U blokkeert onze banners :(

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want Nieuwskoerier.nl is mede dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Help ons door Nieuwskoerier.nl te whitelisten

Politiek
  • 13
Is mooi, 'socialisme'... ...

ongeveer 1 jaar geleden door Inter

REAGEER MET EEN EMOJI
4
1
15
9
5

Het is typisch een reactie van jalouzie, dat veel niet-blanken de blanken willen uitroeien.

101 Wendel    
ongeveer 1 jaar geleden door Wendel
6
Meld

@98 You're welcome. question

102 Yesterday    
ongeveer 1 jaar geleden door Yesterday
6
Meld

Wat ik me dan toch wel weer afvraag, wat was het idee van deze SP-er, om met al deze 'andersdenkenden' te gaan doen, als ze weigeren mee te doen?
Is namelijk een heel grappig vraagje om dit soort mensen te stellen, gezien dan de hypocriete spagaat komt.

103 Partijdig    
ongeveer 1 jaar geleden door Partijdig
0
Meld

@94 [Uiteraard ligt ook Wikipedia onder vuur van rechts-extremisten die zich liever niet met het fascisme van weleer vergeleken zien. ]

Tja. Op Wikipedia proberen politiek bevlogen mensen van zowel de linker- als de rechterzijde dagelijks hun gelijk te krijgen en artikelen zo aan te passen dat ze hun eigen inzichten weergeven. Op de Engelstalige Wiki, waar de kwaliteitscontrole veel strenger is, ontbreekt een artikel over 'Boreaal' als politieke term. Dat op zichzelf roept bij mij al twijfel op over de betrouwbaarheid, of in elk geval de objectiviteit, van de informatie in het Nederlandse artikel.
https://en.wikipedia.org/wiki/Boreal

Ik heb de indruk dat de Wikipediaan in kwestie volledig overtuigd is geraakt na het lezen van https://decorrespondent.nl/7955/hoe-thierry-baudet-aan-de-lippen-hing-van-jean-marie-le-pen/811713530980-29774dcf (19 februari); de volgende dag is hij/zij begonnen met het bewerken van het artikel 'Boreaal' ('Politieke lading'), waarna hem/haar werd aangeraden hier een afzonderlijk lemma over op te zetten (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Boreaal&type=revision&diff=51023153&oldid=50709509).

Hoe dan ook, de bewering dat (a) de term 'Boreaal Europa' of zijn equivalenten in andere talen in de eerste plaats een raciale betekenis zou hebben (in plaats van een geografische en culturele) en (b) de insinuatie dat Baudet zich hiervan bewust zou zijn en hem opzettelijk zou gebruiken om fascisten of racisten aan te trekken, hebben wat mij betreft meer onderbouwing nodig. Vooral die laatste is een nogal ernstige beschuldiging.

105 Civ    
ongeveer 1 jaar geleden door Civ
1
Meld

@89
Vermits ik afkomstig ben uit een gereformeerd verzetsnest blijf ik protesteren tegen je op zijn minst veralgemendende uitspraken over " gereformeerden"

Wim Speelman eerst medewerker bij Vrij nederland en later oprichter van Trouw was wel degelijk gereformeerd net als medeoprichters Sieuwert Bruins Slot en Gezina van der Molen.

En als jij zegt dat de oprichters "protestants christelijk" waren en niet gereformeerd geeft dat aan dat je er niet veel van weet. Protestant christelijk is alles wat niet katholiek is in nederland.

"Orthodox protestant" omvat veel verschillende sub-stromingen waarvan de gereformeerden er één zijn ( dan heb je nog splinters zoals oud-gereformeerden, bevindelijk gereformeerden etc)

106 morandi    
ongeveer 1 jaar geleden door morandi
0
Meld

@97 In 1922 gaf Hitler al drie jaar publiekelijke toespraken.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_speeches_given_by_Adolf_Hitler

Baudet kennen we inmiddels ook al drie jaar publiekelijk.

Andere interessant leesvoer:
https://horl.yolasite.com/joden-en-gereformeerden.php

Wat Anton Mussert betreft, ga eens op zoek naar beelden van zijn toespraken. Het achteraf bagatelliseren van Mussert's christelijkheid is typisch één van de naoorlogse acties van schuldbewuste gereformeerd christenen. Ik denk dat jij wellicht op ook school geleerd hebt dat Hitler een atheïst was. Dat leerde je vroeger tenminste op een christelijke school. Hitler en Stalin waren feitelijk christenen en vooral Hitler heeft zijn geloof in zijn toespraken direct verbonden aan het lot van de joden (het addergebroed).

Na de oorlog is veel moeite gedaan om Hitler en Stalin als atheïsten te portretteren, want een echte christen kan toch nooit tot zulke daden zijn gekomen, niet waar? Door zijn uitspraken en citaten kan niemand meer ontkennen dat Hitler christelijk was maar nu wordt vooral geopperd dat hij niet echt christelijk was. Het is blijkbaar moeilijk te accepteren dat geloof een reden kan zijn geweest voor de poging het volk van een ander geloof te vernietigen, maar dat is juist precies wat heeft plaatsgevonden.

Om vergelijkbare redenen, maar dan andersom, worden bijvoorbeeld Gandhi en Einstein na hun dood gelovig genoemd terwijl ze dat beslist niet waren. Het is religieuze propaganda. Het Nederlands (reformatorisch) Dagblad is wat dat betreft de slechtste bron die je kunt citeren.

107 Vrijdenker    
ongeveer 1 jaar geleden door Vrijdenker
5
Meld

@95 . In de jaren dat de Renaissance plaatsvond vond men dat heel vernieuwend. De Wedergeboorte van Ideeën en Waarden. Wat vooral tot uiting kwam in een nieuwe belangstelling voor de eerste architectuur en in de teken- en schilderkunst. Een terugblik in het oude, het vergane en overwoekerde maar dan met de kennis van toen. Zonder Renaissance was Florence allang failliet en Rembrandt nu niet wereldberoemd. Om het over de ontwerper van het Stadhuis op de Dam maar niet te hebben. Als Renaissance betekent conservatief, hoe wilt u dan de Pyramide voor het Louvre dan zien, als achterlijk?

Jij verwart de Renaisance, de opbloei van kunst en architectuur met de Restauratie, het verlangen en streven om de nieuwe tijden in oude tijden te herstellen. Van democratie naar autocratie, van vrijheid naar slavernij.

108 Jona G.    
ongeveer 1 jaar geleden door Jona G.
3
Meld

@105 , mooi, wat helder, en vooral je afsluitende alinea. En wat een mooi (vind ik) Nederlands, dure woorden en toch begrijpelijk: +

109 Jona G.    
ongeveer 1 jaar geleden door Jona G.
2
Meld

@107 O, deze punten zijn al zo vaak besproken in de vele 'atheïsme vs. religie'-discussies. Ik ga er op dit late tijdstip niet meer op in, want dan zijn we zo weer een uur verder. Misschien kom ik er morgen op terug.

Een goede nacht gewenst.

110 Civ    
ongeveer 1 jaar geleden door Civ
0
Meld

@107 hoe kunnen een Hitler en een Stalin afgeschilderd worden als niet-christelijk als beiden in Europa zijn geboren, gevormd en opgevoed? Natuurlijk waren zij christenen. Vanaf hun geboorte opgevoed en gevormd met wat toen ook als christelijke waarden werden gezien?

Dat Hitler en Stalin met de beste bedoelingen voor de mensheid, aan hun zorg toevertrouwd miljoenen lieten vermoorden betekent toch niet dat zij geen goede, christelijke bedoelingen hadden?111 Jona G.    
ongeveer 1 jaar geleden door Jona G.
3
Meld

Ik sluit ook af, te warm, laat en wens iedereen een goede nacht.

112 Jona G.    
ongeveer 1 jaar geleden door Jona G.
2
Meld

@107 Vrijdenker (grote misvatting)

"In 1922 gaf Hitler al drie jaar publiekelijke toespraken. "
"Baudet kennen we inmiddels ook al drie jaar publiekelijk."

Obama houdt ook al 10 jaar toespraken. Emile Ratelband al 20 jaar, Jack Spijkerman houdt ook wel eens een toespraak en Marcel van Dam, Arnon Grunberg weleens een lezing.
Zijn dat ook allemaal "fascisten".
Doe toch niet zo idioot man om Baudet met Hitler te vergelijken.


113 Harry potter maar zonder bril en sportiever    
ongeveer 1 jaar geleden door Harry potter maar zonder bril en sportiever
2
Meld

@109 Betreffende reageerder gebruikt veel woorden maar uiteindelijk is de duiding nul. Ik vind @107 to the point. Raakt de kern. Met uitleg. En toelichting.

114 Yesterday    
ongeveer 1 jaar geleden door Yesterday
6
Meld

Obama heeft landen en steden dorpen laten bombarderen, mensen (terroristen) laten martelen, laten liquideren (Bin Laden). Plus wat we niet te horen krijjgen.
Wie is nu een grotere fascist? Baudet of Obama?
Wat voor iets fascistisch heeft Baudet gedaan vergeleken met jouw fascistische "vriend" Obama?

(ongetwijfeld zal je wel een Obama-vriend zijn en anti-Trump, zo voorspelbaar).

115 Harry potter maar zonder bril en sportiever    
ongeveer 1 jaar geleden door Harry potter maar zonder bril en sportiever
2
Meld

@114 Yesterday
" @107 to the point. Raakt de kern."

Hitler hield toespraken en Baudet ook???????? Iedere politicus/lijsttrekker in Nederland houdt toespraken.
En het doet er in feite helemaal niet toe of Hitler wel of niet gelovig of christelijk was. We praten ook nog over een andere tijd natuurlijk. In de VS is ook iedere president "gelovig" en christelijk omdat dat verwacht wordt.

116 Harry potter maar zonder bril en sportiever    
ongeveer 1 jaar geleden door Harry potter maar zonder bril en sportiever
2
Meld

@116 Het geloof heeft uiteindelijk het lot van de Joden bepaald in WOII. Kun je naadloos doortrekken naar onze huidige tijd. Zoveel is er niet veranderd.

117 Yesterday    
ongeveer 1 jaar geleden door Yesterday
4
Meld

@107 [In 1922 gaf Hitler al drie jaar publiekelijke toespraken.
Baudet kennen we inmiddels ook al drie jaar publiekelijk.]

Die vergelijking slaat als een tang op een varken.

Het gaat natuurlijk niet sec om het aantal jaren dat de man actief was, maar om het feit dat Hitlers invloed in die tijd zelfs in Duitsland nog miniem was. Jouw verwijzing naar de toespraak uit 1922 doet het voorkomen alsof gereformeerden in Nederland zich door uitspraken van Hitler tot uitingen van jodenhaat lieten inspireren, wat volkomen quatsch is.

Inderdaad kennen ‘we’ Baudet al drie jaar publiekelijk. Baudet is prominent aanwezig in de media. Baudet zit met een partij in de Tweede Kamer. Baudet is in een positie om invloed uit te oefenen. Hitler was dat niet in 1922. Wat is dan de relevantie van Hitlers redevoering voor de houding van de Nederlandse gereformeerden?

[Wat Anton Mussert betreft, ga eens op zoek naar beelden van zijn toespraken.]

Dat is een wel erg oppervlakkige benadering. Geloof jij elke politicus op zijn woord? Politieke leiders gebruiken retoriek om het publiek dat zij op dat moment voor zich hebben, voor hun zaak te winnen. Soms moeten ze de waarheid daarvoor een beetje verdraaien. Toen Napoleon met zijn leger in Egypte was deed hij zich voor als vroom moslim om de plaatselijke leiders aan zijn kant te krijgen. Toen Hitler het christelijk opgevoede Duitse volk probeerde te overtuigen maakte hij gebruik van verwijzingen naar de christelijke god. In zijn privéleven heeft hij echter meermaals aangegeven het christendom te minachten. Wat wel of niet in een openbare toespraak wordt gezegd is geen betrouwbare indicator voor iemands werkelijke gevoelens.

[Ik denk dat jij wellicht op ook school geleerd hebt dat Hitler een atheïst was.]

Nee.

[Dat leerde je vroeger tenminste op een christelijke school.]

Op de mijne is aan dat aspect, voor zover ik mij herinner, geen aandacht besteed.

[Hitler en Stalin waren feitelijk christenen en vooral Hitler heeft zijn geloof in zijn toespraken direct verbonden aan het lot van de joden (het addergebroed).]

Beiden zijn ze opgevoed als christen, zoals bijna iedereen in die tijd, maar beiden hebben ze het traditionele christendom op een vroeg tijdstip in hun volwassen leven vaarwel gezegd. Stalin had een openlijk anti-religieuze agenda, maar heeft wellicht op enkele crisismomenten in zijn leven (zoals de eerste weken van de Duitse inval) een (korte) terugval gehad. Hitler hield er vermoedelijk een vaag geloof in een ‘voorzienigheid’ op na die hem naar een hoger doel zou leiden, maar was vrijwel zeker geen christen in conventionele zin. In de privésfeer beklaagde hij zich dat de Germanen/Duitsers met zo'n ‘soft’ geloof als het christendom opgescheept zaten. De Japanse religie en de islam zouden beter bij dit krachtige volk hebben gepast (volgens Speer, p. 96).

[Het Nederlands (reformatorisch) Dagblad is wat dat betreft de slechtste bron die je kunt citeren.]

Hieruit blijkt dat je niet goed hebt gelezen; het citaat (‘De grote lacune in mijn leven is de verstikking van het godsdienstig gevoel geweest’) kwam namelijk uit de pen van Mussert zelf. Hij schreef dit kort na de oorlog in afwachting van zijn executie (Groeneveld, ‘Nagelaten bekentenissen. Verantwoording en celbrieven van de NSB-leider’).

Misschien moet je, waar het dit onderwerp betreft, proberen niet alles in het kader van een partizanenstrijd tussen gelovigen en niet-gelovigen te zien en eens met een open en onbevangen blik naar de historische gegevens kijken. De waarheid is niet zo zwart-wit als jij het doet voorkomen.

118 Civ    
ongeveer 1 jaar geleden door Civ
0
Meld

@114 [maar uiteindelijk is de duiding nul]

Op welk gebied verlang je dan 'duiding'? Je wilt toch niet dat ik zomaar bedenk wat Baudet met het gebruik van de term 'Boreaal' bedoeld heeft?

119 Civ    
ongeveer 1 jaar geleden door Civ
0
Meld

Geen wonder dat het zo slecht gaat met de SP. Ze hebben zelf een communistisch verleden en zouden toch moeten dat Baudet op geen enkele manier te linken is aan fascisme, Hitler en Mussolini. Een schandalige actie die past bij 'een kat in het nauw'.

120 Soare    
ongeveer 1 jaar geleden door Soare
3
Meld

Trump en Putin worden ook zo vergeleken. Dus als de ultra liberalen dit zeggen dan ben je goed op weg. Beter moet je uitkijken als deze lui je de hemel in prijzen.

121 DONKEY R    
ongeveer 1 jaar geleden door DONKEY R
3
Meld

Aha..Rebekka Timmer...tja....ze kan Thierry zeker zelf niet krijgen...

122 netcat    
ongeveer 1 jaar geleden door netcat
2
Meld

@122 Baudet doet wel ongelooflijk z'n best gezien zijn gastspreker voor de FvD.

123 E.Meel    
ongeveer 1 jaar geleden door E.Meel
5
Meld

Tussen deze "grootheden", dat zou teveel eer voor Baudet zijn..

124 muxer    
ongeveer 1 jaar geleden door muxer
2
Meld

@116 Het doet er wel toe of de ideeën en daden van Hitler voortkwamen uit zijn christelijk geloof. En dat blijkt inderdaad het geval te zijn. Het lot van de joden werd rechtstreeks verbonden aan het religieuze feit dat de joden verantwoordelijk waren voor de moord op Jezus Christus, de mythe waar Hitler zeer van onder de indruk was.

125 Vrijdenker    
ongeveer 1 jaar geleden door Vrijdenker
5
Meld

RebekkaTimmer: Zoals Mussolini teruggreep op de Romeinen en Hitler op het vooroorlogse Duitsland, grijpt Baudet terug op de renaissance en de "Gouden" Eeuw. Ja, de heer Baudet hoort thuis tussen 'grote' namen: die van de fascisten waarmee we afrekenden in '45.

En weer een Godwin. De SP is blijkbaar ook links. Groeten aan Stalin en Mao dan. Die dronken ook thee. net als Rebekka Timmer. En SP verschilt maar twee letters met SDAP en de letters staan ook nog eens cvoor dezelfde woorden.

SP gebruikt dezelfde rode kleur die Hitler zo mooi vond en hetzelfde lettertype. Sterker nog de nazi blaadjes en socialisme nu nieuwskrant zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden.
http://socialisme.nu/blog/ evenals de bruinhemden van antifa.

Conclusie: GroenSPvdaVVD66links. Als je SP stemt kun je net zo goed op een van die andere linkspartijen stemmen. Met de oude Marijnissen was het nog wat. Met de nieuwe is het groen links 3.0.

126 purelogica    
ongeveer 1 jaar geleden door purelogica
3
Meld

Dat soort mensen met achterlijke uitspraken horen in een inrichting....

Waarom loopt zo'n man die nota bene raadslid is en het allemaal niet meer op een rijtje heeft nog los in Hilversum...?

127 Tjeesus...,    
ongeveer 1 jaar geleden door Tjeesus...,
2
Meld

@126 +++++++

128 netcat    
ongeveer 1 jaar geleden door netcat
1
Meld

@86

Je komt met een opinie stukje aanzetten.
Waar totaal geen onderbouwing in zit, want wat is hier fascistisch aan.

"Vroeger was de hele wereld van ons. We moeten ons laatste stukje grandeur, de Antillen, niet opgeven" (Joop, 4 november).

of dit

"De westerse cultuur is de meest geweldige cultuur ooit" (Trouw, 21 augustus).

129 Benzardi    
ongeveer 1 jaar geleden door Benzardi
1
Meld

@118 “Jouw verwijzing naar de toespraak uit 1922 doet het voorkomen alsof gereformeerden in Nederland zich door uitspraken van Hitler tot uitingen van jodenhaat lieten inspireren, wat volkomen quatsch is.”

Nee, dat is geen onzin. Het gaat nog verder terug in de tijd. De Duitse kerkhervormer Maarten Luther was de grondlegger van de reformatie en bekend om zijn boek “Over de joden en hun leugens” waarin hij als eerste oppert om joodse vernietigingskampen te stichten. Maarten Luther is de gemeenschappelijke bron van de gereformeerde gemeenschap in Europa en Hitler, die een groot bewonderaar van Luther was.

Christelijke jodenvervolgingen (pogroms) bestonden al eerder maar tijdens de reformatie is bedacht dat alle joden van de aardbodem moesten verdwijnen. Nazi Duitsland heef dit getracht in de praktijk te brengen en in de uitspraken van Hitler komen letterlijke verwijzingen voor naar deze doctrine.

Gereformeerden zijn niet door Hitler plotseling antisemitisch geworden, ze waren dat al eeuwen. Anton Mussert zag in Hitler eindelijk de kans om de wens van Luther tot uitvoering te brengen. Vandaar dat hij riep dat Hitler door God was gezonden. En vandaar dat juist veel gereformeerden collaborateurs waren in de oorlog, ze geloofden echt dat er een goddelijk plan in werking was getreden om de joden te vernietigen als straf voor de dood van Christus.

Na de oorlog is de gereformeerde doctrine in deze als een blad aan een boom gedraaid en tegenwoordig worden de joden bijna als geloofsgenoten gezien, maar ondergeschikt.

130 Vrijdenker    
ongeveer 1 jaar geleden door Vrijdenker
4
Meld

Ach ja, een land dat de prietpraat van een Baudet omarmt verdient ook de geestelijke armoede die daar bijhoort. Baudet heeft Vinex-hersens.

131 Mac Benac    
ongeveer 1 jaar geleden door Mac Benac
6
Meld

@130 [Maarten Luther is de gemeenschappelijke bron van de gereformeerde gemeenschap in Europa en Hitler, die een groot bewonderaar van Luther was.]

Het Europese antisemitisme heeft meerdere oorzaken, waarvan het kerkelijke anti-judaïsme er één was. Etnische wedijver is een andere oorzaak. Hitlers antisemitisme was in de eerste plaats raciaal geïnspireerd. Natuurlijk gebruikte hij Luthers uitspraken wanneer ze zijn eigen ideeën bevestigden. Overigens leunt het protestantisme zoals dat in Nederland wordt beleden veel sterker op Calvijn dan op Luther.

[Anton Mussert zag in Hitler eindelijk de kans om de wens van Luther tot uitvoering te brengen.]

Als je dit meent heb je je werkelijk niet in die periode verdiept. Mussert was van huis uit geen antisemiet. Zijn NSB stond aanvankelijk open voor Joden en had ook Joodse leden. Pas later in de jaren 30 besloot Mussert om opportunistische redenen Hitlers antisemitisme als programmapunt over te nemen.

132 Civ    
ongeveer 1 jaar geleden door Civ
0
Meld

Baudet is niet bepaald een socialist......eerder een aristocraat. En het zijn juist de socialisten (nationaal en internationaal) die huis gehouden hebben in de vorige eeuw en miljoenen burgers en niet-proletariërs over de kling gejaagd hebben.....Mao wilde het burgerlijke subjekt zelfs volledig uitroeien!!

133 CoolMemories    
ongeveer 1 jaar geleden door CoolMemories
2
Meld

Nee da hoort Rutte VVD thuis en niet Baudet van de FvD. Net deze partijen van SP PVV FvD komen voor de minderheden op in dit land en niet voor de rijken, ambtenaren, en tweeverdieners met of zinder kinderen de 30.000 en meer verdienen in jaar waar te ook nog elk jaar flink vooruit gaan onder Rutte VVD en heen stemmers.

134 Gunther    
ongeveer 1 jaar geleden door Gunther
2
Meld

De voorbereiding op de moord op Pim Fortuyn die opkwam voor de Nederlandse burgers en nationale soevereiniteit:

Paul Rosenmuller (Groenlinks):
Pim Fortuyn is niet gewoon rechts, maar extreem rechts.

Marcel van Dam (PvdA):
Fortuyn is een Eichmann.

Ad Melkert (PvdA):
Je wordt wakker, je ziet Le Pen. Je wordt wakker, je ziet Fortuyn.

Wim Kok (PvdA):
Fortuyn is een gevaar voor het land.
Fortuyn is een gevaar voor de samenleving.
Fortuyn is asociaal.

Rob Oudkerk (PvdA):
Fortuyn is fascistisch.
Fortuyn doet me denken aan Anton Mussert.

Matty Verkamman (columnist Trouw):
Jij vuile, kale nepprofessor, jij hebt de intelligentie van Adolf Hitler en de charme van Heinrich Himmler. Jij leeft van haat en daarom hoop ik dat je in die darkroom van je zo gauw mogelijk AIDS krijgt.

Hans Kombrink (PvdA Rotterdam):
Fortuyn is het opkomend nazisme en fascisme.
Fortuyn is Janmaat in het kwadraat.

Els Kuijper (PvdA Rotterdam):
Wat moeten we zeggen tegen het meisje dat denkt dat haar papa niet meer het land in mag, na een bezoek aan opa in Turkije?

Thom de Graaf (D66):
Zijn we Anne Frank vergeten?

Jan Marijnissen (SP):
Fortuyn is een charlatan. Een rattenvanger.

Gerrit Zalm (VVD):
Fortuyn is een gevaarlijk man.
Fortuyn bedriegt het volk.

Bas Eenhoorn (VVD):
Fortuyn is Mussolini.

Manuel Kneepkens (Rotterdam):
Ik zie een rechtstreeks verband tussen Fortuyn, Mussolini en uiteindelijk Nietzsche.

Pim Fortuyn is definitief de Mussolini, de Duce, van de eenentwintigste eeuw geworden en men zal op zoek moeten naar een betrouwbaar onderduikadres.

135 CoolMemories    
ongeveer 1 jaar geleden door CoolMemories
4
Meld

@13 "....Baudet mist de intelligentie om van serieuze betekenis te kunnen zijn. Hij heeft...."

Je kletst uit je nek! Baudet heeft meer eruditie dan Trump en Trump is president geworden van het machtigste en meest complexe land ter wereld....!

136 CoolMemories    
ongeveer 1 jaar geleden door CoolMemories
4
Meld

@5 "... Baudet fascistisch omdat hij fascistische ideeën omarmt....."

Baudet is intelligent en nieuwsgierig en wil goed op de hoogte zijn van alle facetten van het politiek spectrum.....in tegenstelling tot de één-dimensionale socialisten en hun platte wereldbeeld van politieke correctheid en uitsluiting (ja, de Aarde van het sociale is plat in hun denken) en jij die je 'vrijdenker' noemt....

137 CoolMemories    
ongeveer 1 jaar geleden door CoolMemories
4
Meld

@21 "....het is zeker helemaal toevallig dat Baudet spreekt over een boreaal Europa, wat een fascistische term is om aan te geven dat je een blank europa wil met een nieuw rijk dat uit een elite van witte mannen bestaat....."

Zou dat dan niet een logisch antwoord kunnen zijn op het decennialange 'anti-boreale' beleid en strategie van de linkse weg-met-ons-politiek die alle mogelijke moeite doet moslims, Afrikanen en Aziaten binnen te halen en Europa te islamiseren om de autochtone bevolkingen te endlösen….?

138 CoolMemories    
ongeveer 1 jaar geleden door CoolMemories
3
Meld

De SP is zich aan het vervreemden van de massa. De vrijage met de islam is zowel onbegrijpelijk als ook ideologisch niet te onderbouwen. In de jaren 80 kon de SP nog zijn intense afkeer van de islam uitspreken. Die draai naar onvoorwaardelijke liefde is een belangrijke oorzaak van de tegenvallende verkiezingsresultaten.

139 schrootflint    
ongeveer 1 jaar geleden door schrootflint
3
Meld

grappig dat geen van de reageerders
beseft dat 't SP-raadlid een vrouw is

140 Grootmoeder    
ongeveer 1 jaar geleden door Grootmoeder
1
Meld

@135 Fortuyn was een enfant terrible in de politiek en de eerste die op die manier werd omarmd door het grote ontevreden stemvee. Zijn boek 'De Puinhopen van Paars' en politieke opmars was zijn wraak op de onvrede onder modaal nederland als gevolg van het verraad van de PvdA.

Fortuyn had begin jaren 90 een alternatief partijprogramma voor de PvdA opgesteld maar dat was verworpen door de democraten omdat het te liberaal was. Vervolgens ging de PvdA het liberale beleid van D66 en de VVD uitvoeren en zag Fortuyn zijn kans schoon om kritiek te spuien op de daardoor gecreeerde onvrede over het wegvallen van de sociale verzorgingsstaat hetgeen met hem aan het roer niet veel beter zou zijn gelopen.

Fortuyn had haarscherpe analyses maar kwam vervolgens met totaal verkeerde conclusies. Zo zocht hij de zondebok, net als Wilders en Baudet nu doen, voor de mislukkingen van het liberale beleid onder etnische en religieuze groepen. De turken en marokkanen die door de liberalen zelf als goedkope loonslaven naar nederland waren gehaald, werden een makkelijk slachtoffer omdat zij waren geselecteerd door de ronselaars op gebrek aan opleiding en perspectief.

Fortuyn omarmde de Europese Monetaire Unie dat op dat moment een neoliberaal rampscenario inhield voor de sociale structuur in europa. Fortuyn is pas na zijn dood door velen geidoliseerd die hem voor zijn dood verketterden. Fortuyn was niet de oplossing of de Verlosser, hij was onderdeel van het neoliberale probleem. Dat rechtvaardigt natuurlijk niet zijn moord maar net zoals Jezus niet was vereerd voor zijn kruisdood, zo is Fortuyn ook niet geidoliseerd voordat hij vermoord werd.

Zijn ideeen waren en blijven ondoordacht, asociaal en verstoken van zelfkritiek. En ook dat zie ik niet terug bij spinoffs als Wilders en Baudet.

141 Hollander1967    
ongeveer 1 jaar geleden door Hollander1967
2
Meld

Nou , hiermee valt de SP ook wel heel erg door de mand. Ze zijn inmiddels net zo diep gezonken als Groen Links en D666.

142 PFL    
ongeveer 1 jaar geleden door PFL
3
Meld

@142 Rebekka Timmer is een hele jonge dame. Haar uitspraak had beter gekund.

Als SP-er die tweemaal zo lang lid is als zij oud is, zeg ik: Baudet en Wilders wensen geen kritiek te leveren op het neoliberale model dat de middenklasse in de ellende heeft gestort. Zij zoeken een zondebok om hun wereldbeeld niet te hoeven verdedigen.

143 Hollander1967    
ongeveer 1 jaar geleden door Hollander1967
3
Meld

@143 . Dus ook jij bent selectief aan het shoppen. De kartelpartijen hebben meer kapot gemaakt dan Wilders en Baudet. Dat jij dat als ervaren SP-er niet eens ziet spreekt boekdelen.

144 PFL    
ongeveer 1 jaar geleden door PFL
1
Meld

Vrijheid van meningsuiting.
Ook als je Wilders en Baudet in de extreem rechtse hoek zet, ze demoniseert en verketterd.

Doen ze op extreem rechts ook met Moslims.
En als die Moslims protesteren? Dan moeten ze niet zo zielug doen.

Gelijke monnikken, gelijke kappen?

Oftewel: zolang er niet wordt opgeroepen tot geweld, mag je Wilders en Baudet prima wegzetten als fascisten.

Of is die Heilige Vrijheid Van Meningsuiting, de 'Holy Grail' op populistisch rechts er alleen voor de mensen waar jullie het mee eens zijn?

In dat geval is het geen vrijheid van meningsuiting, maar censuur. Censuur op rechts. Dat is trouwens heel gewoon hoor, op de extreme flanken (links, rechts, reli), maar dat terzijde.
.

145 hippodepippo    
ongeveer 1 jaar geleden door hippodepippo
1
Meld

@132 Ook Johannes Calvijn was een notoire antisemiet.
"Over het algemeen had Calvijn weinig goeds te zeggen over de Joden. In zijn Institutie noemde hij de Joden zelfs de "allerheftigste vijanden van Christus zelf".[13]"

En dit is wat Hitler in 1922 zei:
"In grenzeloze liefde als een Christen en als een man lees ik de passage die ons verteld hoe de Heer uiteindelijk rees in Zijn macht en zijn krachten bundelde om het addergebroed uit de Tempel te verdrijven. Hoe geweldig was Zijn gevecht voor de wereld tegen het Joodse vergif. Vandaag, na tweeduizend jaren, herken ik met de diepste emotie en diepzinniger dan ooit te voren het feit dat het om deze reden was dat Hij zijn bloed aan het Kruis moest verliezen."

Zowel Maarten Luther, Johannes Calvijn en Hitler hanteerde exact dezelfde doctrine, die van de schuld van de joden aan de moord op Jezus Christus. Dit gedeelde geloof is waarschijnlijk de enige reden of tenminste de hoofdzaak geweest waarom veel Nederlandse gereformeerden heulden met de Nazi's.

146 Vrijdenker    
ongeveer 1 jaar geleden door Vrijdenker
1
Meld

@146 . "Veel Nederlanders"? En die onderduikjoden dan?

147 Jona G.    
ongeveer 1 jaar geleden door Jona G.
3
Meld

Die vrouw is gek.

148 Jona G.    
ongeveer 1 jaar geleden door Jona G.
3
Meld

@137 Je bent misschien de meest actieve Russische trol op deze site met je bijna 12 duizend onliners maar ook de leukste. Hartelijk om jouw reactie kunnen lachen, dank daarvoor.

149 Vrijdenker    
ongeveer 1 jaar geleden door Vrijdenker
2
Meld

@130 , maar dat is toch hetzelfde als we aan de inhuldiging van Willem A. denken, die lijkt zijn macht ook van een god te krijgen. Dat God hem persoonlijk, aan Willem A. von Amsberg de macht of de invloer ervan van God kreeg, toen in die kerk, aan de Dam van Amsterdam.

== Vandaar dat hij riep dat Hitler door God was gezonden. En vandaar dat juist veel gereformeerden collaborateurs waren in de oorlog, ze geloofden echt dat er een goddelijk plan in werking was getreden ==

150 Jona G.    
ongeveer 1 jaar geleden door Jona G.
4
Meld

@146 . Goed, mooi onderzoekswerk, maar wat gaan we doen?

151 Jona G.    
ongeveer 1 jaar geleden door Jona G.
4
Meld

SP gaat PvdA achterna !!

152 Bollieboos    
ongeveer 1 jaar geleden door Bollieboos
2
Meld

@152 Klopt, ze kunnen ook niet anders want iets meer voor de Nederlandse burgers en nationale soevereiniteit opkomen zou hen meteen tot nationaal-socialisten maken...

153 CoolMemories    
ongeveer 1 jaar geleden door CoolMemories
1
Meld

@146 [Ook Johannes Calvijn was een notoire antisemiet.
"Over het algemeen had Calvijn weinig goeds te zeggen over de Joden. In zijn Institutie noemde hij de Joden zelfs de "allerheftigste vijanden van Christus zelf".[13]"]

Hoezo ‘notoir’? Luther was rabiaat in zijn anti-joodse polemieken, maar Calvijns positie is veel minder duidelijk; sommige onderzoekers zien in hem een antisemiet, anderen beweren dat hij veel positiever tegenover de joden stond dan de meeste van zijn tijdgenoten. En als uit zijn geschriften een antipathie tegen het jodendom naar voren komt, dan moet je bedenken dat ook Erasmus, die vandaag de dag als een (voor zijn tijd) toonbeeld van verdraagzaamheid wordt gezien, zeer onvriendelijke dingen over de joden schreef: hij sprak bijvoorbeeld van ‘joods gif’ waarmee het christelijke volk besmet zou worden (brief aan Pirckheimer, 2-11-1517), en over ‘Satan, die vriend van de joden’ (aan Neuenahr, 4-11-1517), die ‘niets liever wilden dan dat de christelijke eendracht zou worden verscheurd’ (aan Caesarius, 3-11- 1517). Het is dezelfde toon die Calvijn in jouw citaat aanslaat. Maakt dat volgens jou de Nederlandse humanisten ook tot notoire jodenhaters?

[En dit is wat Hitler in 1922 zei:
"In grenzeloze liefde als een Christen en als een man lees ik de passage die ons verteld hoe de Heer uiteindelijk rees in Zijn macht en zijn krachten bundelde om het addergebroed uit de Tempel te verdrijven. Hoe geweldig was Zijn gevecht voor de wereld tegen het Joodse vergif. Vandaag, na tweeduizend jaren, herken ik met de diepste emotie en diepzinniger dan ooit te voren het feit dat het om deze reden was dat Hij zijn bloed aan het Kruis moest verliezen."]

Dat argument had je al aangevoerd, en ik had daarop geantwoord dat openbare toespraken een onbetrouwbare bron zijn voor de werkelijke gevoelens van een politicus. Dit is wat Hitler in 1941, niet voor een groot publiek maar in besloten kring, zei:

‘Op den duur kunnen het nationaal-socialisme en de kerk niet naast elkaar bestaan (...) de zwaarste slag die de mensheid getroffen heeft, is het christendom, het bolsjewisme is de buitenechtelijke zoon van het christendom, beide zijn voortbrengels van de Jood...’
(Heinrich Heim, ‘Monologe im Führerhauptquartier’, 41)

[Zowel Maarten Luther, Johannes Calvijn en Hitler hanteerde exact dezelfde doctrine, die van de schuld van de joden aan de moord op Jezus Christus. Dit gedeelde geloof is waarschijnlijk de enige reden of tenminste de hoofdzaak geweest waarom veel Nederlandse gereformeerden heulden met de Nazi's.]

Met andere woorden: in christelijk Europa was altijd al een anti-judaïstische onderstroom aanwezig. Natuurlijk, dat is algemeen bekend. Als je alleen dát had gezegd, zonder die omwegen over de vermeende religiositeit van Hitler en Mussert en hoe dat van de Nederlandse gereformeerden een soort halve nazi’s maakte, was ik het direct met je eens geweest!

154 Civ    
ongeveer 1 jaar geleden door Civ
0
Meld

Ik denk dat de SP jaloers is dat zij geen grote namen hebben die passen tussen grote linkse dictators. Zij moeten het doen met minder boeiende namen.

155 Mijn waarheid    
ongeveer 1 jaar geleden door Mijn waarheid
2
Meld

@144 De kartelpolitiek kan niet op mijn steun rekenen maar dat heeft niets te maken met de ideologie die aan een partij ten grondslag ligt. Ik ben een socialist en ik ben het hartgrondig oneens met de neoliberale oplossingen zoals de verziekte woonmarkt, zorgstelsel en onderwijssysteem. Daar zie ik dat gedeelde lasten in publieke instellingen voor primaire levensvoorwaarden een vereiste zijn.

Dat is ook waar de meeste middenklassers boos over zijn, dat ze hun huur niet meer alleen kunnen betalen of niet kunnen verhuizen of dat hun kinderen niet meer kunnen studeren of dat hun ouders of grootouders liggen weg te kwijnen in hun poepluier.

De rest is bijzaak en voor die hoofdzaken bood Fortuyn en bieden Wilders en Baudet geen oplossing. De socialisten wel: Gemaximaliseerde huurstijging, meer woningbouw en woonplicht voor kopers, nationaal zorgstelsel en afschaffing van het schuldenstelsel in het onderwijs. Want dat zijn de echte oorzaken van de ellende en niet de invoering van een euro of de paar duizend oorlogsvluchtelingen en zeker niet 'de Islam' die hier al 400 jaar aanwezig is in dit land.

Nee miskende arbeidsmigranten uit de schilderswijk (het nederlandse molenbeek), laagopgeleide allochtonen die worden verdrongen door oostblokker en binnenkort ook oekraieners en modale arbeiders die relatief veel meer belastingen en kosten voor levensonderhoud moeten betalen als loonslaaf om hun huur maar te kunnen betalen, hebben niks aan Wilders en Baudet. En dat hadden ze ook niet aan Fortuyn want die kwamen niet met oplossingen daarvoor.

Het socialisme wel. En in scandinavie werkt dat al tientallen jaren.

156 Hollander1967    
ongeveer 1 jaar geleden door Hollander1967
2
Meld

@156 Je zult Zweden bedoelen. Volgens mij is het socialisme in Zweden aan het uitnmonden in totale dwangcultuur waarin mannen worden gemarginaliseerd, gecriminaliseerd en de bevolking wordt vervangen door extreme moslims uit noord Afrika.

Een geboortecijfer van praktisch nul onder autochtone Zweden en een feminine dictatuur die alles dat mannelijk is openlijk aanvalt met alle mogelijke middelen. Een Orwelliaanse liegcultuur waarin alles wordt verdraaid via gemonopoliseerde media. Waar Assange via het systeem wordt aangeklaagd voor ' verkrachting" omdat hij het systeem onwelgevallig is en verkrachtende moslims worden gevrijwaard van vervolging.

Scandinavie is een uitstekend voorbeeld waarom links niet werkt. Socialisme is gestrand in de tijdelijke dictatuur van het vrouwelijke proletariaat. Een dictatuur die ze nooit zullen loslaten en een arbeidsklasse die niet meer bestaat. 12% moslims en stijgend. De sharia gaat het straks overnemen.

Conclusie Een staat die leidt tot de totale extinctie van alle Zweden binnen 150 jaar.

157 purelogica    
ongeveer 1 jaar geleden door purelogica
3
Meld

@156

Uw stellingen zijn slecht onderbouwd helaas en kloppen ook nog van geen kant. Ik geef u hieronder mijn mening over uw stellingen:

UW Stelling: De kartelpolitiek kan niet op mijn steun rekenen maar dat heeft niets te maken met de ideologie die aan een partij ten grondslag ligt. Ik ben een socialist en ik ben het hartgrondig oneens met de neoliberale oplossingen zoals de verziekte woonmarkt, zorgstelsel en onderwijssysteem. Daar zie ik dat gedeelde lasten in publieke instellingen voor primaire levensvoorwaarden een vereiste zijn.
Antwoord. Het gaat mij niet om neoliberaal of socialistisch of wat voor stoming dan ook. Het moet gaan om OPLOSSEN van problemen. En het tekort op de woningmarkt is vrijwel geheel te danken aan het feit dat er TEVEEL mensen in dit land wonen. Daarom hadden de grenzen dicht gemoeten en daarom had kinderbijslag ( en alle ander fokpremies) moeten worden afgeschaft. Met dat geld hadden andere problemen beter aangepakt kunnen worden.

Dat is ook waar de meeste middenklassers boos over zijn, dat ze hun huur niet meer alleen kunnen betalen of niet kunnen verhuizen of dat hun kinderen niet meer kunnen studeren of dat hun ouders of grootouders liggen weg te kwijnen in hun poepluier.

U: De rest is bijzaak en voor die hoofdzaken bood Fortuyn en bieden Wilders en Baudet geen oplossing. Antw: Ze bieden wel oplossingen maar die zijn nooit uitgeprobeerd helaas. Het is dus veel te kort door de bocht om nooit geprobeerde oplossingen op voorhand af te serveren.

U: De socialisten wel: Gemaximaliseerde huurstijging, meer woningbouw en woonplicht voor kopers, nationaal zorgstelsel en afschaffing van het schuldenstelsel in het onderwijs. Want dat zijn de echte oorzaken van de ellende en niet de invoering van een euro of de paar duizend oorlogsvluchtelingen en zeker niet 'de Islam' die hier al 400 jaar aanwezig is in dit land.
Ant: U doet aan symptoom bestrijding want meer is gemaximaliseerde huurstijging niet. Net zo min als meer wonignbouw want zolang er niets wordt gedaan aan de groei van de bevolking zal er nooit genoeg huisvesting zijn. Wederom symptoom bestrijding maar het lost op termijn NIETS op. En wat u een paar duizend oorlogsvluchtelingen noemt ( die volgens de Dublin akkoorden hier nooit hadden mogen komen) gaat voorbij aan bijna 2 miljoen gelukszoekers die hier de afgelopen 40-50 zijn binnengelaten. Met 15 miljoen inwoners zouden we geen files en geen tekort aan huisvesting hebben. Slecht beleid dus van alle kartelpartijen.

U: Nee miskende arbeidsmigranten uit de schilderswijk (het nederlandse molenbeek), laagopgeleide allochtonen die worden verdrongen door oostblokker en binnenkort ook oekraieners en modale arbeiders die relatief veel meer belastingen en kosten voor levensonderhoud moeten betalen als loonslaaf om hun huur maar te kunnen betalen, hebben niks aan Wilders en Baudet. En dat hadden ze ook niet aan Fortuyn want die kwamen niet met oplossingen daarvoor.
Ant: een vreemde stelling U wilt kennelijk wel honderdduizenden mensen met een cultuur die hier niet past in plaats van mensen uit Europese landen met een aan verwante cultuur zoals wij die kennen. Ik zie het liever andersom. En u komt weer met hoge huren aan maar men minder mensen was er minder schaarste op de woningmarkt en dus lagere huurprijzen.

U: Het socialisme wel. En in Scandinavië werkt dat al tientallen jaren.
Zie @157 Socialisme werkt heel duidelijk voor geen meter. Zweden is de grootste mislukking aller tijden en waarschijnlijk het 1e compleet geïslamiseerde land in Europa ( alhoewel ook de UK hoge ogen gooit helaas) .

158 PFL    
ongeveer 1 jaar geleden door PFL
2
Meld

Baudet is niet eens facistisch. Een gast die probeert elitair te doen en alt-right probeert te versieren misschien en dit is echt veel teveel eer voor hem.

159 Wetenschappertje    
ongeveer 1 jaar geleden door Wetenschappertje
1
Meld

@157 Wow, volgens mij haat jij vrouwen net zo erg als dat Thierry Baudet dat doet. Terug naar 1850 hè, vrouwen achter het fornuis en alleen praten als ze iets gevraagd wordt.

160 Vrijdenker    
ongeveer 1 jaar geleden door Vrijdenker
4
Meld

@160 Als een samenleving maar 'inclusief' genoeg is om schijnbaar onbeperkt immigranten uit patriarchale culturen op te nemen zonder pogingen tot assimilatie te ondernemen zal dat vanzelf wel gebeuren. Wellicht gaan we dan nog iets verder terug dan 1850.

161 Civ    
ongeveer 1 jaar geleden door Civ
1
Meld

@154 Het maakt nogal een verschil of je christelijk bent/was omdat je deel van een tijdsgeest was en verder niets met je religieuze afkomst deed, of je de christelijke dogma’s juist gebruikt als reden voor genocide. Wat Stalin en Hitler dus deden.

Hitler was misschien dan wel een populist, zoals Wilders en Baudet, die precies de juiste snaar wist te raken om het volk te mobiliseren, maar dat doet niets af aan de schadelijkheid van de christelijke doctrine waar hij al dan niet oprecht gebruik van maakte.

Tussen het extreem-antisemitisme van Maarten Luther en Johannes Calvijn, en de uiteindelijke holocaust zit ruim 400 jaar. Zowel Hitler als de streng gereformeerde oprichter van de NSB Anton Mussert geloofden in de eindoplossing voor (tegen) het joodse volk. Gebaseerd op de christelijke doctrine dat Jezus Christus ooit een werkelijk historisch persoon was en door de joden was vermoord. Antisemitisme was helemaal niet mainstream begin vorige eeuw. Niet bij het volk van west-Europa maar wel specifiek bij de groep streng gelovige christenen, met name gereformeerden die na honderden jaren nog steeds de doctrine volgens de letter volgden. Juist daar zaten de collaborateurs die zich na de oorlog verzetstrijders noemden.

Je vergelijkt een uitspraak van Hitler uit 1922 met een (vermoedelijke) uitspraak uit 1941. Je moet beseffen dat Hitler in die laatste periode zeer negatief stond tegenover de katholieke kerk. Niet vanwege het christendom maar vanwege het niet willen afstaan van de kerkelijke macht. Hitler zag zichzelf als de nieuwe Messias, en zo zag Anton Mussert hem ook, net als vele anderen. Het christendom zou gezuiverd moeten worden van, onder andere, het joodse vergif en later ook de katholieke kerk. Dat was dus ook in 1941 nog een heel Lutherse gedachte.

162 Vrijdenker    
ongeveer 1 jaar geleden door Vrijdenker
2
Meld

@162 Waarom blijf je die onzin over een 'streng gereformeerde' Mussert herhalen? Hij was niet godsdienstig. Ik heb je een direct citaat van hem gegeven.

163 Civ    
ongeveer 1 jaar geleden door Civ
1
Meld

@163 Dat was hij wel, streng christelijk gereformeerd. En als hij dat niet was dan mag jij verklaren waarom hij God steeds in zijn toespraken betrok en van mening was dat Hitler een goddelijk geschenk was.

Ben je wellicht zelf van gereformeerde huize en ligt het gevoelig dat Mussert dat ook was? Anders begrijp ik jouw poging om zijn religieuziteit steeds te bagatelliseren niet.

164 Vrijdenker    
ongeveer 1 jaar geleden door Vrijdenker
2
Meld

Wat mij zo opvalt is, dat sommige politieke partijen die tegen de gevestigde orde zijn en die dus de Europa-vernietigers onwelgevallig zijn, die worden via infiltratie en een coup overgepakt door iemand, die een enorme muil opentrekt, die precies beantwoordt aan de karikaturale beelden die de tegenpartij van ze schildert, en zodoende maken zij zichzelf impopulair.

Deze SP-er is allesbehalve een normale SP-er. Hoe nieuw is hij? Wat is zijn arbeidsverleden?

Het doet me denken aan de coup die in D66 jaren geleden werd gepleegd, en die in de AfD in Duitsland door een vrouw van Goldman Sachs die prompt allerlei uiterst beledigende termen gebruikte en een snijdend stemgeluid tegen moslims.

Het klinkt precies zoals AfD-haters de AfD afschilderen. En dit klinkt precies zoals SP-haters de SP afschilderen. Wie is die vieze infiltrant? Wie heeft hem gestuurd? Waarmee verdient/verdiende hij zijn geld?

165 Wendel    
ongeveer 1 jaar geleden door Wendel
3
Meld

@164 Dat zegt allemaal vrij weinig. Vrijwel iedereen was in die tijd een gelovig christen. Zowel de goeden als de kwaden.

166 Dune    
ongeveer 1 jaar geleden door Dune
1
Meld

@157 Het Consensus Model is een typisch uitvloeisel van een feministische samenleving. Zelf ben ik meer voor het Conflict Model. Natuurlijk moet je eerst proberen te praten maar als je er niet uit komt en duidelijk is dat er een conflict is dan moet je niet blijven praten zoals in het Poldermodel gebeurt maar het conflict opzoeken met harde akties en stakingen. Ik roep dus ook arbeiders op om het conflict weer op te zoeken want in 20 jaar consensusmodel is veel afgebroken aan arbeidersrechten dat in 90 jaar conflictmodel is bevochten.

Het feminisme is voortgekomen uit het socialisme en niet andersom. In eerste instantie gold de gelijkheidsstrijd alleen onder mannen maar later (vanaf 1870) kwam er de eerste feministische golf uit voort die vooral zonder arbeidersstrijd haar idealen heeft bereikt zoals kiesrecht voor vrouwen en handelingsbekwaamheid voor vrouwen. Het feminisme in Zweden is pas echt overdreven met de tweede feministische golf (vanaf 1960) en de derde golf (1990) en ruim daarvoor was de scandinavische samenleving al gebaseerd op socialistische gedachten die sinds die feministische tijd juist aan kracht hebben ingeboet. Socialisme is namelijk altijd strijd en daar is een consensus model niet voor bedoeld.

@158 Woningnood bestaat al sinds de 2e wereldoorlog en is met name ontstaan door het privatiseren van de woningcorporaties die daarna hun betaalbare woningen verkochten en waardoor er geen sociale nieuwbouw maar ook geen private nieuwbouw meer plaatsvond. Het was immers goedkoper voor de neoliberale geldwolfjes om voorheen sociale woningbouw uit te melken dan om nieuw te bouwen.

Ik hoor graag van u welke oplossingen Baudet en Wilders bieden voor de genoemde problemenwant ik zie ze niet. De socialistische oplossingen zijn bekend en ik hoor graag uw argumenten tegen publieke voorzieningen voor mensenrechten zoals het recht op woonruimte, zorg en onderwijs.. Primaire levensvoorwaarden moet je niet privatiseren. Als de kapitalisten het zouden kunnen, zouden ze de lucht in potjes verkopen en moest u betalen om adem te kunnen halen. Dit is ook de reden waarom landen met goede publieke voorzieningen voor woonruimte, zorg en onderwijs ons inmiddels links hebben ingehaald. De nederlandse economie groeide het sterkst tijdens de periode met goede publieke voorzieningen en een markt voor luxe produkten. Veiligheid is een basis om te kunnen groeien.

167 Hollander1967    
ongeveer 1 jaar geleden door Hollander1967
0
Meld

[@163 Dat was hij wel, streng christelijk gereformeerd. En als hij dat niet was dan mag jij verklaren waarom hij God steeds in zijn toespraken betrok en van mening was dat Hitler een goddelijk geschenk was.

Ben je wellicht zelf van gereformeerde huize en ligt het gevoelig dat Mussert dat ook was? Anders begrijp ik jouw poging om zijn religieuziteit steeds te bagatelliseren niet.]

Dat is omdat je zo slecht geïnformeerd bent, niets wilt aannemen, en ook niet van zins lijkt zelf op onderzoek uit te gaan. Mussert was niet 'streng gereformeerd'; hij was ook niet streng christelijk. Hoewel jij eigenlijk degene bent die je stelling zou moeten onderbouwen, zal ik het je gemakkelijk te maken door je een drietal aanvullende citaten te geven van historici die zich met Mussert en zijn tijd hebben beziggehouden:

1. De Jong, ‘Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog’, deel 1, p. 288-9:
‘Met de onvastheid van karakter correspondeerde onvastheid van opvattingen. Hij hield er een Christendom op na, zo weinig belijnd dat hij kort voor zijn door niet kon aangeven wat hij ‘eigenlijk’ was: protestant of katholiek.’

2. Jan Meyers, ‘Mussert, een politiek leven’, p. 274:
‘In de gevangenis wendde hij zich tot het christelijk geloof. Hij had contact met twee geestelijken, een protestantse en een rooms-katholieke, respectievelijk dominee Sijbrandij en pater Beemsterboer. Tot de pater voelde hij zich het meest aangetrokken en ook tot het katholicisme, het oorspronkelijke geloof van de Musserts. Hij dacht er zelfs enige tijd over om katholiek te worden.

3. Matthee, ‘Voor Volk en Vaderland: vrouwen in de NSB (1931-194question’ :
‘[Mussert] werd opgesloten in het Huis van Bewaring in de Casuariestraat en in juli 1945 overgebracht naar de cellenbarakken aan de Van Alkemadelaan. Hij kreeg cel 379 toegewezen. Hier bekeerde hij zich tot het christelijk geloof. Vanuit de gevangenis schrieef hij aan zijn vrouw dat hij had ingezien hoeveel zij in al die jaren voor hem had betekend en gedaan.’

En dit is wat Mussert zelf vanuit de gevangenis schreef:

‘De groote lacune in mijn leven is geweest de verstikking, of zoo men het anders wil zeggen het zich niet vrijelijk laten ontplooien, van het Godsdienstig gevoel, dat wel in mijwas, maar zich niet uitkristalliseerde. Ik vrees, dat ik je in de jaren, dat jij dikwijls bij ons kwaamt, daardoor wel eens reden tot ergernis heb gegeven of ten minste reden tot bezorgdheid.’
- Mussert aan zijn nicht Annie Gravesteyn, april 1946, uit: Groeneveld, ‘Anton Mussert. Nagelaten bekentenissen: verantwoording en celbrieven van de NSB-leider’

Ik hoop dat het nu helder is.

168 Civ    
ongeveer 1 jaar geleden door Civ
0
Meld

@167 .
Met het huidige aantal woningen en met slechts 15 miljoen inwoners zou de woningnood niet meer hebben bestaan. Er is dus geen tekort aan woningen maar een te veel aan mensen in dit land.

Ik ben geen spreekbuis van FvD noch van de PVV dus leest uzelf hun voorstellen.
IN ieder geval willen beiden de grenzen nu eindelijk sluiten om te voorkomen dat de woningnood nog 100 jaar gaat duren. Minder mensen betekent minder behoefte aan woningen. Een directe relatie bestaat daartussen. En die veiligheid waar u het over heeft aan het eind is het beste te garanderen als er minder islamideologie in ons land is, en zeker op termijn.
In ieder geval is uw partij genoot haar boekje verre te buiten gegaan en dat is geen reclame voor de SP.

169 PFL    
ongeveer 1 jaar geleden door PFL
1
Meld

@162 Om terug te komen op het andere deel van je uitspraak:

[Zowel Hitler als de streng gereformeerde oprichter van de NSB Anton Mussert geloofden in de eindoplossing voor (tegen) het joodse volk. Gebaseerd op de christelijke doctrine dat Jezus Christus ooit een werkelijk historisch persoon was en door de joden was vermoord.]

Hoe oprecht Musserts latere antisemitisme was, is niet helemaal duidelijk, maar de oorzaak wordt niet gezocht in een 'streng gereformeerde' opvoeding die er niet was.

'Werkendam was een protestantse enclave in het Brabantse; van de traditionele roomse anti-joodse gezindheid was er geen sprake. Bij ontstentenis van joden ter plaatse en de beslotenheid van de dorpsgemeenschap was het begrip als zodanig er trouwens welhaast een abstraktie. Musserts latere jodenhaat, zeker niet alleen een produkt van politiek opportunisme, wortelde dan ook niet in zijn jeugd - al is het niet onwaarschijnlijk dat zijn nationalistische opvoeding heeft bijgedragen tot de trekken van xenophobie die hij toen aan de dag legde.'
http://www.dbnl.org/tekst/_maa003198201_01/_maa003198201_01_0106.php

Meyers schrijft het toe aan een combinatie van politieke en persoonlijke ontwikkelingen die zich medio jaren 30 voordeden. De radicalisering van zijn houding tegenover de joden betekende ook het einde van zijn jarenlange vriendschap met een stel van wie de mannelijke partner joods was. (Ze hielden een wekelijkse 'klets-bridge'.) Van huis uit had Mussert geen jodenhaat meegekregen.

Loe de Jong schrijft:

''De Jodenkwestie’ bleef. Mocht een Joods lid functionaris van de beweging worden?Binnenskamers besliste Mussert begin december ’34: neen. Wel mochten Joden ‘gelijkwaardig lid’ blijven, maar ‘om tactische redenen’ zouden zij ‘in de beweging geen functies moeten krijgen’. Die ‘tactische redenen’ waren duidelijk: de vele antisemieten binnen de NSB zouden
bezwaar gaan maken tegen die enkele Jood die hier of daar groeps- of zelfs kringleider zou worden.' (KNTW, deel 1, p. 327)

'Mussert was geen Hitler; geen Jodenhater; geen Jodenverdelger. Persoonlijke afschuw van Joden was hem vreemd, in zijn particulier leven bleef hij relaties met Joden onderhouden.' (KNTW, deel 1, p. 331)

170 Civ    
ongeveer 1 jaar geleden door Civ
0
Meld

@168 @170 Alles wat je hier citeert is het resultaat van een agressieve campagne om na de oorlog Mussert in een positief daglicht te zetten. Er staan werkelijk walgelijke propagandistische teksten tussen. Het is niets minder dan geschiedvervalsing.

Mussert bekeerd tot het christendom in de gevangenis?
Mussert van oorsprong Katholiek?
Echt totale flauwekul.

Wikipedia is in deze misschien nog de meest neutrale bron, op de opnames van zijn eigen toespraken na:

"Anton Mussert werd geboren als het vierde kind van de hoofdonderwijzer van de openbare lagere school in Werkendam, een dorp in het land van Heusden en Altena - het waterrijke gebied tussen de provincies Gelderland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Daar werd hij op 24 juni 1894 gereformeerd gedoopt. Hij groeide op in een gezin en een omgeving waarin gezag, of dat nu van God, de landsregering of de vader des huizes af­komstig was, als het centrale element in het leven werd beschouwd. "

Misschien zou je eens zelf naar zijn toespraken kunnen luisteren in plaats van religieus propaganda op internet als betrouwbare bron aan te wijzen. Straks ga je nog met een bron komen waarin staat dat Anton Mussert een verzetsheld was en de NSB een hulporganisatie voor joden.

Wist je dat hij enkele joden heeft geholpen onder te duiken? Klinkt als een goede gast nietwaar? Ware het niet dat hij zich daaraan verrijkt heeft. Een kleine selectie vermogende joden konden bij hem een soort vrijkaart kopen. Niet van lange duur overigens, later zijn deze joden alsnog opgepakt. Mussert verdiende in de oorlog daarmee ruim 10 miljoen euro omgerekend naar de huidige tijd.

171 Vrijdenker    
ongeveer 1 jaar geleden door Vrijdenker
2
Meld

@169 Iedereen die een bepaalde bevolkingsgroep de schuld geeft, mag rekenen op een vergelijking met politici en bewegingen die dat ook hebben gedaan. Wij willen geen auslanderpolitiek hier in nederland en de geringe bevolkingstoename in 20 jaar rechtvaardigt die ook niet. In het A4-tje van de PVV kan ik niet vinden over maatregelen voor deze problemen. Baudet wil juist een afschaffing van prijsregulatie en verkoop van sociale woningbouw in Amsterdam hetgeen in de afgelopen decennia is gebeurd en daarmee duidelijk geen oplossing is want de woningnood is daardoor alleen maar toegenomen.

De maatregelen die de SP voorstelt worden nu zelfs landelijk voorgesteld door D66 geheel tegen de zin van de VVD in omdat die partij samen met het CDA ook wel ziet dat het zo niet verder kan. Bouwen, beprijzing en bewoningsplicht zijn nieuwe voorstellen. De voorstellen van Baudet zijn oude politiek. Dat heeft juist geleid tot de problemen.

172 Hollander1967    
ongeveer 1 jaar geleden door Hollander1967
1
Meld

Ook interessant leesvoer wat duidelijk de tijdsgeest aangeeft van een bepaalde religieuze groep in de tijd van het fascisme:

https://www.doorbraak.eu/gebladerte/11376f89.htm

173 Vrijdenker    
ongeveer 1 jaar geleden door Vrijdenker
1
Meld

@171 [Mussert bekeerd tot het christendom in de gevangenis?]

Ja, je kunt toch lezen?

[Mussert van oorsprong Katholiek? Echt totale flauwekul.]

En vooruit dan maar weer, speciaal voor degenen die zelf niet kunnen googlen:

'Zijn vader, Joannes Leonardus Mussert, kwam uit een Brabants katholiek geslacht dat
'Mutsaerts' heette; die naam werd, toen de familie zich in Den Haag vestigde
om onbekende redenen in 'Mussert' veranderd. Joannes Leonardus was
oorspronkelijk bestemd voor het priesterschap maar werd onderwijzer. Hij
trouwde met een protestants meisje, Frederika Witlam, afkomstig uit een
Westfries geslacht, en ging zelf tot het protestantisme over.'
http://www.meertens.knaw.nl/loedejongdigitaal/orig-pages/nl.vk.d.1/pg_0290.pdf

[Misschien zou je eens zelf naar zijn toespraken kunnen luisteren in plaats van religieus propaganda op internet als betrouwbare bron aan te wijzen. Straks ga je nog met een bron komen waarin staat dat Anton Mussert een verzetsheld was en de NSB een hulporganisatie voor joden.]

Ik citeer uit werken van historici, waaronder Loe de Jongs standaardwerk over WO2, allemaal degelijke studies, plus originele bronnen, alles keurig netjes met referenties, en jij doet dat domweg af als 'religieuze propaganda'? Wil je überhaupt wel serieus genomen worden? Of ben je gewoon aan het trollen?

174 Civ    
ongeveer 1 jaar geleden door Civ
0
Meld

Mensen als Fortuyn, vanGogh, Baudet, Wilders, Bolkenstein worden uitgemaakt voor fascisten, omdat ze de Islam een achterlijke cultuur vinden. Vreemd.

Ik kan geen positief 'iets' verzinnen over de Islam. Echt, ik krijg het niet voor elkaar. Wat ben ik een fascist zeg...

Hebben die linkse onbenullen nu helemaal niets geleerd van de recente geschiedenis...

175 Pollens    
ongeveer 1 jaar geleden door Pollens
1
Meld
176 Vrijdenker    
ongeveer 1 jaar geleden door Vrijdenker
1
Meld

@176 Ja, Loe 'de Jonge', streng gereformeerd apologeet en notoire jodenhater. Wie kent hem niet? Deze bible-belter heeft tussen het jodenbashen door ook nog wat pseudo-historiografische werkjes geschreven, maar iedereen weet dat dat pure christelijke propaganda is.
= )

Ooit iets over/van hem gelezen trouwens? En over zijn afkomst?

177 Civ    
ongeveer 1 jaar geleden door Civ
0
Meld

@177 Helemaal onpartijdig was hij niet. Hij beweerde dat in katholieke gemeenten de meeste joden werden gedeporteerd en in gereformeerde gemeenten het minst. Onderzoeker hebben later aangetoond dat dit feitelijk precies andersom was. Ook al was hij zelf niet religieus, je kunt je afvragen waar dat vandaan komt. In ieder geval wel uit een religieuze propaganda bron.

Het probleem met historici is dat ze afhankelijk zijn van bronnen. En zoals ook uit mijn bericht @174 blijkt is de gereformeerde gemeenschap direct na de oorlog zeer actief geweest met het herschrijven van de eigen geschiedenis.

178 Vrijdenker    
ongeveer 1 jaar geleden door Vrijdenker
2
Meld

@175 Alle religieuze ideologieën zijn in feite achterlijk, niet alleen de islam. Dat staat los van het feit dat Wilders en vooral Baudet ronduit fascisten zijn. Ze zijn niet voor vrijheid en democratie, maar voor macht en de vernietiging van Europa en de NAVO. Precies wat het Kremlin wil. De boodschap verpakt in zogenaamde vaderlandsliefde. Je ziet wat het populisme van de vorige eeuw Duitsland gebracht heeft.

179 Vrijdenker    
ongeveer 1 jaar geleden door Vrijdenker
2
Meld

@177 En trouwens, ook (vooral) een historisch standaardwerk kan prima kritisch beoordeeld worden. Onderzoekers kunnen verkeerde conclusies trekken, vooral als er sprake is van een eerdere omvangrijke herschrijving van de geschiedenis door belanghebbenden.

180 Vrijdenker    
ongeveer 1 jaar geleden door Vrijdenker
1
Meld

@179 Knap dat je alle linkse framing zo kort en bondig hebt samengevat.

181 Dune    
ongeveer 1 jaar geleden door Dune
1
Meld

@180 Natuurlijk zijn standaardwerken niet immuun voor kritiek. Maar dat betekent nog niet dat je vervolgens maar zo'n beetje feitenvrij van alles kunt gaan roepen. En dat doe jij waar het Mussert betreft. Ook een criticaster hoort zijn huiswerk te doen.

182 Civ    
ongeveer 1 jaar geleden door Civ
0
Meld

@167 Dat is een prachtig antwoord op een vraag die ik niet heb gesteld. Goed gerformuleerd, ter zake aangestipt. En zeker intreressant.

Maar verder geheel niet ter zaken doende op de discussie. Dat is iets wat een getraind politicus doet. Je antwoord niet zozeer laten afhangen van wat er gevraagd wordt maar van wat je wilt zeggen.

Als je dan toch een partijbons bent. Waarom dat groen links 3.0 in de SP? Dat is toch zowel tactisch als inhoudelijk onverstandig? Waarom kan zo'n Rebekka Timmer dit soort uitlatingen doen? Iedereen die het grondig met haar eens is stemt al op D66, PVDA en groen links.

183 purelogica    
ongeveer 1 jaar geleden door purelogica
3
Meld

@182 Dat Mussert is opgegroeid in een streng gereformeerd christelijk gezin is een simpel feit. Dat hij steeds God aanhaalt bij zijn toespraken is een simpel feit. Dat hij nadat hij was gearresteerd opeens niet meer christelijk was (want slechte mensen kunnen niet gelovig zijn toch?) totdat hij zich in de gevangenis bekeerde is fantasie, gelogen, propaganda. Niets meer dan dat.

Van dezelfde categorie dat Einstein en Gandhi in God geloofden en Hitler een atheïst was. Lariekoek van de bovenste plank.

184 Vrijdenker    
ongeveer 1 jaar geleden door Vrijdenker
1
Meld

@184 Vrijwel iedereen was toen - naar de maatstaven van nu - streng gelovig. De goeden en de kwaden. Einstein geloofde in een schepper, maar niet in een persoonlijke god. Ghandi was een hindoe.

185 Dune    
ongeveer 1 jaar geleden door Dune
0
Meld

@184 Ja, feiten in jouw hoofd. Succes ermee. We discussiëren wel weer eens verder over dit onderwerp als je er blijk van geeft echt geïnteresseerd te zijn in historische kennis in plaats van het genereren van pseudo-feiten om de een of andere levensbeschouwelijke overtuiging aan de man te brengen.

186 Civ    
ongeveer 1 jaar geleden door Civ
0
Meld

@185 Wellicht speelde bij Einstein zijn culturele achtergrond mee, dat weet ik niet. Hij scheen het bijna als een belediging op te vatten een atheïst te worden genoemd. Dit terwijl hij inderdaad niet in een persoonlijke god geloofde. De vergissing is dan snel gemaakt. Hij lijkt bijna een religieus soort huivering of verwondering voor de werking van de kosmos te hebben gehad.

187 Civ    
ongeveer 1 jaar geleden door Civ
0
Meld

@172 . U bent een echte politicus want u negeert vrijwel compleet wat ik zei over teveel mensen in dit land. Het enige dat u zegt is dat u geen auslanderpolitiek wilt en dan vraag ik u waarom de SP noot actie heeft ondernomen tegen de binnenkomst van zoveel mensen die hier niet horen. Dat is namelijk ook auslanderpolitiek nl. zoveel mogelijk auslander hier binnen laten. Wat u zegt over huisvesting is slechts pijn bestrijding maar lost de problemen niet op . En wat u eufemistisch een geringe bevolkingstoename noemt is helaas juist een groot probleem. We zijn vanaf 1950 gegroeid van 10 miljoen mensen naar inmiddels 17 miljoen gegroeid en zo'n 2 miljoen daarvan hadden hier nooit heen moeten komen. Dan hadden ze hier ook geen kinderen gekregen en dan hadden we nu hoogstens 15 miljoen Nederlanders. En dat is al veel maar dan was er nu geen woningnood en dan hadden ook geen dagelijkse files. U doet aan schijnoplossingen met pijnbestrijding in plaats van toe te geven dat er een veel erger probleem aan ten grondslag ligt.

188 PFL    
ongeveer 1 jaar geleden door PFL
0
Meld

Wanneer houden die vergelijkingen met WOII een keer op. Ik word daar zo moe en triest van. Jahoor Baudet en Wilders willen alle Islamieten naar de gaskamer. Hou eens op met die onzin!

189 Pollens    
ongeveer 1 jaar geleden door Pollens
0
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Trump zegt dat hij "niet gelukkig"...
President Trump zei donderdag dat hij 'niet g...

6 uur geleden door Denisova

Trump roept KKK-slogan 'love it or leave...
De 'love it or leave it'-slogan is een grieze...

16 uur geleden door Denisova

Rotterdam of Maastricht, waar is de beste Son...
De organisatie van het Songfestival in Nederl...

4 uur geleden door NOS

Geen cent te verdienen aan elektrische auto v...
De opmars van de elektrische auto lijkt niet...

16 uur geleden door AD

"De ondergang van Duitsland": de sc...
Lara Trump heeft scherpe kritiek geuit op het...

9 uur geleden door Kiki


ADVERTENTIE


Laatste reacties
ongelovenloos
Broer slaat zus halfdood omdat ze ‘verkeerd...
kan je zien wat voor achterlijk volk ze overa...

minder dan een minuut geleden door ongelovenloos

ongelovenloos
EU wil alle staten van voormalig Joegoslavië...
@14eerder halal....

1 minuut geleden door ongelovenloos

Sjaak Trekhaak
CBS: Verdere stijging van welzijn in Nederlan...
@3Nou..., onderzoek.Beetje knip en plak w...

2 minuten geleden door Sjaak Trekhaak

Positivo
Tegenslag voor Assad: laatste rebellenbolwerk...
@30 O, je kunt niet winnen en nu ga je nog sc...

4 minuten geleden door Positivo

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig