Zijn dit de snacks van de toekomst?
De wereld van de cafetaria is behoorlijk behoudend. De traditionele snacks (denk: frikandel en rundvleeskroket) zijn nog koning, terwijl consumenten nieuwsgierig zijn naar vernieuwende producten zoals friet van krekels en bitterballen met ganzenvlees erin.
Ex-cafetariaondernemer Marco Agema gooit de knuppel in het hoenderhok. Hij werkt aan de 'snackbar van de toekomst'. Hoe die er precies uit komt te zien, weet hij zelf ook nog niet. Duidelijk is wel dat snackbareigenaren hun schroom opzij moeten zetten en met innovaties moeten komen.
,,Veel cafetaria-ondernemers zijn zoekend'', zegt Agema. ,,Er is een nieuw type snack nodig. Als we niet willen bijdragen aan obesitas en als we willen inspelen op de trend dat mensen minder vlees eten, moeten we kijken naar vernieuwende producten.'' De bietenbal, een bitterbal met kroten erin, is daar maar één voorbeeld van.
Minder zout
Agema gaat flink experimenteren, binnenkort tijdens het cultureel festival Welcome to the Village (van 19 tot en met 22 juli in Leeuwarden). Daar zullen bijzondere snacks te proeven zijn. ,,Nee, dat betekent niet dat de bitterbal verdwijnt! Natuurlijk horen die bij onze cultuur en moet die blijven bestaan. Maar er zijn nieuwe soorten snacks nodig.'' Tijdens het festival werkt hij samen met ROC Friese Poort. Samen met studenten ontwikkelt hij minstens vijf vernieuwende snacks die meer voedingswaarde en minder suiker en zout bevatten. De noviteiten, gemaakt met lokale producten, zijn tijdens het festival te koop.
Ik weet zeker dat we iets kunnen bereiken, maar we moeten niet naar elkaar gaan zitten kijken
Een kroket hoeft misschien geen vlees te bevatten, is de gedachte, of misschien is 20 procent wel voldoende voor de smaak. Graan kan ook heel lekker zijn als vulling. Net zoals ganzenvlees een slimme keuze kan zijn voor de bitterbal, gewoonweg omdat op sommige locaties in het land de vogels een enorme plaag vormen. Ook insecten kunnen interessant zijn voor de snackbranche. ,,Ik weet zeker dat we iets kunnen bereiken, maar we moeten niet naar elkaar gaan zitten kijken'', vindt Agema. ,,Of op elkaar zitten wachten.''
Complex
Het is een conservatieve wereld, vindt de ondernemer die de snackwereld wil opschudden. Agema spreekt met gemeenten, met provincies, met ziekenhuizen en verzorgingshuizen, omdat samenwerking volgens hem essentieel is. ,,Voeding is complex.''
In de snackwereld is men nu gewend het op de traditionele manier te doen, weet Agema. ,,Fabrikanten hangen het verhaal op dat de markt er nog niet klaar voor is. Ik denk dat het goed is als ondernemers zich kritisch opstellen naar hun leveranciers. Ze hoeven echt niet ineens alles zelf te gaan doen, maar het is goed om je te onderscheiden. Denk maar aan de verse friet. Eerst zag je bijna geen cafetaria's die verse friet serveerden, inmiddels is het gewoon geworden.''
Of mensen ook krekelfriet willen eten, dat kun je je afvragen
Toch is de kloof tussen de gewaagde snacks en de frikandel speciaal nog groot, denkt Dennis van Asselt van vaksite Snackkoerier. ,,Het is leuk dat Agema experimenteert met dit soort producten, hij komt natuurlijk ook uit die sector. En bij een ganzenvleeskroket kun je je nog wel iets voorstellen. Maar of mensen ook krekelfriet willen eten, dat kun je je afvragen.''
Pionier
Aan de andere kant: consumenten zijn nieuwsgierig, weet Van Asselt. ,,Een bericht op onze site over gefrituurde spin werd heel goed gelezen. Maar of wij als Hollanders aan de krekels gaan; ik denk het niet. Maar dat neemt niet weg dat het initiatief van Agema goed is. Hij is een pionier.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMtoxicoloog
Toxicoloog over alcohol en katers: ‘Vet eten, zoals friet, zorgt ervoor dat de opname van alcohol vertraagt’
-
eigen tuin eerst
Met deze vergeten planten kun je ook zonder tuin tuinieren
Niet iedereen beschikt over een grote tuin. Wil je toch met je groene vingers aan de slag, denk dan eens aan deze vergeten plant die ooit zo populair was en veel geschilderd werd in de 17de eeuw. -
PREMIUMvoor jou geproefd15
De magere kwark uit deze supermarkt wint onze test: 'Zo hoort kwark te smaken’
Kwark is een goede eiwitbron, bevat vitamines B en calcium en relatief weinig calorieën. Perfect voor wie dit nieuwe jaar wat kilootjes wil verliezen maar geen honger wil lijden. Drie experts proefden twaalf merken magere kwark uit de supermarkt en gaven hun oordeel. ,,Een mooie stevige structuur met een ietwat zure nasmaak.’’ -
PREMIUM
Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’
Het lijkt wel alsof we steeds zieker worden. Bijna zestig procent van de Nederlanders kampt met een chronische aandoening. Toch is er ook goed nieuws: steeds meer aandoeningen zijn beter te behandelen of zelfs te voorkomen. Daarnaast is er ook veel wat we zelf kunnen doen om het risico op ernstige ziektes te verkleinen. Een huisarts, kankeronderzoeker en immunoloog over hoe reëel het is om angstig te zijn. -
PREMIUMVijf vragen
Verse zalm krijgt Nutri-Score A maar zodra de vis gerookt is, krijgt die een D: hoe zit dit?
Groen is goed, rood is slecht, zo gemakkelijk zou de Nutri-Score, het voedselkeuzelogo op levensmiddelen, moeten zijn. De werkelijkheid is anders. Fabrikanten kunnen de score naar eigen voordeel aanpassen. En dat gebeurt ook. Voedingsdeskundigen spreken zelfs van perverse prikkels bij de score. ,,Straks heb je een mandje vol A’s en B’s, terwijl het de maar de vraag is of het echt gezonde boodschappen zijn.”
-
Consumentenbond
104 koelkasten met vriezer getest, dit is de beste
-
-
-
Consumentenbond
Vijf lades en een snelvriesfunctie: dit is de beste vrijstaande vriezer
Wat is de beste vrijstaande vriezer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Deze inkomsten moet je opgeven bij de belastingaangifte: ‘Risico op boetes’
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2023. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: welke inkomsten moet je opgeven?
-
Lekker hè? Zelf gemaakt! Kwart Nederlanders liegt tegen gasten
-
PREMIUM
In dit restaurant koken tien sterrenchefs samen: ‘De absolute top uit het hele land’
Nergens in Nederland geniet je van zoveel Michelinsterren tegelijkertijd als half maart in kasteel De Wittenburg in Wassenaar. ,,Er komen gasten uit plaatsen waar ik nog nooit van heb gehoord.”Den Haag, Wassenaar -
-
48
Natte handdoeken over de stoelen en een pannetje met natuurazijn: zo haal je de gourmetlucht uit je huis