Router in woonkamer
© Casezy idea/Shutterstock.com

Volgens Talos, de beveiligingstak van het Amerikaanse techbedrijf Cisco, zijn honderdduizenden routers gehackt door een buitenlandse regering. Vooral in Oekraïne zijn veel routers getroffen en volgens de Oekraïense geheime dienst wordt er een grote digitale aanval voorbereid. Aanstaande zaterdag is de finale van de Champions League in Kiev en het vermoeden is dat er plannen zijn om dan een digitale aanval uit te voeren.

Rusland

Volgens de Oekraïense geheime dienst zou Rusland achter de hacks zitten. Talos kan dit niet met zekerheid bevestigen, maar zegt wel dat ze vermoeden dat de hackersgroep APT28 achter de aanval zitten. Deze hackersgroep wordt vaker gelinkt aan de Russische regering en heeft ook digitale aanvallen uitgevoerd op onder andere de NAVO en het Witte Huis. Nog een aanwijzing is dat de Amerikaanse en Britse overheid in april al waarschuwden dat Rusland bezig was met het hacken van routers. Toen was nog niet duidelijk om hoeveel routers het ging en wat het doel was van die hacks.

Routers voor thuisgebruik

Het gaat vooral om routers voor thuisgebruik en kleine bedrijven die gehackt zijn. Met het virus dat op de routers gezet is, wordt het voor de hackers mogelijk om de router uit te schakelen, waardoor grote aantallen huishoudens zonder internet kunnen komen te zitten. Het doel is mogelijk om onrust te veroorzaken. Ook in Nederland zouden routers getroffen zijn door het virus, maar hoeveel dat er zijn is niet bekend.

Laat een reactie achter