Eerder deze maand lachten VS-minister Pompeo en Kim Jong-un nog samen
NOS NieuwsAangepast

Geen 'bommen en granaten', maar handreiking van Noord-Korea aan VS

De Noord-Koreaanse vice-minister van Buitenlandse Zaken zegt dat zijn land nog steeds bereid is tot een ontmoeting met de VS. Hij reageerde op het afzeggen door de Amerikaanse president Trump van een topontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Die top zou op 12 juni worden gehouden in Singapore.

"Wij hadden veel waardering voor de pogingen van president Trump die, anders dan zijn voorgangers, plannen had om een historische top tussen Noord-Korea en de VS te realiseren", staat in een verklaring van de vice-minister. Die verklaring is uitgegeven door het Noord-Koreaanse staatspersbureau.

Hij laat in de verklaring de VS nogmaals weten dat Noord-Korea openstaat om problemen op elk gewenst tijdstip en op elke mogelijke manier op te lossen. Correspondent Garrie van Pinxteren noemt de reactie opmerkelijk. "Je zou verwachten dat ze nu ook met bommen en granaten zouden dreigen, zoals ze wel vaker deden, maar dat hebben ze dus niet gedaan."

Van Pinxteren denkt dat Noord-Korea hiermee wil laten zien dat ze echt heel graag willen. "Ze hebben gezegd: 'dit gaat in tegen de wil van Noord- en Zuid-Korea en ook van de wereldbevolking.'"

Hard taalgebruik of onbereikbaarheid?

Het is nog steeds niet helemaal duidelijk wat de werkelijke reden is dat de VS de ontmoeting zo plotseling heeft afgezegd. Trump voert aan dat de Noord-Koreanen agressief waren in hun taalgebruik. Het land zou bang zijn voor eenzelfde situatie als in Libië, waar dictator Kadhafi zijn kernwapens opgaf in ruil voor het in stand houden van zijn regime, maar uiteindelijk viel hij toch. Noord-Korea zei met harde woorden dat het de voorwaarden over het nucleaire wapenarsenaal te eenzijdig vond.

Ook wordt er gefluisterd dat de communicatie met Pyongyang over de voorbereiding van de top niet vlekkeloos verliep, zegt Van Pinxteren. "Noord-Korea zou moeilijk bereikbaar zijn. De Amerikanen kregen een ingesprektoon als ze probeerden te bellen."

De landen lijken op dit moment weer terug bij af, maar de deur staat toch nog op een klein kiertje. "Als je de brief van Trump goed leest, zie je dat hij wel het idee geeft dat als Kim een keer wil praten dat hij daar nog steeds open voor staat. Maar of er ooit nog een top komt en wanneer, dat moeten we maar afwachten."

Herdenkingsmunt

Nu de ontmoeting is afgezegd, is een speciale herdenkingsmunt ook niet meer relevant. De munt, die is uitgegeven door het Witte Huis vanwege de ontmoeting, is inmiddels al afgeprijsd op de website van de officiële souvenirwinkel. In plaats van 24,95 dollar (ruim 21 euro), kost de munt nu 19,95 dollar (17 euro).

Mensen die hem al hebben gekocht, kunnen hem terug brengen. Muntverzamelaars denken juist dat de herdenkingsmunt meer waard zal zijn vanwege de afzegging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl