RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Gezondheid

Ontdekking AMC: hersenstimulatie verbetert bloedsuikerwaarden diabetespatiënt

Archieffoto. Beeld © ANP

Een 'subtiel elektrisch stroompje' in de hersenen kan de bloedsuikerregulatie bij diabetespatiënten verbeteren. Dat ontdekten onderzoekers van het AMC en de Amerikaanse universiteit Yale.

Het gaat om diepe hersenstimulatie, ook wel Deep Brain Stimulation (DBS). Deze therapie wordt al uitgevoerd bij mensen die lijden aan Gilles de la Tourette, epilepsie of de ziekte van Parkinson, maar misschien in de toekomst ook bij mensen met diabetes type 2.

Bij mensen met diabetes maakt het lichaam te weinig insuline aan, of reageert het lichaam niet goed op de insuline. Die insuline is nodig om de brandstof glucose in de cellen te krijgen. Als er te weinig van die glucose in de cellen zit, gaat het mis. Door goed op voeding te letten en insuline toe te dienen, kunnen mensen met diabetes de hoeveelheid glucose in het bloed op het juiste peil brengen.

Dat laatste blijkt dus ook te kunnen met hersenstimulatie. De onderzoekers van het AMC en de universiteit Yale publiceren daar vanavond over in het wetenschappelijk tijdschrift Science Translational Medicine.

Bij toeval

In het AMC wordt hersenstimulatie al langer toegepast bij mensen met de ziekte van Parkinson en bij ernstige dwangstoornissen. Hoofdonderzoeker en internist-endocrinoloog Mireille Serlie bestudeerde een tijd geleden een patiënt met diabetes die voor zijn dwangstoornis werd behandeld met hersenstimulatie. Ze vond - bij toeval - een verbetering in de bloedsuikerregulatie. Na verder onderzoek bleek dit effect ook te zien bij andere patiënten. "Dit is nog nooit eerder op deze manier aangetoond", zegt Serlie.

Of dit nieuwe inzicht betekent dat diabetespatiënten straks geen insuline meer hoeven spuiten, is nog lang niet zeker. "Het is wel echt een veld dat onderzocht moet worden", zegt Serlie. Volgens haar vormt de studie de basis voor onderzoek naar de mogelijkheid van de behandeling van suikerziekte via 'elektrische of misschien wel magnetische beïnvloeding van de hersenen'.

Elektrische impulsjes

Diepe hersenstimulatie is een chirurgische ingreep; in de hersenen worden elektroden geplaatst die verbonden worden met een neurostimulator die elektrische impulsjes afgeeft aan bepaald gebied in de hersenen. Volgens Serlie gaat het om een 'subtiel elektrisch stroompje'. Het risico op complicaties is klein: er is een kans van minder dan 2 procent dat er bloedingen in de hersenen ontstaan. Ook is er minder dan 2 procent kans op een infectie.

Voor de toekomst is mogelijk geen chirurgische ingreep nodig. "Er is ook een hele nieuwe methode om bepaalde gebieden van buitenaf te stimuleren", zegt Serlie.

Dopamine

Al eerder toonden onderzoekers van het AMC aan dat hersenstimulatie dopamine verhoogt. Dopamine is een stof die betrokken is bij eetlust en de motivatie om te gaan eten. Ook dopamine heeft invloed op de bloedsuikerregulatie. In de komende jaren moet onderzoek aantonen welk hersengebied de grootste rol speelt bij de beïnvloeding van de bloedsuiker, en daarmee het meest in aanmerking komt voor behandeling.

Meer op rtlnieuws.nl: