RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Fatale zuuraanval Mark van Dongen (29): levenslang voor ex

Mark van Dongen

De vrouw die Mark van Dongen met een emmer zwavelzuur aanviel in zijn huis in het Britse Bristol komt voorlopig de gevangenis niet uit. De 29-jarige Nederlander overleed uiteindelijk aan zijn verwondingen.

Het gebeurde op 23 september 2015 in Bristol, waar Van Dongen woonde. Zijn ex had nog een sleutel van zijn appartement en is daarmee via de achterdeur naar binnen gekomen. Terwijl hij sliep, heeft ze een emmer zwavelzuur over hem heen gegooid.

Van Dongen was tot aan zijn nek toe verlamd en zijn lichaam vrijwel volledig verminkt door de zwavelzuuraanval. Na een lijdensweg van 15 maanden overleed de Nederlander begin 2017 na euthanasie.

Niets voorgevallen

Zijn broer Bart  zei vlak na zijn dood dat er niets tussen zijn broertje en ex-vriendin was voorgevallen. "Ze kon het gewoon niet verkroppen dat Mark het had uitgemaakt. Niemand had dit verwacht. Ze is een paar keer in Nederland geweest en leek heel normaal. Ze heeft hier zelfs met mijn kinderen aan de keukentafel getekend."

Berlinah Wallace, die nu 48 jaar is, heeft levenslang gekregen. Volgens de rechter in Bristol was het een 'duivelse daad'. De rechter noemde haar manipulatief en gevaarlijk en oordeelde dat ze met voorbedachte rade heeft gehandeld. Wallace verklaarde zelf een zware jeugd in Zuid-Afrika gehad te hebben.

Miniatuurvoorbeeld


Berlinah Wallace (politiefoto)

Wallace is vrijgesproken van moord en doodslag. De rechtbank verklaarde de vrouw wel schuldig aan het gooien van een bijtende vloeistof over de Nederlander, die oorspronkelijk uit Rijsbergen kwam. Ze komt na twaalf jaar in aanmerking voor vervroegde vrijlating, meldt de BBC.