Terreurbestrijder gaat in zee met fraudeverdachte

Justitie verdenkt hem, de coördinator terrorismebestrijding vraagt hem om advies. In deze spagaat zit projectontwikkelaar S. B. die het initiatief nam voor een Hiltonhotel in Koningsbosch.

Bram van der Heijden en Rik van Hulst

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is in zee gegaan met een adviseur die onder het vergrootglas ligt van het Openbaar Ministerie (OM). Dit blijkt uit onderzoek van De Limburger.

Lees ook: Initiatiefnemer Hiltonhotel voelt zich in de steek gelaten: 'Dat is onmenselijk'

In een vertrouwelijk schrijven aan burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren waarschuwt het OM Oost-Nederland in juli 2016 voor de uit Nijmegen afkomstige projectontwikkelaar Saïd B.. Een dag later trekt de Limburgse hoofdofficier van justitie Roger Bos aan de bel bij Hessels. Hij vraagt extra aandacht voor de waarschuwing van zijn collega uit Arnhem.

Geen belemmeringHet luiden van de noodklok door het OM vormt voor de NCTV geen enkele belemmering dezelfde Saïd B. in te zetten als adviseur in een onderzoek naar de veiligheid van moskeeën. Kort nadat Hessels gewaarschuwd is voor B., zit de Nijmegenaar in zijn hoedanigheid als bestuurslid van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland met de terreurbestrijder om tafel.

Samen werken ze aan de Handreiking Veilige Moskee, waarin aanknopingspunten staan voor moskeeën, gemeenten en de politie om de veiligheid van moskeeën te verbeteren. Voor dit vorig jaar gepubliceerde rapport schoven ook de ministers van Veiligheid en Justitie en Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan.

Strafrechtelijk onderzoekB. is verdachte in een al jaren lopend strafrechtelijk onderzoek naar een vermeende criminele organisatie die wordt verdacht van hypotheekfraude en witwassen. Uit onderzoek van deze krant blijkt dat dit justitieonderzoek ertoe leidde dat het plan om in Koningsbosch een Hiltonhotel te realiseren voorlopig niet doorgaat.

Na de vertrouwelijke melding van justitie, liet Echt-Susteren onderzoeken of er mogelijk crimineel geld in het project zou vloeien. Het Landelijk Bureau Bibob concludeerde dat er een ernstig risico op was. Daarop besloot de gemeente een voorlopig negatief advies te geven op de vergunningaanvraag.

Niet gewaarschuwdDe NCTV weet dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar B., maar vindt dat geen belemmering om hem als adviseur in te zetten. Volgens woordvoerder Lodewijk Hekking is de NCTV niet voor B. gewaarschuwd. De NCTV noemt de samenwerking met de RMMN goed.

B. stelt de NCTV op de hoogte te hebben gebracht van het strafrechtelijk onderzoek. Volgens hem dateren de feiten die hem ten laste worden gelegd van zo’n twaalf jaar geleden. De Nijmegenaar noemt het justitieel onderzoek naar hem de ‘grootste onzin’ en hij ontkent zich schuldig te hebben gemaakt aan strafbare feiten.