RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Eén Nederlander in Irak vast om terrorisme

IS-strijders in de Syrische stad Raqqa (archieffoto). Beeld © AFP

Er zit op dit moment één Nederlander in de cel in Irak op verdenking van terrorisme. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat ook zegt dat er geen andere zaken van Nederlanders in het land bekend zijn.

Nieuwsuur meldde gisteravond dat de Nederlander vastzit in Irak. Het is niet bekend of het om een man of een vrouw gaat.

ZIE OOK: Belgische Syriëganger krijgt doodstraf in Irak voor terrorisme

"Wij doen regelmatig navraag bij de autoriteiten in Irak, of er mensen met de Nederlandse nationaliteit vastzitten in verband met terrorisme", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

In Irak zitten duizenden mensen vast die worden verdacht van terrorisme. Regelmatig worden verdachten ter dood veroordeeld, zoals gisteren ook gebeurde met een Belgische Syriëganger.

300 jihadisten

Volgens recente cijfers van de AIVD zijn de afgelopen jaren in totaal zo'n 300 Nederlanders 'met jihadistische intenties' naar Irak en Syrië gereisd, de meesten om zich aan te sluiten bij terreurbeweging IS. Van die groep zijn er zo'n 75 gedood en ongeveer 50 teruggekeerd.

Met Syrië heeft Nederland geen officiële betrekkingen. "Dan wordt het heel lastig, qua inzicht in mogelijke gedetineerden en het verlenen van consulaire bijstand", zegt Buitenlandse Zaken. De woordvoerder benadrukt wel dat elke Nederlandse staatsburger in principe recht heeft op consulaire bijstand.

Bron: RTL Nieuws / ANP