NOS NieuwsAangepast

Belgische man met syndroom van Down op lijst verkiezingen

De Belgische politieke partij Groen heeft een jongen met het syndroom van Down op de kandidatenlijst gezet voor de gemeenteraadsverkiezingen in Brugge. De 18-jarige Tane Depuydt staat op plek zestien en wil vanaf die plek in de gemeenteraad komen.

"Ik wil de politiek in, net als mijn vader", zei hij tegen de Belgische krant Het Nieuwsblad. "En voor Groen, want we hebben meer natuur nodig." Hij is van plan het serieus aan te pakken, met affiches, posters en een eigen website. "Het komt er allemaal."

Geen verkiezingsstunt

De lokale afdeling van de partij zegt dat er geen sprake is van een verkiezingsstunt. "Hij was al een tijd actief bij Jong Groen", zegt fractieleider Marleen Ryelandt tegen het NOS Radio 1 journaal. "Hij kwam zelf met de vraag om op de lijst te staan. We zeiden onmiddellijk dat we dat wilden doen."

De verkiezingslijst van Groen moet volgens de fractieleider een afspiegeling van een inclusieve maatschappij zijn. "Zo hebben we ook iemand in een rolstoel die niet kan praten, maar goede dingen doet met een computer en ons veel ideeën geeft. "

Depuydt zal tijdens de verkiezingen in ieder geval meewerken aan de campagne. "Hij wil dat andere jongeren met al dan niet dezelfde problematiek ook maatschappelijk betrokken worden", zegt Ryelandt. Maar of hij met zijn zestiende plek op de lijst daadwerkelijk in de gemeenteraad komt, is nog de vraag. De lokale partij heeft nu drie zetels. "Na de verkiezingen hopen we vier tot vijf zetels te halen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl