RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Regeldruk in zorg: 'Alles willen regelen, zit zo diep verankerd in onze cultuur'

Een arts aan het werk (archieffoto) Beeld © iStock

Een omvangrijk actieplan moet de verstikkende bureaucratie in de zorg tegengaan. Waarom is dat zo moeilijk? "Ons streven om alles te willen regelen, zit zo diep verankerd in onze cultuur", zegt zorgeconoom Marcel Canoy.

"Het is verleidelijk cynisch te worden nadat opvolgende kabinetten zo lang niets gepresteerd hebben op dit terrein", vindt zorgeconoom Canoy, die eerder hierover publiceerde. "Maar laten we vooral blij zijn dat er tenminste in dit kabinet een ambitie is uitgesproken die is omgezet in een concrete daad."

Vandaag hebben drie bewindslieden en zorgprofessionals een actieplan gepresenteerd dat de administratieve lasten in de zorg elk jaar moet verminderen. Hoe kansrijk is het plan? 

Miniatuurvoorbeeld

1) Bent u positief over dit plan?

Marcel Canoy: "Je kunt wel gaan miezemuizen dat dit plan niets wordt, maar zo zie ik het niet. We lossen hiermee niet alle problemen in de zorg op, maar ik vind het echt niet kansloos. Dit kan echt wat gaan veranderen omdat het plan is opgezet met bewindslieden, artsen en verpleegkundigen. Er is nog nooit zo concreet en omvangrijk plan geweest waarin zoveel mensen uit de praktijk ook mee hebben gedacht."

2) Van welke onderdelen wordt u blij?

1) Op een speciale website wordt de voortgang van de afgesproken acties per sector bijgehouden.
2) De kern van het plan is dat zorgverleners knelpunten aandragen en dat nieuwe regeldruk wordt voorkomen. Dat klinkt goed.
3). Bovendien is er ruimte voor nieuwe experimenten. 
4) En er wordt alles aangedaan om nieuwe regeldruk te voorkomen. 

3) Wat vindt u minder goed aan het actieplan?

"Ik zie weinig over 'naming en shaming' in het plan staan. Wat als het niet lukt om de regeldruk te verminderen? Er volgen niet direct sancties en dus komen ze er mee weg. Ik zou liever namen en rugnummers zien waar het fout gaat." 

4) Er wordt al jaren geklaagd over de regeldruk. Heeft de politiek stilgezeten?

Canoy: "In 2007 wilde het kabinet Balkenende IV 'investeren in het bestrijden van onnodige bureaucratie en het vergroten van het plezier in werken in de zorg'. Er was toen veel aandacht voor het onderwerp. Maar het ontwikkelen van 30.000 diagnose-behandelcombinaties (DBC'S) strooide roet in het eten. Dbc's zijn alle stappen die nodig zijn om een aandoening of ziekte te behandelen." 

Hij vervolgt: "De kabinetten Rutte I en II gooiden het over een hele andere boeg. De administratieve lasten werden genegeerd. Nu hebben we Rutte III en lijkt men ontwaakt uit de administratieve winterslaap. Het regeerakkoord rept van schrapsessies: zorgaanbieders, zorgverleners, verzekeraars, gemeenten, vrijwilligers en mantelzorgers gaan met vereende krachten in onnodige of duplicerende regels snoeien."

5) Waarom is het zo moeilijk om de administratieve lasten terug te dringen? 

"Dat heeft meerdere redenen. Allereerst is het heel Nederlands om alles te willen ordenen. Dit streven zit diep verankerd in onze cultuur. We vinden het moeilijk om te accepteren dat het leven feilbaar is en daarom willen we alles vastleggen. Als er wel iets fout staat en het komt naar buiten, dan staan er meteen tien Kamerleden bij een interruptiemicrofoon dat het allemaal anders moet. Gevolg: meer regels."

"Sommige vormen van bureaucratie zijn ook nuttig", vervolgt Canoy. "Kwaliteitsstandaarden bijvoorbeeld. Regels hebben we ook nodig en vergis je niet: de meeste regels worden niet bedacht door overijverige ambtenaren en worden door de aanbieders of de sector zelf gecreëerd."

Nieuw zorgplan, dit gaat er veranderen:

  • Ziekenhuizen kunnen stoppen met dubbele registratie. 
  • Ook hoeven huisartsen niet meer elk jaar hulpmiddelen voor chronische aandoeningen aan te vragen.
  • Verzekeraars gaan verder dezelfde declaratiesystemen gebruiken.
  • Ook verdwijnt de gehate vijfminutenregistratie in de wijkverpleging, waardoor verpleegkundigen van iedere vijf minuten moesten opgeven waaraan ze die hebben besteed.
  • Lees hier meer over het nieuwe plan.

Waarom de werkdruk in de zorg zo hoog is:

Uit onze serie 'Lieve Premier' van vorig jaar: de helft van het zorgpersoneel heeft last van hoge werkdruk.

Meer op rtlnieuws.nl
Nu echt einde aan regeljungle in de zorg