Start van hoofdcontent

112

nl

Rechter stuurt lid top-600 (20) na vijf geslaagde babbeltrucs terug naar school

25 mei 2018, 22.24 uur · Foto: Guy Sie

Een twintigjarige man uit de top-600 die zich vermomde als pakketbezorger en zeker vijf senioren oplichtte, is veroordeeld tot 365 dagen jeugddetentie en een taakstraf van 200 uur. Een flink deel van deze straf is voorwaardelijk waardoor hij op tijd vrij zal zijn om weer naar school te gaan.

De rechtbank gaf met zijn uitspraak gehoor aan de wens van reclasseringsdienst die de man omschreef als iemand 'die zijn problemen niet kan overzien' en 'in een neerwaartse spiraal verkeert'.

Lees ook: Oplichters beroofden bejaarden met bosje bloemen

Gehaaide trucs
De man bezorgde niet bestaande postpakketjes waarvoor hij een betaling vroeg. Om zijn slag te slaan, bedacht hij allerlei smoesjes om er voor te zorgen dat zijn slachtoffers de pinpas tevoorschijn haalden. Zo belde hij bijvoorbeeld vooraf naar een woning om te melden dat er een nabezorging onderweg was.

Om het pakje alsnog in ontvangst te nemen, moest er een toeslag van 1,50 euro betaald worden. Tijdens die 'betaling' waarbij hij een nepapparaat gebruikte, wisselde hij de pinpas van het slachtoffer waarmee hij later geld pinde. In totaal maakte hij op deze manier een kleine 6.000 euro buit.

De veroordeelde richtte zich bewust enkel op senioren. Met deze babbeltruc maakte hij tussen november 2017 en januari 2018 zeker vijf slachtoffers, bij twee pogingen had hij geen succes.

Lees ook: 'Monteur' en handlanger stelen sieraden uit huis Amstelveense vrouw

Niet berecht als volwassene
De rechtbank paste ondanks de ernst van de feiten en de volwassen leeftijd van de dader, toch het jeugdstrafrecht toe, een nadrukkelijke wens van de reclassering en de verdediging. Wel krijgt hij nog twee jaar proeftijd opgelegd. 

Het Openbaar Ministerie had een straf van anderhalf jaar jeugddetentie geëist maar daar zag de rechtbank van af: 'Dit zou een opleiding in het komend studiejaar doorkruisen.' De jeugddetentie zal daarom een week voor het nieuwe schooljaar eindigen, zo werd er beslist.