door Inter in Politiek  ·  189 Reacties

  • 13
  • 1623x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

** gebruiker verwijderd **

@146 . Goed, mooi onderzoekswerk, maar wat gaan we doen?

151 verwijderd924924212

SP gaat PvdA achterna !!

2
152 Bollieboos

@152 Klopt, ze kunnen ook niet anders want iets meer voor de Nederlandse burgers en nationale soevereiniteit opkomen zou hen meteen tot nationaal-socialisten maken...

1
153 CoolMemories

@146 [Ook Johannes Calvijn was een notoire antisemiet.
"Over het algemeen had Calvijn weinig goeds te zeggen over de Joden. In zijn Institutie noemde hij de Joden zelfs de "allerheftigste vijanden van Christus zelf".[13]"]

Hoezo ‘notoir’? Luther was rabiaat in zijn anti-joodse polemieken, maar Calvijns positie is veel minder duidelijk; sommige onderzoekers zien in hem een antisemiet, anderen beweren dat hij veel positiever tegenover de joden stond dan de meeste van zijn tijdgenoten. En als uit zijn geschriften een antipathie tegen het jodendom naar voren komt, dan moet je bedenken dat ook Erasmus, die vandaag de dag als een (voor zijn tijd) toonbeeld van verdraagzaamheid wordt gezien, zeer onvriendelijke dingen over de joden schreef: hij sprak bijvoorbeeld van ‘joods gif’ waarmee het christelijke volk besmet zou worden (brief aan Pirckheimer, 2-11-1517), en over ‘Satan, die vriend van de joden’ (aan Neuenahr, 4-11-1517), die ‘niets liever wilden dan dat de christelijke eendracht zou worden verscheurd’ (aan Caesarius, 3-11- 1517). Het is dezelfde toon die Calvijn in jouw citaat aanslaat. Maakt dat volgens jou de Nederlandse humanisten ook tot notoire jodenhaters?

[En dit is wat Hitler in 1922 zei:
"In grenzeloze liefde als een Christen en als een man lees ik de passage die ons verteld hoe de Heer uiteindelijk rees in Zijn macht en zijn krachten bundelde om het addergebroed uit de Tempel te verdrijven. Hoe geweldig was Zijn gevecht voor de wereld tegen het Joodse vergif. Vandaag, na tweeduizend jaren, herken ik met de diepste emotie en diepzinniger dan ooit te voren het feit dat het om deze reden was dat Hij zijn bloed aan het Kruis moest verliezen."]

Dat argument had je al aangevoerd, en ik had daarop geantwoord dat openbare toespraken een onbetrouwbare bron zijn voor de werkelijke gevoelens van een politicus. Dit is wat Hitler in 1941, niet voor een groot publiek maar in besloten kring, zei:

‘Op den duur kunnen het nationaal-socialisme en de kerk niet naast elkaar bestaan (...) de zwaarste slag die de mensheid getroffen heeft, is het christendom, het bolsjewisme is de buitenechtelijke zoon van het christendom, beide zijn voortbrengels van de Jood...’
(Heinrich Heim, ‘Monologe im Führerhauptquartier’, 41)

[Zowel Maarten Luther, Johannes Calvijn en Hitler hanteerde exact dezelfde doctrine, die van de schuld van de joden aan de moord op Jezus Christus. Dit gedeelde geloof is waarschijnlijk de enige reden of tenminste de hoofdzaak geweest waarom veel Nederlandse gereformeerden heulden met de Nazi's.]

Met andere woorden: in christelijk Europa was altijd al een anti-judaïstische onderstroom aanwezig. Natuurlijk, dat is algemeen bekend. Als je alleen dát had gezegd, zonder die omwegen over de vermeende religiositeit van Hitler en Mussert en hoe dat van de Nederlandse gereformeerden een soort halve nazi’s maakte, was ik het direct met je eens geweest!

0
154 Civ

Ik denk dat de SP jaloers is dat zij geen grote namen hebben die passen tussen grote linkse dictators. Zij moeten het doen met minder boeiende namen.

2
155 Mijn waarheid

@144 De kartelpolitiek kan niet op mijn steun rekenen maar dat heeft niets te maken met de ideologie die aan een partij ten grondslag ligt. Ik ben een socialist en ik ben het hartgrondig oneens met de neoliberale oplossingen zoals de verziekte woonmarkt, zorgstelsel en onderwijssysteem. Daar zie ik dat gedeelde lasten in publieke instellingen voor primaire levensvoorwaarden een vereiste zijn.

Dat is ook waar de meeste middenklassers boos over zijn, dat ze hun huur niet meer alleen kunnen betalen of niet kunnen verhuizen of dat hun kinderen niet meer kunnen studeren of dat hun ouders of grootouders liggen weg te kwijnen in hun poepluier.

De rest is bijzaak en voor die hoofdzaken bood Fortuyn en bieden Wilders en Baudet geen oplossing. De socialisten wel: Gemaximaliseerde huurstijging, meer woningbouw en woonplicht voor kopers, nationaal zorgstelsel en afschaffing van het schuldenstelsel in het onderwijs. Want dat zijn de echte oorzaken van de ellende en niet de invoering van een euro of de paar duizend oorlogsvluchtelingen en zeker niet 'de Islam' die hier al 400 jaar aanwezig is in dit land.

Nee miskende arbeidsmigranten uit de schilderswijk (het nederlandse molenbeek), laagopgeleide allochtonen die worden verdrongen door oostblokker en binnenkort ook oekraieners en modale arbeiders die relatief veel meer belastingen en kosten voor levensonderhoud moeten betalen als loonslaaf om hun huur maar te kunnen betalen, hebben niks aan Wilders en Baudet. En dat hadden ze ook niet aan Fortuyn want die kwamen niet met oplossingen daarvoor.

Het socialisme wel. En in scandinavie werkt dat al tientallen jaren.

2
156 Hollander1967

@156 Je zult Zweden bedoelen. Volgens mij is het socialisme in Zweden aan het uitnmonden in totale dwangcultuur waarin mannen worden gemarginaliseerd, gecriminaliseerd en de bevolking wordt vervangen door extreme moslims uit noord Afrika.

Een geboortecijfer van praktisch nul onder autochtone Zweden en een feminine dictatuur die alles dat mannelijk is openlijk aanvalt met alle mogelijke middelen. Een Orwelliaanse liegcultuur waarin alles wordt verdraaid via gemonopoliseerde media. Waar Assange via het systeem wordt aangeklaagd voor ' verkrachting" omdat hij het systeem onwelgevallig is en verkrachtende moslims worden gevrijwaard van vervolging.

Scandinavie is een uitstekend voorbeeld waarom links niet werkt. Socialisme is gestrand in de tijdelijke dictatuur van het vrouwelijke proletariaat. Een dictatuur die ze nooit zullen loslaten en een arbeidsklasse die niet meer bestaat. 12% moslims en stijgend. De sharia gaat het straks overnemen.

Conclusie Een staat die leidt tot de totale extinctie van alle Zweden binnen 150 jaar.

3
157 purelogica

@156

Uw stellingen zijn slecht onderbouwd helaas en kloppen ook nog van geen kant. Ik geef u hieronder mijn mening over uw stellingen:

UW Stelling: De kartelpolitiek kan niet op mijn steun rekenen maar dat heeft niets te maken met de ideologie die aan een partij ten grondslag ligt. Ik ben een socialist en ik ben het hartgrondig oneens met de neoliberale oplossingen zoals de verziekte woonmarkt, zorgstelsel en onderwijssysteem. Daar zie ik dat gedeelde lasten in publieke instellingen voor primaire levensvoorwaarden een vereiste zijn.
Antwoord. Het gaat mij niet om neoliberaal of socialistisch of wat voor stoming dan ook. Het moet gaan om OPLOSSEN van problemen. En het tekort op de woningmarkt is vrijwel geheel te danken aan het feit dat er TEVEEL mensen in dit land wonen. Daarom hadden de grenzen dicht gemoeten en daarom had kinderbijslag ( en alle ander fokpremies) moeten worden afgeschaft. Met dat geld hadden andere problemen beter aangepakt kunnen worden.

Dat is ook waar de meeste middenklassers boos over zijn, dat ze hun huur niet meer alleen kunnen betalen of niet kunnen verhuizen of dat hun kinderen niet meer kunnen studeren of dat hun ouders of grootouders liggen weg te kwijnen in hun poepluier.

U: De rest is bijzaak en voor die hoofdzaken bood Fortuyn en bieden Wilders en Baudet geen oplossing. Antw: Ze bieden wel oplossingen maar die zijn nooit uitgeprobeerd helaas. Het is dus veel te kort door de bocht om nooit geprobeerde oplossingen op voorhand af te serveren.

U: De socialisten wel: Gemaximaliseerde huurstijging, meer woningbouw en woonplicht voor kopers, nationaal zorgstelsel en afschaffing van het schuldenstelsel in het onderwijs. Want dat zijn de echte oorzaken van de ellende en niet de invoering van een euro of de paar duizend oorlogsvluchtelingen en zeker niet 'de Islam' die hier al 400 jaar aanwezig is in dit land.
Ant: U doet aan symptoom bestrijding want meer is gemaximaliseerde huurstijging niet. Net zo min als meer wonignbouw want zolang er niets wordt gedaan aan de groei van de bevolking zal er nooit genoeg huisvesting zijn. Wederom symptoom bestrijding maar het lost op termijn NIETS op. En wat u een paar duizend oorlogsvluchtelingen noemt ( die volgens de Dublin akkoorden hier nooit hadden mogen komen) gaat voorbij aan bijna 2 miljoen gelukszoekers die hier de afgelopen 40-50 zijn binnengelaten. Met 15 miljoen inwoners zouden we geen files en geen tekort aan huisvesting hebben. Slecht beleid dus van alle kartelpartijen.

U: Nee miskende arbeidsmigranten uit de schilderswijk (het nederlandse molenbeek), laagopgeleide allochtonen die worden verdrongen door oostblokker en binnenkort ook oekraieners en modale arbeiders die relatief veel meer belastingen en kosten voor levensonderhoud moeten betalen als loonslaaf om hun huur maar te kunnen betalen, hebben niks aan Wilders en Baudet. En dat hadden ze ook niet aan Fortuyn want die kwamen niet met oplossingen daarvoor.
Ant: een vreemde stelling U wilt kennelijk wel honderdduizenden mensen met een cultuur die hier niet past in plaats van mensen uit Europese landen met een aan verwante cultuur zoals wij die kennen. Ik zie het liever andersom. En u komt weer met hoge huren aan maar men minder mensen was er minder schaarste op de woningmarkt en dus lagere huurprijzen.

U: Het socialisme wel. En in Scandinavië werkt dat al tientallen jaren.
Zie @157 Socialisme werkt heel duidelijk voor geen meter. Zweden is de grootste mislukking aller tijden en waarschijnlijk het 1e compleet geïslamiseerde land in Europa ( alhoewel ook de UK hoge ogen gooit helaas) .

2
158 PFL

Baudet is niet eens facistisch. Een gast die probeert elitair te doen en alt-right probeert te versieren misschien en dit is echt veel teveel eer voor hem.

1
159 Wetenschappertje

@157 Wow, volgens mij haat jij vrouwen net zo erg als dat Thierry Baudet dat doet. Terug naar 1850 hè, vrouwen achter het fornuis en alleen praten als ze iets gevraagd wordt.

4
160 Vrijdenker

@160 Als een samenleving maar 'inclusief' genoeg is om schijnbaar onbeperkt immigranten uit patriarchale culturen op te nemen zonder pogingen tot assimilatie te ondernemen zal dat vanzelf wel gebeuren. Wellicht gaan we dan nog iets verder terug dan 1850.

1
161 Civ

@154 Het maakt nogal een verschil of je christelijk bent/was omdat je deel van een tijdsgeest was en verder niets met je religieuze afkomst deed, of je de christelijke dogma’s juist gebruikt als reden voor genocide. Wat Stalin en Hitler dus deden.

Hitler was misschien dan wel een populist, zoals Wilders en Baudet, die precies de juiste snaar wist te raken om het volk te mobiliseren, maar dat doet niets af aan de schadelijkheid van de christelijke doctrine waar hij al dan niet oprecht gebruik van maakte.

Tussen het extreem-antisemitisme van Maarten Luther en Johannes Calvijn, en de uiteindelijke holocaust zit ruim 400 jaar. Zowel Hitler als de streng gereformeerde oprichter van de NSB Anton Mussert geloofden in de eindoplossing voor (tegen) het joodse volk. Gebaseerd op de christelijke doctrine dat Jezus Christus ooit een werkelijk historisch persoon was en door de joden was vermoord. Antisemitisme was helemaal niet mainstream begin vorige eeuw. Niet bij het volk van west-Europa maar wel specifiek bij de groep streng gelovige christenen, met name gereformeerden die na honderden jaren nog steeds de doctrine volgens de letter volgden. Juist daar zaten de collaborateurs die zich na de oorlog verzetstrijders noemden.

Je vergelijkt een uitspraak van Hitler uit 1922 met een (vermoedelijke) uitspraak uit 1941. Je moet beseffen dat Hitler in die laatste periode zeer negatief stond tegenover de katholieke kerk. Niet vanwege het christendom maar vanwege het niet willen afstaan van de kerkelijke macht. Hitler zag zichzelf als de nieuwe Messias, en zo zag Anton Mussert hem ook, net als vele anderen. Het christendom zou gezuiverd moeten worden van, onder andere, het joodse vergif en later ook de katholieke kerk. Dat was dus ook in 1941 nog een heel Lutherse gedachte.

2
162 Vrijdenker

@162 Waarom blijf je die onzin over een 'streng gereformeerde' Mussert herhalen? Hij was niet godsdienstig. Ik heb je een direct citaat van hem gegeven.

1
163 Civ

@163 Dat was hij wel, streng christelijk gereformeerd. En als hij dat niet was dan mag jij verklaren waarom hij God steeds in zijn toespraken betrok en van mening was dat Hitler een goddelijk geschenk was.

Ben je wellicht zelf van gereformeerde huize en ligt het gevoelig dat Mussert dat ook was? Anders begrijp ik jouw poging om zijn religieuziteit steeds te bagatelliseren niet.

2
164 Vrijdenker

Wat mij zo opvalt is, dat sommige politieke partijen die tegen de gevestigde orde zijn en die dus de Europa-vernietigers onwelgevallig zijn, die worden via infiltratie en een coup overgepakt door iemand, die een enorme muil opentrekt, die precies beantwoordt aan de karikaturale beelden die de tegenpartij van ze schildert, en zodoende maken zij zichzelf impopulair.

Deze SP-er is allesbehalve een normale SP-er. Hoe nieuw is hij? Wat is zijn arbeidsverleden?

Het doet me denken aan de coup die in D66 jaren geleden werd gepleegd, en die in de AfD in Duitsland door een vrouw van Goldman Sachs die prompt allerlei uiterst beledigende termen gebruikte en een snijdend stemgeluid tegen moslims.

Het klinkt precies zoals AfD-haters de AfD afschilderen. En dit klinkt precies zoals SP-haters de SP afschilderen. Wie is die vieze infiltrant? Wie heeft hem gestuurd? Waarmee verdient/verdiende hij zijn geld?

3
165 Wendel

@164 Dat zegt allemaal vrij weinig. Vrijwel iedereen was in die tijd een gelovig christen. Zowel de goeden als de kwaden.

1
166 Dune

@157 Het Consensus Model is een typisch uitvloeisel van een feministische samenleving. Zelf ben ik meer voor het Conflict Model. Natuurlijk moet je eerst proberen te praten maar als je er niet uit komt en duidelijk is dat er een conflict is dan moet je niet blijven praten zoals in het Poldermodel gebeurt maar het conflict opzoeken met harde akties en stakingen. Ik roep dus ook arbeiders op om het conflict weer op te zoeken want in 20 jaar consensusmodel is veel afgebroken aan arbeidersrechten dat in 90 jaar conflictmodel is bevochten.

Het feminisme is voortgekomen uit het socialisme en niet andersom. In eerste instantie gold de gelijkheidsstrijd alleen onder mannen maar later (vanaf 1870) kwam er de eerste feministische golf uit voort die vooral zonder arbeidersstrijd haar idealen heeft bereikt zoals kiesrecht voor vrouwen en handelingsbekwaamheid voor vrouwen. Het feminisme in Zweden is pas echt overdreven met de tweede feministische golf (vanaf 1960) en de derde golf (1990) en ruim daarvoor was de scandinavische samenleving al gebaseerd op socialistische gedachten die sinds die feministische tijd juist aan kracht hebben ingeboet. Socialisme is namelijk altijd strijd en daar is een consensus model niet voor bedoeld.

@158 Woningnood bestaat al sinds de 2e wereldoorlog en is met name ontstaan door het privatiseren van de woningcorporaties die daarna hun betaalbare woningen verkochten en waardoor er geen sociale nieuwbouw maar ook geen private nieuwbouw meer plaatsvond. Het was immers goedkoper voor de neoliberale geldwolfjes om voorheen sociale woningbouw uit te melken dan om nieuw te bouwen.

Ik hoor graag van u welke oplossingen Baudet en Wilders bieden voor de genoemde problemenwant ik zie ze niet. De socialistische oplossingen zijn bekend en ik hoor graag uw argumenten tegen publieke voorzieningen voor mensenrechten zoals het recht op woonruimte, zorg en onderwijs.. Primaire levensvoorwaarden moet je niet privatiseren. Als de kapitalisten het zouden kunnen, zouden ze de lucht in potjes verkopen en moest u betalen om adem te kunnen halen. Dit is ook de reden waarom landen met goede publieke voorzieningen voor woonruimte, zorg en onderwijs ons inmiddels links hebben ingehaald. De nederlandse economie groeide het sterkst tijdens de periode met goede publieke voorzieningen en een markt voor luxe produkten. Veiligheid is een basis om te kunnen groeien.

0
167 Hollander1967

[@163 Dat was hij wel, streng christelijk gereformeerd. En als hij dat niet was dan mag jij verklaren waarom hij God steeds in zijn toespraken betrok en van mening was dat Hitler een goddelijk geschenk was.

Ben je wellicht zelf van gereformeerde huize en ligt het gevoelig dat Mussert dat ook was? Anders begrijp ik jouw poging om zijn religieuziteit steeds te bagatelliseren niet.]

Dat is omdat je zo slecht geïnformeerd bent, niets wilt aannemen, en ook niet van zins lijkt zelf op onderzoek uit te gaan. Mussert was niet 'streng gereformeerd'; hij was ook niet streng christelijk. Hoewel jij eigenlijk degene bent die je stelling zou moeten onderbouwen, zal ik het je gemakkelijk te maken door je een drietal aanvullende citaten te geven van historici die zich met Mussert en zijn tijd hebben beziggehouden:

1. De Jong, ‘Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog’, deel 1, p. 288-9:
‘Met de onvastheid van karakter correspondeerde onvastheid van opvattingen. Hij hield er een Christendom op na, zo weinig belijnd dat hij kort voor zijn door niet kon aangeven wat hij ‘eigenlijk’ was: protestant of katholiek.’

2. Jan Meyers, ‘Mussert, een politiek leven’, p. 274:
‘In de gevangenis wendde hij zich tot het christelijk geloof. Hij had contact met twee geestelijken, een protestantse en een rooms-katholieke, respectievelijk dominee Sijbrandij en pater Beemsterboer. Tot de pater voelde hij zich het meest aangetrokken en ook tot het katholicisme, het oorspronkelijke geloof van de Musserts. Hij dacht er zelfs enige tijd over om katholiek te worden.

3. Matthee, ‘Voor Volk en Vaderland: vrouwen in de NSB (1931-194question’ :
‘[Mussert] werd opgesloten in het Huis van Bewaring in de Casuariestraat en in juli 1945 overgebracht naar de cellenbarakken aan de Van Alkemadelaan. Hij kreeg cel 379 toegewezen. Hier bekeerde hij zich tot het christelijk geloof. Vanuit de gevangenis schrieef hij aan zijn vrouw dat hij had ingezien hoeveel zij in al die jaren voor hem had betekend en gedaan.’

En dit is wat Mussert zelf vanuit de gevangenis schreef:

‘De groote lacune in mijn leven is geweest de verstikking, of zoo men het anders wil zeggen het zich niet vrijelijk laten ontplooien, van het Godsdienstig gevoel, dat wel in mijwas, maar zich niet uitkristalliseerde. Ik vrees, dat ik je in de jaren, dat jij dikwijls bij ons kwaamt, daardoor wel eens reden tot ergernis heb gegeven of ten minste reden tot bezorgdheid.’
- Mussert aan zijn nicht Annie Gravesteyn, april 1946, uit: Groeneveld, ‘Anton Mussert. Nagelaten bekentenissen: verantwoording en celbrieven van de NSB-leider’

Ik hoop dat het nu helder is.

0
168 Civ

@167 .
Met het huidige aantal woningen en met slechts 15 miljoen inwoners zou de woningnood niet meer hebben bestaan. Er is dus geen tekort aan woningen maar een te veel aan mensen in dit land.

Ik ben geen spreekbuis van FvD noch van de PVV dus leest uzelf hun voorstellen.
IN ieder geval willen beiden de grenzen nu eindelijk sluiten om te voorkomen dat de woningnood nog 100 jaar gaat duren. Minder mensen betekent minder behoefte aan woningen. Een directe relatie bestaat daartussen. En die veiligheid waar u het over heeft aan het eind is het beste te garanderen als er minder islamideologie in ons land is, en zeker op termijn.
In ieder geval is uw partij genoot haar boekje verre te buiten gegaan en dat is geen reclame voor de SP.

1
169 PFL

@162 Om terug te komen op het andere deel van je uitspraak:

[Zowel Hitler als de streng gereformeerde oprichter van de NSB Anton Mussert geloofden in de eindoplossing voor (tegen) het joodse volk. Gebaseerd op de christelijke doctrine dat Jezus Christus ooit een werkelijk historisch persoon was en door de joden was vermoord.]

Hoe oprecht Musserts latere antisemitisme was, is niet helemaal duidelijk, maar de oorzaak wordt niet gezocht in een 'streng gereformeerde' opvoeding die er niet was.

'Werkendam was een protestantse enclave in het Brabantse; van de traditionele roomse anti-joodse gezindheid was er geen sprake. Bij ontstentenis van joden ter plaatse en de beslotenheid van de dorpsgemeenschap was het begrip als zodanig er trouwens welhaast een abstraktie. Musserts latere jodenhaat, zeker niet alleen een produkt van politiek opportunisme, wortelde dan ook niet in zijn jeugd - al is het niet onwaarschijnlijk dat zijn nationalistische opvoeding heeft bijgedragen tot de trekken van xenophobie die hij toen aan de dag legde.'
http://www.dbnl.org/tekst/_maa003198201_01/_maa003198201_01_0106.php

Meyers schrijft het toe aan een combinatie van politieke en persoonlijke ontwikkelingen die zich medio jaren 30 voordeden. De radicalisering van zijn houding tegenover de joden betekende ook het einde van zijn jarenlange vriendschap met een stel van wie de mannelijke partner joods was. (Ze hielden een wekelijkse 'klets-bridge'.) Van huis uit had Mussert geen jodenhaat meegekregen.

Loe de Jong schrijft:

''De Jodenkwestie’ bleef. Mocht een Joods lid functionaris van de beweging worden?Binnenskamers besliste Mussert begin december ’34: neen. Wel mochten Joden ‘gelijkwaardig lid’ blijven, maar ‘om tactische redenen’ zouden zij ‘in de beweging geen functies moeten krijgen’. Die ‘tactische redenen’ waren duidelijk: de vele antisemieten binnen de NSB zouden
bezwaar gaan maken tegen die enkele Jood die hier of daar groeps- of zelfs kringleider zou worden.' (KNTW, deel 1, p. 327)

'Mussert was geen Hitler; geen Jodenhater; geen Jodenverdelger. Persoonlijke afschuw van Joden was hem vreemd, in zijn particulier leven bleef hij relaties met Joden onderhouden.' (KNTW, deel 1, p. 331)

0
170 Civ

@168 @170 Alles wat je hier citeert is het resultaat van een agressieve campagne om na de oorlog Mussert in een positief daglicht te zetten. Er staan werkelijk walgelijke propagandistische teksten tussen. Het is niets minder dan geschiedvervalsing.

Mussert bekeerd tot het christendom in de gevangenis?
Mussert van oorsprong Katholiek?
Echt totale flauwekul.

Wikipedia is in deze misschien nog de meest neutrale bron, op de opnames van zijn eigen toespraken na:

"Anton Mussert werd geboren als het vierde kind van de hoofdonderwijzer van de openbare lagere school in Werkendam, een dorp in het land van Heusden en Altena - het waterrijke gebied tussen de provincies Gelderland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Daar werd hij op 24 juni 1894 gereformeerd gedoopt. Hij groeide op in een gezin en een omgeving waarin gezag, of dat nu van God, de landsregering of de vader des huizes af­komstig was, als het centrale element in het leven werd beschouwd. "

Misschien zou je eens zelf naar zijn toespraken kunnen luisteren in plaats van religieus propaganda op internet als betrouwbare bron aan te wijzen. Straks ga je nog met een bron komen waarin staat dat Anton Mussert een verzetsheld was en de NSB een hulporganisatie voor joden.

Wist je dat hij enkele joden heeft geholpen onder te duiken? Klinkt als een goede gast nietwaar? Ware het niet dat hij zich daaraan verrijkt heeft. Een kleine selectie vermogende joden konden bij hem een soort vrijkaart kopen. Niet van lange duur overigens, later zijn deze joden alsnog opgepakt. Mussert verdiende in de oorlog daarmee ruim 10 miljoen euro omgerekend naar de huidige tijd.

2
171 Vrijdenker

@169 Iedereen die een bepaalde bevolkingsgroep de schuld geeft, mag rekenen op een vergelijking met politici en bewegingen die dat ook hebben gedaan. Wij willen geen auslanderpolitiek hier in nederland en de geringe bevolkingstoename in 20 jaar rechtvaardigt die ook niet. In het A4-tje van de PVV kan ik niet vinden over maatregelen voor deze problemen. Baudet wil juist een afschaffing van prijsregulatie en verkoop van sociale woningbouw in Amsterdam hetgeen in de afgelopen decennia is gebeurd en daarmee duidelijk geen oplossing is want de woningnood is daardoor alleen maar toegenomen.

De maatregelen die de SP voorstelt worden nu zelfs landelijk voorgesteld door D66 geheel tegen de zin van de VVD in omdat die partij samen met het CDA ook wel ziet dat het zo niet verder kan. Bouwen, beprijzing en bewoningsplicht zijn nieuwe voorstellen. De voorstellen van Baudet zijn oude politiek. Dat heeft juist geleid tot de problemen.

1
172 Hollander1967

Ook interessant leesvoer wat duidelijk de tijdsgeest aangeeft van een bepaalde religieuze groep in de tijd van het fascisme:

https://www.doorbraak.eu/gebladerte/11376f89.htm

1
173 Vrijdenker

@171 [Mussert bekeerd tot het christendom in de gevangenis?]

Ja, je kunt toch lezen?

[Mussert van oorsprong Katholiek? Echt totale flauwekul.]

En vooruit dan maar weer, speciaal voor degenen die zelf niet kunnen googlen:

'Zijn vader, Joannes Leonardus Mussert, kwam uit een Brabants katholiek geslacht dat
'Mutsaerts' heette; die naam werd, toen de familie zich in Den Haag vestigde
om onbekende redenen in 'Mussert' veranderd. Joannes Leonardus was
oorspronkelijk bestemd voor het priesterschap maar werd onderwijzer. Hij
trouwde met een protestants meisje, Frederika Witlam, afkomstig uit een
Westfries geslacht, en ging zelf tot het protestantisme over.'
http://www.meertens.knaw.nl/loedejongdigitaal/orig-pages/nl.vk.d.1/pg_0290.pdf

[Misschien zou je eens zelf naar zijn toespraken kunnen luisteren in plaats van religieus propaganda op internet als betrouwbare bron aan te wijzen. Straks ga je nog met een bron komen waarin staat dat Anton Mussert een verzetsheld was en de NSB een hulporganisatie voor joden.]

Ik citeer uit werken van historici, waaronder Loe de Jongs standaardwerk over WO2, allemaal degelijke studies, plus originele bronnen, alles keurig netjes met referenties, en jij doet dat domweg af als 'religieuze propaganda'? Wil je überhaupt wel serieus genomen worden? Of ben je gewoon aan het trollen?

0
174 Civ

Mensen als Fortuyn, vanGogh, Baudet, Wilders, Bolkenstein worden uitgemaakt voor fascisten, omdat ze de Islam een achterlijke cultuur vinden. Vreemd.

Ik kan geen positief 'iets' verzinnen over de Islam. Echt, ik krijg het niet voor elkaar. Wat ben ik een fascist zeg...

Hebben die linkse onbenullen nu helemaal niets geleerd van de recente geschiedenis...

1
175 Pollens

@174 Inderdaad, het werk van Loe de Jonge is religieus propaganda.

https://historiek.net/joden-slachtten-christenkinderen-en-bakten-hun-bloed-door-het-paasbrood/68107/amp/

1
176 Vrijdenker

@176 Ja, Loe 'de Jonge', streng gereformeerd apologeet en notoire jodenhater. Wie kent hem niet? Deze bible-belter heeft tussen het jodenbashen door ook nog wat pseudo-historiografische werkjes geschreven, maar iedereen weet dat dat pure christelijke propaganda is.
= )

Ooit iets over/van hem gelezen trouwens? En over zijn afkomst?

0
177 Civ

@177 Helemaal onpartijdig was hij niet. Hij beweerde dat in katholieke gemeenten de meeste joden werden gedeporteerd en in gereformeerde gemeenten het minst. Onderzoeker hebben later aangetoond dat dit feitelijk precies andersom was. Ook al was hij zelf niet religieus, je kunt je afvragen waar dat vandaan komt. In ieder geval wel uit een religieuze propaganda bron.

Het probleem met historici is dat ze afhankelijk zijn van bronnen. En zoals ook uit mijn bericht @174 blijkt is de gereformeerde gemeenschap direct na de oorlog zeer actief geweest met het herschrijven van de eigen geschiedenis.

2
178 Vrijdenker

@175 Alle religieuze ideologieën zijn in feite achterlijk, niet alleen de islam. Dat staat los van het feit dat Wilders en vooral Baudet ronduit fascisten zijn. Ze zijn niet voor vrijheid en democratie, maar voor macht en de vernietiging van Europa en de NAVO. Precies wat het Kremlin wil. De boodschap verpakt in zogenaamde vaderlandsliefde. Je ziet wat het populisme van de vorige eeuw Duitsland gebracht heeft.

2
179 Vrijdenker

@177 En trouwens, ook (vooral) een historisch standaardwerk kan prima kritisch beoordeeld worden. Onderzoekers kunnen verkeerde conclusies trekken, vooral als er sprake is van een eerdere omvangrijke herschrijving van de geschiedenis door belanghebbenden.

1
180 Vrijdenker

@179 Knap dat je alle linkse framing zo kort en bondig hebt samengevat.

1
181 Dune

@180 Natuurlijk zijn standaardwerken niet immuun voor kritiek. Maar dat betekent nog niet dat je vervolgens maar zo'n beetje feitenvrij van alles kunt gaan roepen. En dat doe jij waar het Mussert betreft. Ook een criticaster hoort zijn huiswerk te doen.

0
182 Civ

@167 Dat is een prachtig antwoord op een vraag die ik niet heb gesteld. Goed gerformuleerd, ter zake aangestipt. En zeker intreressant.

Maar verder geheel niet ter zaken doende op de discussie. Dat is iets wat een getraind politicus doet. Je antwoord niet zozeer laten afhangen van wat er gevraagd wordt maar van wat je wilt zeggen.

Als je dan toch een partijbons bent. Waarom dat groen links 3.0 in de SP? Dat is toch zowel tactisch als inhoudelijk onverstandig? Waarom kan zo'n Rebekka Timmer dit soort uitlatingen doen? Iedereen die het grondig met haar eens is stemt al op D66, PVDA en groen links.

3
183 purelogica

@182 Dat Mussert is opgegroeid in een streng gereformeerd christelijk gezin is een simpel feit. Dat hij steeds God aanhaalt bij zijn toespraken is een simpel feit. Dat hij nadat hij was gearresteerd opeens niet meer christelijk was (want slechte mensen kunnen niet gelovig zijn toch?) totdat hij zich in de gevangenis bekeerde is fantasie, gelogen, propaganda. Niets meer dan dat.

Van dezelfde categorie dat Einstein en Gandhi in God geloofden en Hitler een atheïst was. Lariekoek van de bovenste plank.

1
184 Vrijdenker

@184 Vrijwel iedereen was toen - naar de maatstaven van nu - streng gelovig. De goeden en de kwaden. Einstein geloofde in een schepper, maar niet in een persoonlijke god. Ghandi was een hindoe.

0
185 Dune

@184 Ja, feiten in jouw hoofd. Succes ermee. We discussiëren wel weer eens verder over dit onderwerp als je er blijk van geeft echt geïnteresseerd te zijn in historische kennis in plaats van het genereren van pseudo-feiten om de een of andere levensbeschouwelijke overtuiging aan de man te brengen.

0
186 Civ

@185 Wellicht speelde bij Einstein zijn culturele achtergrond mee, dat weet ik niet. Hij scheen het bijna als een belediging op te vatten een atheïst te worden genoemd. Dit terwijl hij inderdaad niet in een persoonlijke god geloofde. De vergissing is dan snel gemaakt. Hij lijkt bijna een religieus soort huivering of verwondering voor de werking van de kosmos te hebben gehad.

0
187 Civ

@172 . U bent een echte politicus want u negeert vrijwel compleet wat ik zei over teveel mensen in dit land. Het enige dat u zegt is dat u geen auslanderpolitiek wilt en dan vraag ik u waarom de SP noot actie heeft ondernomen tegen de binnenkomst van zoveel mensen die hier niet horen. Dat is namelijk ook auslanderpolitiek nl. zoveel mogelijk auslander hier binnen laten. Wat u zegt over huisvesting is slechts pijn bestrijding maar lost de problemen niet op . En wat u eufemistisch een geringe bevolkingstoename noemt is helaas juist een groot probleem. We zijn vanaf 1950 gegroeid van 10 miljoen mensen naar inmiddels 17 miljoen gegroeid en zo'n 2 miljoen daarvan hadden hier nooit heen moeten komen. Dan hadden ze hier ook geen kinderen gekregen en dan hadden we nu hoogstens 15 miljoen Nederlanders. En dat is al veel maar dan was er nu geen woningnood en dan hadden ook geen dagelijkse files. U doet aan schijnoplossingen met pijnbestrijding in plaats van toe te geven dat er een veel erger probleem aan ten grondslag ligt.

0
188 PFL

Wanneer houden die vergelijkingen met WOII een keer op. Ik word daar zo moe en triest van. Jahoor Baudet en Wilders willen alle Islamieten naar de gaskamer. Hou eens op met die onzin!

0
189 Pollens

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Bob Sleebaan
Kogel door de kerk: Groot-Brittannië gaat asielzoekers deporteren naar Rwanda. Ook interesse in NL voor omstreden plan

@8 Dan claimen ze je schuur en mag jij naar het kippenhok. 😀...

2 minuten geleden geplaatst door Bob Sleebaan

Biscanna
Koningsdag in Amsterdam betekent 4 miljoen liter plas: ‘Verschrikkelijk als ze door de brievenbus staan te plassen’

@51 Dat gun ik onze eigen bevolking meer, zou ook gek zijn wanneer ik dat onze eigen bevolking niet zou gunnen. Maar het ligt dus nog steeds vol...

4 minuten geleden geplaatst door Biscanna

Reconquista
Kogel door de kerk: Groot-Brittannië gaat asielzoekers deporteren naar Rwanda. Ook interesse in NL voor omstreden plan

@7😁 Dan steek ik mijn huis in brand en ga in de schuur wonen. ...

5 minuten geleden geplaatst door Reconquista

Wedergeboren
Kritiek na instemming Brits parlement met uitzetten migranten naar Rwanda

http://archive.today...

8 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Reconquista
Spaanse justitie is van drugshandel verdachte Nederlander Karim B. kwijt

Dus een internationale drugshandelaar en witwasser die in verschillende landen leeft en bij wie tientallen miljoenen zijn gevonden mag zijn proc...

10 minuten geleden geplaatst door Reconquista

Wedergeboren
Grote plannen voor waterstof lopen spaak

http://archive.today...

12 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

progressiefliberaal
Kogel door de kerk: Groot-Brittannië gaat asielzoekers deporteren naar Rwanda. Ook interesse in NL voor omstreden plan

Hoelang zou het trouwens duren voordat Rwanda een grote puinhoop is?...

12 minuten geleden geplaatst door progressiefliberaal

skapoe
D66-minister pakt vliegtuig naar Luxemburg ondanks klimaatambities - NieuwRechts.nl

HAHAHAHA, wat een hypocriete bende is dat DDR 66.En deze totaal incompetente mevrouw is daar het vleesgeworden voorbeeld van.Wellicht heeft ...

12 minuten geleden geplaatst door skapoe

progressiefliberaal
Kogel door de kerk: Groot-Brittannië gaat asielzoekers deporteren naar Rwanda. Ook interesse in NL voor omstreden plan

@2,Zul je net zien dat de verregaande maatregelen inhouden dat Hugo de Jonge als speciaal gezant van het kabinet van deur tot deur gaat om s...

12 minuten geleden geplaatst door progressiefliberaal

Marrie1
Femke Halsema over geplande actie XR: ’Blokkade A10 levensgevaarlijk en onverantwoord’

Halsema is zich al publiekelijk aan het indekken, want stel je voor dat zij en haar driehoek nog een keer onder vuur komen te liggen zoals bij...

13 minuten geleden geplaatst door Marrie1

NK. App
Male Porn VideosXxx Desi BanglaDownload XvideosJodi West OnlyfansTubesafatriComerzzPorn In CubaAbbylynnxxxxxBillie Eilish CumtributeXnxx HideAmrikan Xxx VideoNude Gay TwinksHindi All Sex VideoMuslim Aunty XxxMilf Asian MassageDaughtersex VideosLexi BanderaAsmr Rolplay PornNifty.orhgLolxpopgiAvatar Hen TaiAdele Exarchopoulos NudeNina Harthley PornSexmole ComPornos GringasPoki Mane NakedXxx Love PornNiks Indian PornstarHot Naked PornOnline Sexy LiveNude In RussianLicking BlackpussyGayporn Spy CamPornoo AmateurHentai CbtTelegran PornDoujiAsian Huge TittiesWildkatee NudesRabi Pirzada NudeSheila Ortega Kesha OrtegaLulu Chu CreampiePetit TeenpornBrunnetBrutal BallbustingPorn WallperPerfectgirle.netFewe PornPornfidelySddeCelebity PussyAaa SexAsmr Glow NudePornos TorbeDeepblowjobsHot Nude MoviesMalayali Chechi SexFemjoy Nudes3d Bbc PornIndica Flower LeakOnlyfans Nude LeakSexo Gay HqsBelle Delphine Leaked OnlyfansFree Gay Porn. IdeosHorny SonUnfiltrdGay Family PornSonam Bajwa Sexy PicsSareesexvideosBarbiecummingsMom Watching Son Jerk OffJethalal And Babita XxxSoledad LomasDark Sex VideoCoger A Mi HermanaValeriakeeler OnlyfansVixen Porn MoviesPathan PornAna De Armas Hot SceneDemon Slayer Porn ComicsNude Pic Of GirlfriendHugecumshotsBanladesh XnxxLesbian OrgasmcompilationJohny E Depth成年人视频网站Aparna XxxDad And Dad PornVídeos Para MasturbarseReddit SmokingfetishCulona PornDirty PornListcrawler Ft LauderdaleHindi Song XnxxSex Live SexWww Xxx Hinde Videos ComMusl PornSelena Loca PornSixk PornFatal.model.Hot Sexy Kissing VideoMia KafaliaPorn 240pPorn De MéxicoAhegaocumLusciouslouisFreeporn/toonYunjin PornNaked Goth GirlsLilmochidoll OnlyfansSonu Gowda PornReya Sunshine Porn VideosDamion Dayski OnlyfansJapanese Sex SubtitleGroped PornCam SexualTeanna TrompSubslutsMia Kahlifa MoviesDoujins NarutoNaoconyoJonnhy SinsLemon TanakaTamil Hot FilmWww Bf Videos ComXxx Move Full HdTamil Actress LeaksAdivasi Local BfHd Comedy Sex VideoAnita BlondVirtualtabooCreampie For MommyXrated PornRed.tubeAss To Mouth ThreesomeBeach BlowjobsSky Bri FacialJapanese SexstoriesCumming IndiaKristen Scott OnlyfansNude Women On CarsHentaipornoYoujizz.cimXhamsters LiveFixfapStufer DbEscortbabylon.comSexfelinChaturbate.cJogos Pornográfico Android