Media & TV

Instituut met Gerdi Verbeet (PvdA) als voorzitter maakt Nederland bang voor ‘online nieuws’

24-05-2018 11:59

“Nederland moet niet naïef zijn over onlinenieuws. De toenemende technologische mogelijkheden vergroten het risico op beïnvloeding van het nieuws en op een afname van diversiteit in het nieuwsaanbod”, stelt directeur van het Rathenau Instituut Melanie Peters, in het onderzoeksrapport Digitalisering van het nieuws.

Er kleven risico’s aan de digitalisering van het nieuws. Tot nu toe is in Nederland nog geen sprake van grootschalige onlineverspreiding van desinformatie met politieke bedoelingen, maar de technologische ontwikkelingen maken dit wel steeds makkelijker. Ook wordt het steeds lastiger om nepnieuws te detecteren, wat tot een eenzijdig beeld van de actualiteit kan leiden zoals tot nu toe gebeurde dankzij de linkse NPO. Daarnaast kan het nieuws meer gepersonaliseerd worden met steeds slimmere algoritmes. Nederland moet zich daarop voorbereiden, aldus de onderzoekers in het rapport.

Peters pleit dan ook voor een nieuwe invulling van de zorgplicht van traditionele media voor journalistieke kwaliteit en pluriformiteit. “Ook socialemediabedrijven en zoekmachines zijn medeverantwoordelijk voor de betrouwbaarheid en diversiteit van het nieuws dat ze helpen verspreiden. Dit vraagt om spelregels en monitoring door de overheid.”

Anp/TPO