Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Burgemeester tikt brandweercommandant op de vingers: 'Uitspraken had hij beter niet kunnen doen'

23 mei 2018, 18.42 uur · Aangepast 23 mei 2018, 19.22 uur

Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen heeft brandweercommandant Leen Schaap vanmiddag op de vingers getikt. De commandant heeft uitspraken gedaan in de media die hij volgens Van Aartsen beter niet had kunnen doen.

Van Aartsen refereert hiermee onder meer aan een interview op 30 april in het radioprogramma De Nieuws BV op NPO Radio 1. Tijdens het interview zegt Schaap dat de organisatie van de brandweer wordt aangevoerd door 'de maffia van de medezeggenschap'

Lees ook: Voorganger uit flinke kritiek op brandweerbaas Schaap: 'Grens is bereikt'

Volgens de commandant is de maffia een organisatie die bestaat binnen een bestaande organisatie. 'De maffia ziet kans om te ondermijnen en die ondermijning wordt gepleegd ter faveure van zichzelf.'

Lees ook: Brandweercommandant Leen Schaap: 'Ik heb heel, heel veel over me heen gekregen'

Reactie Van Aartsen
'Dit had hij beter niet kunnen doen', zei de burgemeester in de gemeenteraad. Wel voegde hij eraan toe dat Schaap ook het nodige te verduren krijgt. Het is de eerste keer dat Van Aartsen zich uitspreekt over de uitlatingen van de brandweercommandant. 

Leen Schaap ligt al enige tijd onder vuur bij zijn personeel. Hij heeft de taak om bij de brandweer de strijd aan te gaan met de 'mannencultuur'. Hij probeert een cultuuromslag te bereiken, iets wat hem niet altijd in dank wordt afgenomen. In april werd bekend dat zijn contract als brandweercommandant voor drie jaar is verlengd.

Lees ook: Leen Schaap blijft nog zeker drie jaar brandweercommandant