Direct naar artikelinhoud
vacature.com

1 op 3 langdurig werklozen krijgt psychologische klachten

“Studies hebben aangetoond dat werkzoekenden erg veel piekeren als ze telkens het deksel op de neus krijgen. Bij één op de drie gaat het zelfs zo ver dat ze psychologische klachten ontwikkelen, zoals een depressie.”Beeld Thinkstock

Als je hoort dat iemand al maanden of jaren op zoek is naar werk, dringen de vooroordelen zich snel op. Maar langdurig werkloos zijn is helemaal geen pretje. “Studies tonen aan dat mensen die lang thuis zitten heel vaak af te rekenen krijgen met mentale problemen”, weet Ernst Koster, professor psychologie verbonden aan de UGent. “De stress en onzekerheid in zo’n situatie zijn niet te onderschatten.”

Eerste schok

Zelfs al heb je een hekel aan de wekelijkse teamvergaderingen en vloek je regelmatig op je baas, je werk verliezen komt meestal als een schok. “Je job bepaalt in belangrijke mate je identiteit”, legt prof. Ernst Koster uit. “Je haalt er betekenis, voldoening en eigenwaarde uit. Raak je je werk kwijt, dan verlies je ook een stuk van jezelf.”

Verlies van structuur

Vaak komen de eerste zorgen meteen om de hoek loeren. “Kan ik dit financieel aan? Zal ik wel een nieuwe uitdaging vinden? Wanneer? Zal het werk mij liggen? Zulke vragen brengen heel wat stress met zich mee. Hoe langer je werkzoekend bent, hoe meer. Bovendien zorgt werk ervoor dat je leven gestructureerd verloopt. Je hebt een reden om ’s morgens op te staan en je krijgt zaken gedaan. Een zee van tijd die je zelf moet invullen, maakt veel mensen onrustig. Dat gaat snel doorwegen op je stemming.”

Lees ook: Interesse in een goedbetaalde job waar je geen hoog diploma voor nodig hebt? 

Depressieve klachten

“Solliciteer je wekelijks, maar zonder succes? Iedereen zou in zo’n situatie aan zichzelf beginnen te twijfelen! Wat doe ik verkeerd? Ben ik niet voldoende gekwalificeerd? Elke ‘nee’ voelt op den duur als een persoonlijke afwijzing”, vervolgt prof. Koster. “Studies hebben aangetoond dat werkzoekenden erg veel piekeren als ze telkens het deksel op de neus krijgen. Bij één op de drie gaat het zelfs zo ver dat ze psychologische klachten ontwikkelen, zoals een depressie.”

Sociaal isolement

“Het is erg vervelend om continu de vraag te krijgen of je al werk hebt gevonden. Het is moeilijk om vrolijk te doen, terwijl je eigenlijk moedeloos bent. Om in jezelf te geloven, als geen enkele werkgever je lijkt te willen. Veel langdurig werkzoekenden gaan zich dus terugtrekken uit het sociale leven.”

Tunnelvisie

“Het risico bestaat dat je jezelf op den duur alleen nog gaat zien als werkloze. Alsof dat je enige kenmerk is. Negatieve reacties hakken er op zo’n moment heel hard in. Het stigma rond langdurig werkloosheid moet dus echt verdwijnen. Zeker bedrijven en instanties moeten hier voorzichtig mee omspringen”, vindt de professor.

Universiteit Gent onderzoekt de invloed van piekeren en bepaalde karaktereigenschappen op het omgaan met (langdurige) werkloosheid. Wil je graag meewerken aan de studie (tegen een vergoeding)? Mail naar nathan.vandenbergh@ugent.be voor meer info. 

Lees ook:

Dossier werkloosheid: er zijn meer jobs, maar ook nog steeds een grote massa inactieven

OPINIE: Moet er een einde komen aan de onbeperkte werkloosheidsuitkeringen?

Dossier werkloosheid: 3 (ex-)werklozen getuigen

Bronvacature.com.