Loch Ness, het meer in Schotland waar het mysterieuze Monster van Loch Ness zou leven
NOS NieuwsAangepast

Wetenschappers blijven zoeken: bestaat 'Nessie' echt?

Bestaat 'Nessie' echt? Wetenschappers uit Nieuw-Zeeland zitten klaar om het mysterie van het monster van Loch Ness na eeuwen te ontrafelen. Volgende maand zal een team van de Universiteit van Otago de Schotse wateren induiken om te zoeken naar prehistorisch dna.

In de loop der jaren zijn al talloze onderzoeken uitgevoerd waarin werd gezocht naar bewijs voor het monster. Dit keer pakken de onderzoekers het anders aan dan hun voorgangers. Volgens de onderzoekers laat een levend wezen kleine stukjes dna achter van huid, schubben, veren, vacht, uitwerpselen en urine achter wanneer het zich verplaatst. Als ze dat dna in het meer opsporen, kan het worden vergeleken met dat van 100.000 verschillende organismen in databases.

De resultaten zullen vergeleken worden het water van de nabijgelegen meren.

Er zijn in de loop der jaren al talloze onderzoeken uitgevoerd, zoals hier in 1969

Al honderden jaren gaan er geruchten dat er in Loch Ness een enorm watermonster leeft. Er zijn veel onduidelijke foto's van het beest gemaakt, maar het bestaan ervan is nooit bewezen. De eerste waarnemingen stammen uit de zevende eeuw. De mythe trekt veel toeristen naar het Schotse meer.

In 1934 lukte het de Britse arts Robert Kenneth Wilson een silhouet vast te leggen. Aanvankelijk zag men de foto als bewijs voor het bestaan van het monster, maar al gauw bleek het te gaan om een speelgoedonderzeeër. Er volgden nog vele opnames van het mogelijke 'monster', maar tot op de dag van vandaag is niet duidelijk om wat voor wezen het precies gaat.

De foto uit 1934

De Nieuw-Zeelandse onderzoekers zoeken overigens niet alleen naar Nessie. "Het zoeken naar bewijs is het haakje van dit onderzoek, maar verder hopen we een buitengewone hoeveelheid nieuwe kennis op te doen over organismen die in Loch Ness wonen", zegt een van de onderzoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl