Oudere reizigers vinden het ov onder meer te druk
NOS NieuwsAangepast

Advies aan ouderen in ov: niet op de smartphone kijken en goed vasthouden

Een overvol perron, lastige trappen of moeite met in- en uitstappen. Een derde van de oudere ov-reizigers heeft regelmatig moeite met de reis. Daarom lanceert spoorbeheerder ProRail de campagne Samen Veilig Onderweg.

De campagne bestaat uit veiligheidstips op het station en bij spoorwegovergangen. Zo krijgen ouderen het advies om op roltrappen eerst de leuning vast te pakken en niet op de smartphone te kijken. Ook moeten ze zich goed vasthouden bij het in- en uitstappen en niet schromen om hulp te vragen van medereizigers.

In opdracht van ProRail ondervroeg onderzoeksbureau Kantar ouderen tussen de 70 en 85 jaar. Van de reizigers die af en toe tot vaak moeite hebben met hun reis, zegt bijna 30 procent dat de reis "te veel gedoe" is. Bijna een kwart vindt het te druk en een even grote groep zegt last te hebben van fysieke beperkingen.

Zoveel mogelijk mijden

Van alle 70- tot 85-jarigen zegt meer dan een kwart het reizen in trein, bus, tram of metro te ingewikkeld te vinden. Bijna een derde zegt het openbaar vervoer zoveel mogelijk te mijden.

ProRail-topman Pier Eringa zegt in De Telegraaf dat de toegankelijkheid voor ouderen de volle aandacht heeft. "Zo brengen we veiligheidsmarkeringen aan op perrons en maken we de ondergrond stroef om uitglijden te voorkomen. Ook zorgen we dat de loopstromen zoveel mogelijk obstakelvrij zijn."

In het onderzoek zegt 10 procent wel eens moeite mee te hebben met overwegen. Ze noemen de oversteek bijvoorbeeld spannend en 5 procent mijdt wel eens een overgang. Op de campagnesite staan onder meer tips over de beste handelwijze als iemand met een rollator of scootmobiel vast komt te zitten tussen de rails.

Goed voor zelfstandigheid

Ouderenorganisatie ANBO is blij dat ProRail de ervaringen van ouderen in het ov heeft onderzocht en nu met de campagne komt. "Het is een leuke campagne, waardoor ouderen zich kunnen voorbereiden op hun reis, als ze denken dat dit nodig is. Hierdoor kunnen ze langer hun zelfstandigheid behouden", zegt een woordvoerder.

Een witte trein betekent: er komt een trein aan

In januari begon ProRail ook een proef met de oversteekhulp, een zuil met informatie over naderende treinen. Als op het scherm een groen poppetje te zien is, dan kan in alle rust worden overgestoken. Als er binnen twee minuten een trein aankomt, toont het scherm een witte trein. Een oudere kan dan besluiten om te wachten tot de trein voorbij is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl