Direct naar artikelinhoud

De VS en Noord-Korea zijn terug bij af: Trump zegt topontmoeting met Kim Jong-un af

De Amerikaanse president Donald Trump (links) zegde vanmiddag de topontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un af. Volgens Trump nam Kim een te vijandige houding aan.Beeld AFP

De historische top tussen de leiders van Noord-Korea en de Verenigde Staten gaat niet door. Donald Trump trekt de stekker eruit, vanwege de vijandige taal uit Pyongyang.

Terwijl de stofwolken rond de Noord-Koreaanse testsite amper waren opgetrokken, kwam de bekendmaking uit Washington: de veelbesproken top op 12 juni in Singapore is afgeblazen. De Amerikaanse president Trump heeft besloten dat het nu geen zin heeft om Kim Jong-un te ontmoeten, vanwege de ‘enorme woede en open vijandigheid’ in recente opmerkingen uit Pyongyang.

In een verklaring die Noord-Korea vandaag de wereld instuurde, staat dat het land net zozeer bereid is tot een kernoorlog als tot onderhandelingen. Ondanks die harde woorden blies Pyongyang gisteren de gangen op van een nucleaire testsite in het noorden van het land, onder het oog van een groepje buitenlandse journalisten.

Het is niet duidelijk of Trump hier even op heeft gewacht voor hij bekendmaakte dat hij helemaal afziet van een ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim. Volgens deskundigen is het opblazen van de testsite overigens geen groot offer voor Pyongyang: waarschijnlijk waren de tunnels niet meer goed bruikbaar na eerdere kernproeven. Internationale inspecteurs mochten, naast de journalisten, niet aanwezig zijn bij de vernietiging.

Doorbraak

Twee maanden lang heeft de wereld kunnen denken dat er wellicht toch een doorbraak zou komen in de gespannen relatie tussen het machtigste land ter wereld en de kleine, rebelse kernmacht. In maart van dit jaar accepteerde Trump geheel onverwacht een uitnodiging van Kim, via een Zuid-Koreaanse delegatie.

Veel politici en Korea-kenners verbaasden zich over Trumps bereidwilligheid. Eerdere Amerikaanse presidenten hebben een ontmoeting met Kim overwogen maar niet geaccepteerd. Zij vonden het ongepast om de leider van een onmenselijke dictatuur de hand te schudden, en twijfelden bovendien over diens oprechte bedoelingen. Het lijkt erop dat Trump na zijn eerste enthousiasme tot dezelfde conclusie is gekomen.

Het lijkt erop dat Trump na zijn eerste enthousiasme tot dezelfde conclusie als zijn voorgangers is gekomen

Tekst loopt door onder de foto.

Een satellietfoto van de nucleaire testlocatie van Noord-Korea in de bergen bij Punggye-ri.Beeld AP

Al sinds de aankondiging hing de vraag in de lucht of de top wel zou doorgaan. Trump suggereerde eerder al dat dat niet zeker was en Noord-Korea hekelde in harde bewoordingen de Amerikaanse opstelling. Vooral Trumps adviseur John Bolton moest het ontgelden, en gisteren was ook vicepresident Mike Pence doelwit van de propaganda. Pence is volgens Pyongyang ‘een politieke domoor’.

Schrikbeeld

Beide Amerikanen hadden verwezen naar de ontwikkelingen in Libië ten tijde van leider Muammar Kadafi. Die gaf de ontwikkeling van kernwapens op onder westerse druk om jaren later toch van de troon gestoten te worden, met steun uit datzelfde Westen. Dat is voor Kim een waar schrikbeeld. Hij doet er alles aan om de macht in handen te houden.

Moon zei zelfs dat Trump de Nobelprijs voor de vrede verdiende

Achteraf bezien was de top vanaf het begin tot mislukken gedoemd. Washington eiste dat Pyongyang zijn kernwapens zou opgeven. Maar Kim was dat nooit van plan, ook al sprak hij over ‘denuclearisatie’. Daarmee bedoelde hij dat ook de VS de nucleaire bescherming van Zuid-Korea zouden opgeven. Zolang dat niet gebeurt, geeft Kim zijn kernwapens niet op.

Zo komt er een einde aan een korte periode waarin er even hoop was voor een definitieve vrede op het Koreaanse schiereiland. Vooral in Zuid-Korea was die hoop groot, president Moon Jae-in heeft zich enorm ingespannen om Kim en Trump om de tafel te krijgen. Moon zei zelfs dat Trump de Nobelprijs voor de vrede verdiende.

De vraag is of de relatie tussen de twee landen nu even slecht is als enkele maanden geleden, of nog slechter. Trump schrijft aan Kim dat de Amerikaanse kernmacht zo massief en krachtig is ‘dat ik tot God bid dat zij nooit gebruikt hoeft te worden’. Veiligheidsadviseur Bolton heeft eerder gezegd dat het mislukken van een top een goede aanleiding kan zijn voor een militaire aanval op Noord-Korea.