RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Trump wil misschien toch weer wel praten met Noord-Korea

Beeld © EPA

De Amerikaanse president Donald Trump houdt er nu weer rekening mee dat zijn ontmoeting met Kim Jong-un, die hij gisteren nog afzegde, toch wel doorgaat. "We praten op dit moment met ze. Het zou zelfs op de 12e kunnen zijn."

Trump is namelijk erg te spreken over wat hij een 'productieve' reactie noemt van de Noord-Koreanen op zijn afzegging. 

'Enorme woede en open vijandigheid'

De Amerikaanse president blies gisteren de ontmoeting met Kim Jong-un af, omdat Noord-Korea kort daarvoor weer eens hard had uitgehaald naar de VS. Die 'enorme woede en open vijandigheid', leek Trump geen goede basis voor een top. Vervolgens kwam er een verklaring uit Pyongyang waarin het regime liet weten het afzeggen te betreuren.

Dat was klaarblijkelijk genoeg om Trumps humeur vandaag weer te laten opklaren.

Wat wil Kim Jong-un?

Wat is er toch aan de hand met Kim Jong-un? Het ooit zo geïsoleerde Noord-Korea zoekt steeds meer contact met het Westen. Maar waarom eigenlijk, wat wil Kim?

Diplomaten overleggen

Ook minister James Mattis van Defensie zinspeelde erop dat de bijeenkomst mogelijk alsnog doorgaat. Hij zei dat diplomaten nog overleggen over de mogelijkheid een top te houden. "Dus dat is erg goed nieuws'', voegde hij toe.

Die topontmoeting, die historisch zou moeten worden, stond gepland voor 12 juni in Singapore. Nog nooit eerder spraken een Amerikaans en Noord-Koreaans staatshoofd direct met elkaar. 

Meer op rtlnieuws.nl: