Maar we zijn wel voor veiligheid, stabiliteit en een sterke economie. Daar is een EU voor nodig die precies weet wat die wil en waarop de VVD invloed kan uitoefenen."

Ook voor klimaatverandering geldt volgens Rutte dat er twee kampen zijn: mensen die de verandering ontkennen en mensen "in de GroenLinks-achtige sfeer die alleen in een zwart-witfoto mogen wonen, een trui aan moeten en niet met de auto mogen." Ook hierin wil Rutte een middenweg vinden. "Het leven mag wel leuk zijn."

Moreel kompas

Vanmorgen pleitte VVD-voorzitter Christianne van der Wal voor een "moreel kompas" binnen de partij. Volgens haar zijn er te veel affaires rond Haagse en lokale VVD'ers. Dat moet anders, vindt Van der Wal. "Wij moeten van onbesproken gedrag zijn." De partijvoorzitter wil daarom dat integriteit voor de VVD een hoofdthema wordt. De premier zei in zijn toespraak niets over integriteit.

De voorganger van Van der Wal, Henry Keizer, stapte vorig jaar op als VVD-voorzitter nadat hij in opspraak was geraakt door de aankoop van een crematoriumbedrijf.

Lagere uitkering

Gisteren beschreef fractievoorzitter in de Tweede Kamer Klaas Dijkhoff in een toespraak hoe hij de toekomst van de VVD ziet. Zo wil hij dat mensen in de bijstand een lagere uitkering krijgen, die ze kunnen verhogen door bijvoorbeeld een opleiding te volgen, te solliciteren of vrijwilligerswerk te doen.

Ook wil Dijkhoff af van het automatisme dat vluchtelingen na vijf jaar automatisch in Nederland mogen blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl