Waarom is eten uit een bowl zo populair?
Of het nu soep, een slaatje of een pasta is. Wie hip wil zijn, serveert zijn maaltijd in een rond, diep bord. De food bowls veroverden niet alleen Instagram, maar ook het menu bij het huwelijk van prins Harry en Meghan Markle. Maar vanwaar komt de opmars van het kommetje?
Van de poké bowl tot de açai-versie of de buddha-variant: eten in een kommetje is immens populair. De gasten van prins Harry en Meghan Markle kregen zelfs een trendy foodbowl voorgeschoteld, die ze staand moesten opsmikkelen.
Al snel nadat het culinaire nieuwtje bekend werd, volgde er een golf van verontwaardiging. ,,Ik vind het eerlijk gezegd niet bepaald briljant'', reageerde etiquette-expert William Hanson op de Britse radiozender Radio 2. Die uitspraak komt niet echt als een verrassing, want twee jaar geleden schreef hij nog dat ‘alleen honden uit kommen eten’. ,,Bowls zijn niet bepaald aristocratisch of royaal, je kan beter alles op een bord scheppen. Maar het is en blijft wel de keuze van het koppel. Het is natuurlijk hun huwelijk'', zei hij toegeeflijk.
Comfortfood
Ook buiten koninklijke kringen zijn food bowls al een tijdje hip en trending. We eten al jaren soep, cornflakes en granola uit ronde, diepe borden, maar sinds 2016 heeft er een verschuiving plaatsgevonden naar gezonde bowls, vaak gemaakt van laagjes granen, groenten, proteïnen en allerlei dips en tapenades. Als bewijs zijn er de vele kookboeken die draaien rond de bowls. Ook Nigella Lawson is enthousiast op de kar gesprongen. ,,Als ik kon, at ik alles uit een kommetje'', schreef de bekende tv-kokkin in haar boek 'Simply Nigella'.
Wat er in de bowls zit, kan verschillen. De ene keer is het fruit, yoghurt en noten, de andere keer een salade met rijst, avocado en kip of komkommer, sojasaus, tofoe en zeewiersalade. Maar ze hebben allemaal één ding gemeen: het is stuk voor stuk ook onvervalst comfortfood. Een schaaltje met veel smaak uitlepelen voelt immers ongedwongen en ontspannen. Dat bevestigt Charles Spence van de universiteit van Oxford. De psycholoog beweert dat iemand zich sneller in z’n nopjes voelt met een warme kom in de handen. Omdat zo’n diep bord ook wel wat weegt, lijkt de portie groter dan dat ie werkelijk is, waardoor je ook minder eet.
Fotogeniek
Volgens The Guardian heeft deze hype zelfs een invloed op verkoopcijfers van decowinkels. Zo zullen mensen sneller enkele kommetjes cadeau geven dan een paar borden. Ook op Instagram en foodblogs overheersen de bowls. Op zich is daar een logische verklaring voor. Het zal voor amateurs veel simpeler zijn om een mooie foto te maken van een kom dan van een bord. ,,Zeker smoothie bowls, die vaak bestrooid worden met fruit, chocoladeschilfers of zaadjes, zijn fotogeniek'', legt foodstylist Katy Greenwood uit. ,,Bij borden moet je met veel meer rekening houden. Beleg ik het bord volledig of laat ik een randje over? Bij een bowl moet je enkel de bovenste laag versieren.''
Verschillende chef-koks delen de mening van Greenwood. Ingrediënten die er niet al te smakelijk of fotogeniek uitzien, kan je perfect verstoppen in zo’n kom. Je kan er ook creatief mee uit de hoek komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ken je avocado: de zes populairste soorten
-
PREMIUM
Voor 2,38 euro bereidt chef-kok Herman den Blijker een topmaaltijd: ‘Is helemaal niet moeilijk’
Is je bankrekening bijna leeg, maar wil je wel lekker eten? De budgetreceptenkalender staat vol goedkope en gezonde lekkernijen. Zelfs chef-kok Herman den Blijker bewijst dat met slechts een paar euro de maag kan worden gevuld. ,,Het hoeft niet veel te zijn. Als het maar voedzaam is.”Rotterdam -
PREMIUM
Regen hindert oogst van suikerbieten: ‘De grond is net een spons, er kan eigenlijk geen water meer bij’
De aanhoudende regen speelt de suikerbietenoogst parten. Boeren werken met man en macht om de suikerfabrieken draaiende te houden. ,,Het moet eigenlijk één à twee weken droog zijn.’’Dinteloord -
PREMIUMRecepten
Karaage, Yakisoba en hambagu: De Japanse keuken heeft meer te bieden dan sushi
Geen kwaad woord over sushi, maar de Japanse keuken heeft meer te bieden, weten ook meneer en mevrouw Hamersma. Bak eens een hambagu (hamburger). Sake is niet verplicht, er kan ook wijn bij. Voor lekker eten en drinken moet je bij kookboekkenner Karin en wijngoeroe Harold Hamersma zijn, deze week tippen ze drie Japanse recepten. -
PREMIUM51
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
‘Melk is goed voor elk’ was jarenlang een bekend gezegde. Klopt dat nog? Want melkvervangers zijn enorm populair en beter voor het milieu. Maar zijn ze ook even gezond als koemelk? Een rondje langs de melkvelden. ,,Het eten van zo’n 400 gram zuivelproducten verlaagt het risico op darmkanker met 15 procent.”
-
30
Minder bio-producten in de schappen of verpakt in plastic: ‘Controles slaan volledig door’
-
-
-
Het glas bepaalt de smaak van de wijn weet Hamersma: ‘Rode wijn heeft graag wat meer ruimte’
Een wijnmaker kan nog zo zijn best hebben gedaan een prachtige wijn in de fles te krijgen, dan nog kun je de smaak om zeep helpen. Simpelweg door het edele vocht in een verkeerd glas te schenken. Wijnexpert Harold Hamersma legt uit welke glazen je met kerst het best op tafel kunt zetten. ,,Duralex-glazen zijn niet geschikt voor wijn.” -
Stapeltjes eten zijn een hit op Instagram
Altijd kregen we te horen dat spelen met eten niet mag, maar een groeiende groep mensen heeft daar lak aan. Op Instagram is torentjes maken van eten helemaal in.
-
DE KWESTIE202
Praat mee: Is suikerbelasting op suikervrije dranken wel eerlijk?
-
PREMIUMKeuringsdienst van waarde
Teun van de Keuken: ‘Mijn dochters zeggen: zeur niet zo, je eet zelf dit-of-dat, waar heb je het over’
Toen Teun van de Keuken jaren geleden in een talkshow werd beschuldigd van activisme, was hij een tijdlang van de leg. Nu, bij het verschijnen van zijn nieuwe boek De mens is een plofkip, is de journalist en wereldverbeteraar activistischer dan ooit. En hij is er trots op, vertelt hij in dit interview met ons weekendmagazine Mezza. ‘Een harde klap uitdelen, mensen overtuigen, dat is mijn primaire doel.’ -
-
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’