Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Trumpblog

Mogelijk toch ontmoeting tussen Trump en Kim

Welkom in een nieuw Trumpblog. Hier kunt u alle laatste belangrijke ontwikkelingen volgen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Nieuw blog

We beginnen een nieuw Trumpblog. Dit leest u hier.

Amerikanen in Noord-Korea om top voor te bereiden

Een team van Amerikaanse regeringsvertegenwoordigers is zondag aangekomen in Noord-Korea om de top tussen Trump en Kim Jong-un voor te bereiden. Dat melden bronnen aan de Amerikaanse krant The Washington Post. Afgelopen donderdag cancelde Trump nog de bijeenkomst omdat het "ongepast" zou zijn.

Sung Kim, de voormalig Amerikaanse ambassadeur in Zuid-Korea is aangesteld om de historische ontmoeting in goede banen te leiden. Hij stak zondag de grens over die de beide Korea's van elkaar scheiden en ontmoette Choe Son Hui, de Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken. De beide mannen kennen elkaar goed; in 2005 waren ze onderdeel van de delegaties die onderhandelden over stopzetting van het nucleaire programma. Dit akkoord bleek uiteindelijk niets waard.

Zaterdag gaf de Amerikaanse president Trump al aan dat er mogelijk toch een ontmoeting plaatsvindt tussen hem en de Noord-Koreaanse leider. Het is nog onduidelijk of dit op 12 juni in Singapore gaat gebeuren. Trump heeft inmiddels via Twitter bevestigd dat een onderhandelingsteam is gearriveerd in Noord-Korea.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Our United States team has arrived in North Korea to make arrangements for the Summit between Kim Jong Un and myself. I truly believe North Korea has brilliant potential and will be a great economic and financial Nation one day. Kim Jong Un agrees with me on this. It will happen!

Mogelijk toch ontmoeting tussen Trump en Kim

Komt er dan toch een ontmoeting tussen Donald Trump en Kim Jong-un? De top leek donderdag definitief te zijn afgezegd door de Amerikaanse president maar nog geen 48 uur later lijkt er toch weer een opening gevonden te zijn.

"Er vinden momenteel constructieve gesprekken plaats met Noord-Korea om de top toch gewoon door te laten gaan", zei Trump enkele uren geleden op Twitter. "Deze zal, als 'ie doorgaat, waarschijnlijk in Singapore zijn op dezelfde datum [als eerder gepland, red.], 12 juni, en anders net iets later."

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump We are having very productive talks with North Korea about reinstating the Summit which, if it does happen, will likely remain in Singapore on the same date, June 12th., and, if necessary, will be extended beyond that date.

De mededeling is een volgende stap in het steekspel dat er tussen beide landen wordt gespeeld in aanloop naar 12 juni. De afzegging donderdag leek vooral te worden ingegeven door druk van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur John Bolton. De hardliner wat Noord-Korea betreft vreest een Libië-scenario. Het Noord-Afrikaanse land gaf in 2003 vrijwillig het eigen nucleaire programma op in ruil voor opheffing van economische sancties. Later greep het westen alsnog in in Libië.

Pence herhaalde Boltons woorden maandag, nadat Noord-Korea vredesbesprekingen met Zuid-Korea vorige week afzegde. Noord-Korea noemde die opmerkingen "stom" en zei dat er twee opties waren: gesprekken aan de onderhandelingstafel of een nucleaire confrontatie. Tot ongenoegen van Trump, die donderdag liet weten het op dit moment "ongepast te vinden om de ontmoeting te laten doorgaan" na de "grote woede en openlijke vijandigheid" in de verklaring van het Aziatische land.

Lees ook onze analyse van de ontwikkelingen van de afgelopen dagen: De wereld lijkt juist veiliger na Kims milde reactie op afzegging top

Maar nu staat de deur dus toch weer op een kier. Noord-Korea reageerde vrijdag mild op het bericht en zei bereid te zijn de VS "tijd en ruimte te geven" om de gesprekken te heroverwegen "op elk moment, in elke vorm". "Zij willen het graag, wij ook", zegt Trump in een reactie op zijn tweet. En gevraagd of Noord-Korea een diplomatiek spel speelt: "Iedereen speelt een spelletje".

'Advocaat Trump zag Russische oligarch in Trump Tower'

Trumps voormalige advocaat en fixer Michael Cohen heeft elf dagen voordat de Amerikaanse president geïnaugureerd werd in Trump Tower een ontmoeting gehad met de Russische miljardair Viktor Vekselberg. Dat schrijft The New York Times vrijdag op basis van videomatriaal en de getuigenis van Andrew Intrater, een Amerikaanse zakenman die aanwezig was bij de vergadering.

Viktor Vekselberg Foto Aleksandr Rjoemin/AP

Volgens Intrater bespraken de twee mannen in het kantoor van Cohen op de 26ste verdieping hoe de verhoudingen tussen de Verenigde Staten en Rusland verbeterd zouden kunnen worden. Ook werden nog twee vergaderingen gepland.

Enkele dagen na de inauguratie van Trump werd Cohen door het private equity-bedrijf van Intrater, Columbus Nova, voor een miljoen dollar ingehuurd als adviseur. Vekselberg is Intraters grootste klant en tevens zijn neef, maar de zakenman zegt dat de Russische oligarch verder geen invloed heeft gehad op de beslissing om Cohen in te huren.

Eerder ontmoeting met Russen in Trump Tower

Het was niet de eerste ontmoeting in Trump Tower tussen een getrouwe van de president en een Rus met banden met het Kremlin. Eerder sprak Trumps zoon Donald Jr. met een advocaat die belastende informatie beloofde over presidentskandidaat Hillary Clinton.

Die ontmoeting staat op de radar van speciaal aanklager Robert Mueller, die onderzoek doet naar mogelijke banden tussen Moskou en het campagneteam van Trump. Eerder dit jaar werd Vekselberg al ondervraagd door het onderzoeksteam van Mueller.

Lees meer over Cohen: Onderzoek naar advocaat is gevaarlijk voor Trump

Momenteel loopt een strafrechtelijk onderzoek naar Cohen en eerder deed de FBI bij hem invallen. Cohen was altijd een belangrijke regelaar en advocaat van Trump, maar momenteel loopt onderzoek naar mogelijke witwaspraktijken en de betalingen die hij het afgelopen jaar heeft gekregen als adviseur.

Trump: spelers die niet staan tijdens volkslied horen niet in VS

De National Football League (NFL) heeft een goede keuze gemaakt door American-footballspelers die knielen tijdens het volkslied voortaan te bestraffen. Dat zei president Trump woensdag in een interview met Fox News, dat donderdag wordt uitgezonden. De NFL maakte kort daarvoor bekend dat teams wier opstandige spelers weigeren te staan voortaan een boete krijgen.

Spelers die niet willen staan, mogen van de NFL achterblijven in de kleedkamer. Trump zei in het interview dat hij vindt dat "de spelers eigenlijk niet eens achter moeten kunnen blijven in de kleedkamers." Volgens de president behoort iedereen op het veld te staan tijdens de lofzang voor het vaderland.

"Je moet fier rechtop staan voor het volkslied. Anders hoor je niet mee te spelen, dan hoor je daar niet. Misschien hoor je dan niet eens in het land te zijn."

Sport en politiek zijn in de VS sterk verbonden. Kritiek op footballspelers keert zich tegen Trump.

Knielende Kaepernick

De discussie over het al dan niet staan tijdens het volkslied voor American footballwedstrijden bestaat al sinds 2016, toen quarterback Colin Kaepernick als eerste knielde tijdens het lied. Dit deed hij uit protest tegen racisme en politiegeweld. Het debat kreeg vorig jaar een nieuwe dimensie toen president Trump zich er in grove bewoordingen over uitsprak.

Hierop volgde een massale steunactie voor Kaepernick, waarbij tientallen spelers van verschillende teams knielden tijdens het lied of in de kleedkamers achterbleven. De NFL leek zich eerst achter de protesten te scharen, maar krabbelde terug nadat Trump opriep tot een boycot van NFL-wedstrijden.

Een speler van San Francisco 49ers knielt in 2017 tijdens het volkslied. Foto Hannah Foslien/AFP

'Porosjenko betaalde voor een ontmoeting met Trump'

De persoonlijke advocaat van Donald Trump, Michael Cohen, ontving vorig jaar een betaling van ten minste 400.000 dollar om een ontmoeting tussen de Amerikaanse president en zijn Oekraïense collega Petro Porosjenko te regelen. Dat schrijft de Britse omroep BBC woensdag.

Het bezoek zou door verschillende Oekraïense tussenpersonen zijn opgezet. Porosjenko wilde het graag met Trump hebben over een gelekt document dat in 2016 door The New York Times werd gepubliceerd. Daarin staat te lezen dat Trumps voormalige campagnemanager miljoenen dollars ontving van Pro-Russische belangengroepen. Manafort stapte na de publicatie op.

De betaling zou nodig zijn geweest nadat het niet lukte om via de Oekraïense ambassade een ontmoeting te regelen. Het gesprek tussen Porosjenko en Trump vond plaats in juni vorig jaar. De Oekraïense president was officieel in Washington voor een ontmoeting met vicepresident Mike Pence. Omdat hij toch in de buurt was zou Porosjenko ook nog even zijn langsgegaan bij Trump.

Of de Amerikaanse president op de hoogte was van de betaling is niet bekend. Cohen ontkent tegenover persbureau Reuters dat de deal zou hebben plaatsgevonden. Ook Porosjenko ontkent het verhaal.

Lees ook: FBI valt kantoor advocaat Trump binnen

De FBI viel onlangs het kantoor van Michael Cohen binnen. De inval zou onder meer verband houden met de schikking die Trump trof met pornoactrice Stormy Daniels.

Rechtbank: Trump mag Twitteraars niet meer blokkeren

President Trump mag mensen die hem op Twitter bekritiseren niet meer blokkeren. Dat heeft een federale rechter in New York woensdag bepaald. Volgens de rechtbank schendt de president de Grondwet als hij Twitteraars digitaal de mond snoert.

Het @realDonaldTrump-account is een officieel overheidsaccount. Door Twitter-gebruikers hiermee te blokkeren worden zij buitengesloten van het publieke debat, bepaalde rechter Naomi Reice Buchwald. Volgens het eerste amendement van de Grondwet hebben alle Amerikanen, ongeacht politieke voorkeur, het recht om kritiek te uiten op de regering.

Twitter avatar knightcolumbia Knight 1st Amendment BREAKING: President Trump's blocking of critics on Twitter is unconstitutional, court rules. https://t.co/8fZ6cdKbAL https://t.co/47a0yNYYkb

De zaak werd in juli aangespannen door zeven Twitteraars die na kritische tweets geblokkeerd werden door het presidentiële account. Ze werden ondersteund door een instituut van Columbia University dat zich inzet voor de bescherming van het eerste amendement.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zegt het niet eens te zijn met het oordeel van de rechter. Een woordvoerder zei volgens persbureau Reuters "vervolgstappen te overwegen". Op Twitter wordt gesproken over "een historische stap voor het eerste amendement en online meningsuiting".

Trump: volgende week duidelijkheid over ontmoeting met Kim

Volgende week wordt duidelijk of de geplande topontmoeting tussen Donald Trump en Kim Jong-un op 12 juni doorgaat. De Amerikaanse president heeft woensdag gezegd dat hij tegen die tijd meer laat weten, meldt persbureau Reuters.

Als het treffen doorgaat, is dat volgens Trump "iets geweldigs voor Noord-Korea". De president zegt dat hij er wel vertrouwen in heeft dat hij Kim ooit gaat ontmoeten. "Er zal een keer een datum geprikt worden. En dat kan heel goed 12 juni zijn."

De ontmoeting tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider, die moet plaatsvinden in Singapore, staat sinds kort op losse schroeven. Kim dreigde vorige week de top te annuleren als de Verenigde Staten blijven eisen dat Noord-Korea zijn complete nucleaire programma opdoekt.

Op zijn beurt liet Trump dinsdag weten dat het onzeker is of de ontmoeting wel kan doorgaan op de geplande datum. Trump heeft er de voorbije weken geen geheim van gemaakt dat hij geen heil ziet in een gesprek met Kim als duidelijk is dat die zijn eisen niet zal inwilligen.

'Drain the swamp': zinkgat in het gazon van Witte Huis

Plantte Donald Trump in april nog blijmoedig een Franse 'vriendschapsboom' in zijn voortuin, nu is het gazon van het Witte Huis om heel andere redenen onderwerp van gesprek onder Amerikaanse politieke verslaggevers. Er ligt een 'sinkhole', of zinkgat: nabij de noordelijke ingang die door journalisten wordt gebruikt is een deel van de aarde weggezakt.

Washington D.C. is deels gebouwd op moerasland. In de afgelopen jaren zijn vaker zinkgaten ontstaan in de stad, maar dit is de eerste in het gazon van het Witte Huis zelf. Het verdwijngat levert op sociale media de nodige woordgrappen op, vanwege Trumps gevleugelde uitspraak "Drain the swamp" over de politieke elite.

Twitter avatar W7VOA Steve Herman Update: The @WhiteHouse sinkhole is now a cover-up. https://t.co/X031j3SL0u

Het zinkgat is waarschijnlijk ontstaan na hevige regenval. Het werd op zondag voor het eerst opgemerkt, volgens een woordvoerder van de National Parks Service, de Amerikaanse parkdiensten. De NPS gaat ervan uit dat het gat verder geen risico's oplevert voor de bewoners van de ambtswoning of duidt op een groter probleem. Het gat is inmiddels afgedekt.

Trump: ontmoeting met Kim Jong-un gaat mogelijk niet door

Donald Trump houdt er rekening mee dat de ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un niet doorgaat. Na afloop van een ontmoeting met diens Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in zei de Amerikaanse president dat het "mogelijk niet gaat lukken voor 12 juni" vanwege de eisen die beide leiders aan de bijeenkomst stellen. De ontmoeting moet plaatsvinden in Singapore en wordt wellicht uitgesteld.

Vorige week zegde Kim een ontmoeting met Moon af nadat de VS en Zuid-Korea een geplande militaire oefening niet wilden afblazen. In dat gesprek zou worden voortgeborduurd op de vredesbesprekingen van eind vorige maand. Toen kondigden Kim en Moon aan dat ze van plan waren de al 65 jaar voortdurende oorlog tussen beide Korea's te beëindigen. De vraag is of dat daadwerkelijk gaat gebeuren en onder welke voorwaarden.

Kim dreigde tevens de ontmoeting met Trump af te zeggen als de VS vasthoudt aan de eis dat Noord-Korea volledig denucleariseert. Trump herhaalde dinsdag nogmaals dat hij het gesprek enkel wil aangaan als Kim zijn kernwapenprogramma opgeeft.

Ondertussen wordt er door analisten hardop aan getwijfeld of de ontmoeting überhaupt wel zal plaatsvinden. Met name Zuid-Korea zou een dubbelrol spelen. Een veel geopperde theorie is dat Zuid-Korea dusdanig geschrokken is door de oorlogstaal die Trump en Kim vorig jaar uitwisselden via onder meer Twitter dat ze er alles aan hebben gedaan de Amerikaanse president terug op het diplomatieke spoor te krijgen. Zo zou het land de bereidheid van Noord-Korea om te praten over het eigen kernwapenprogramma veel te positief hebben voorgesteld.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Dit is zijn theorie: Zuid-Korea probeert Trump te verleiden tot kansloze gesprekken met Noord-Korea, om te voorkomen dat de boel escaleert. Draadje: https://t.co/f6G1aJFqFC

Thoughts on Moon’s meeting with Trump tomorrow: 1) It increasingly looks like the Moon administration overstated North Korea’s willingness to deal. Moon will probably get an earful over that.

— Robert E Kelly (@Robert_E_Kelly) May 21, 2018

Ministerie van Justitie zal inmenging FBI onderzoeken

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zal een onderzoek instellen naar de vermeende inmenging van de FBI in het campagneteam van Donald Trump. Dat meldt persbureau Reuters.

De bekendmaking volgde op een bijeenkomst die Donald Trump maandag had met de onderminister van Justitie, Rod Rosenstein, en FBI-directeur Christopher Wray. Tijdens deze bijeenkomst diende Donald Trump officieel zijn klacht over de inmenging van de FBI in.

The New York Times meldde vrijdag aan de hand van anonieme bronnen dat de FBI een informant had laten spreken met twee adviseurs van de Trump campagne, George Papadopoulos en Carter Page. Zij zouden verdachte banden onderhouden met Rusland.

Volgens de perswoordvoerder van het Witte Huis zal er een bijeenkomst worden gepland tussen de FBI, het ministerie van Justitie en leiders van het Congres, waarbij geheime stukken die verband houden met de vermeende inmenging zullen worden ingezien.

De fractievoorzitter van de Democraten, Chuck Schumer, noemt het plan van inzage in deze stukken ongepast. Mocht er toch een dergelijke bijeenkomst plaatsvinden, zou het volgens Schumer belangrijk zijn dat er ook Democraten bij aanwezig zijn en niet alleen Republikeinse leiders.

VS dreigen met 'strengste sancties ooit' als Iran niet verandert

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Foto J. Scott Applewhite/AP

Iran kan de "strengste sancties ooit" verwachten als het zijn binnen- en buitenlands beleid niet verandert. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei dat maandag tijdens een toespraak bij een conservatieve denktank in Washington. Het land kan deze strafmaatregelen voorkomen, benadrukte Pompeo, maar dan moet het wel eerst aan een lijst van twaalf strenge voorwaarden van de VS voldoen.

Trump trok zich eerder deze maand terug uit de internationale atoomovereenkomst met Iran omdat die volgens de Amerikaanse president voor iedereen, behalve Iran, nadelig was. Om het land te bewegen een nieuwe deal te sluiten, zijn de VS bereid Iran te onderwerpen aan "niet eerder voorgekomen financiële druk", zei Pompeo. Wat dat voor sancties dat precies zouden zijn, ging hij niet op in.

De VS eisen onder meer dat Iran volledig moet stoppen met het verrijken van uranium, iets wat het onder de vorige deal nog wel mocht (zij het in kleine hoeveelheden). Het land moet daarnaast complete toegang geven voor inspecties van militaire terreinen. Ook moet Iran zijn buitenlandse inmenging staken in onder meer Jemen en Syrië alsmede zijn steun voor terreurbeweging Hezbollah, en mag het Israël niet meer bedreigen. Alle Amerikaanse gevangenen die in Iran vastzitten of er vermist zijn, moet de Iraanse regering vrijlaten.

Lees meer over de Irandeal die Trump opzegde: De belangrijkste vragen over het nucleair akkoord

"Deze lijst van voorwaarden lijkt misschien lang", zei Pompeo, "maar het reflecteert de omvang van het kwaadaardige gedrag waar Iran zich schuldig aan maakt." Volgens persbureau Reuters is het zeer onwaarschijnlijk dat Iran aan deze en andere eisen van de VS zal voldoen.

De minister zei dat als Iran naar de Amerikaanse eisen luistert, de VS alle sancties opheffen, de commerciële banden met het land herstellen en het gaan helpen bij de modernisering van de economie. Pompeo: "Het is Amerika's hoop dat onze inspanningen voor vrede en veiligheid uiteindelijk goed zullen zijn voor het al lang lijdende Iraanse volk."

Giuliani: Mueller wil in september klaar zijn met onderoek naar Trump

Speciaal aanklager Robert Mueller hoopt dat hij voor 1 september klaar is met zijn onderzoek naar Donald Trump. Dat zei Rudy Giuliani, een van de advocaten van de Amerikaanse president, zondag tegenover meerdere Amerikaanse media waaronder The New York Times. Wel moet Trump bereid zijn om zich voor die tijd te laten ondervragen door Mueller.

Volgens Giuliani riskeert Mueller dat hij de tussentijdse verkiezingen in november beïnvloedt als hij niet voor die tijd het onderzoek naar Trump afrondt. De speciaal aanklager kijkt naar de vermoedelijke Russische beïnvloeding van de presidentsverkiezingen in 2016 en naar banden tussen Rusland en het campagneteam van Trump. Ook onderzoekt zijn team of de president de rechtsgang heeft gehinderd, onder meer toen hij besloot om James Comey te ontslaan als FBI-directeur.

'Ondervraging uiterlijk in juli'

Trump zou in ieder geval niet verdacht worden van samenzwering met de Russen, stelt Giuliani. Mueller wil alleen nog vaststellen of Trump de rechtsgang heeft gehinderd. Een woordvoerder van de speciaal aanklager weigerde zoals gebruikelijk te reageren op de uitspraken van Giuliani. Overigens zou een afronding van het onderzoek naar Trump niet betekenen dat de verdere werkzaamheden van Mueller stoppen. Dat zou volgens experts nog jaren kunnen duren.

Mueller zou Giuliani twee weken geleden op de hoogte hebben gesteld. De advocaat en oud-burgemeester van New York zegt tegenover persbureau AP dat de president uiterlijk in juli zou moeten gaan zitten met de speciaal aanklager.

Trump doet het onderzoek regelmatig af als een "heksenjacht", ook al zijn inmiddels al meerdere Russen en voormalige campagnemedewerkers van de president aangeklaagd, en heeft onder anderen voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn schuld bekend. Eerder op zondag kondigde de president aan dat hij het ministerie van Justitie gaat opdragen om onderzoek te doen naar eventuele FBI-infiltratie in zijn campagneteam in de aanloop naar de presidentsverkiezingen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The Witch Hunt finds no Collusion with Russia - so now they’re looking at the rest of the World. Oh’ great!

Welkom in een nieuw Trumpblog

Een nieuwe week met een nieuw blog. Hier kunt u alle laatste ontwikkelingen volgen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Lees hier ons vorige blog terug