main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
25 mei 2018 — 21:01

Fractievoorzitter: ‘VVD moet nieuwkomers uit andere cultuur helpen integreren’

De VVD moet nieuwkomers uit een andere cultuur helpen integreren. De liberale partij moet er ook voor die mensen zijn. Dat benadrukte de voorzitter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer, Klaas Dijkhoff, op een congres van zijn partij in Arnhem.

Hij noemde het fout om mensen die willen integreren niet bij te staan, zo meldt ANP. Dijkhoff verwees daarbij naar een heersende opvatting bij liberalen: “Maak je vrij, vecht je vrij, gooi het juk van je af, wordt vrij. Maar wel zelf. Zonder ons. Wij zijn er even niet.”

Als iemand zich bijvoorbeeld vrij wil maken van de islam, dat moet je zo iemand er niet alleen zelf tegen laten vechten, redeneerde het VVD-kopstuk. “Ik wil dat iemand die dat juk van zich af wil werpen, weet: bij de VVD ben ik aan het juiste adres.”

Dijkhoff deed zijn oproep in een betoog over de ongemakken die mensen in Nederland voelen, “hoe goed ze hun best ook doen en hoe fijn ons land ook is”. Bij het thema integratie zit het ongemak “misschien ook meer bij onszelf”, erkende hij. “Op dit punt hebben we het zelf niet altijd even liberaal behandeld.”

Capuchonklootzakje

De VVD’er wees erop dat jarenlang is gestreden om alle Nederlanders te zien als individu, niet als anoniem lid van een groep. “Ondertussen hebben we daarnaast wel de groep ‘allochtonen’. En spreken we toch die nieuwkomers, hun kinderen en kleinkinderen, vaak aan als lid van een groep in plaats van als individu. Alsof een net afgestudeerd Marokkaans meisje ergens verantwoordelijk zou zijn voor het wangedrag van een capuchonklootzakje.”

Opvang in regio

De VVD-fractievoorzitter wil overigens wel af van het automatisme dat vluchtelingen altijd het Nederlanderschap krijgen als ze vijf jaar hier zijn. Opvang in de regio zou het uitgangspunt moeten zijn.

Dijkhoff opperde ook een lagere bijstandsuitkering, met de mogelijkheid er wat bij te verdienen, eventueel via vrijwilligerswerk. Hij wil dat uitkeringsgerechtigden zich beter realiseren dat het geld door belastingbetalers wordt opgebracht.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer