door eh in Buitenland  ·  29 Reacties

  • 11
  • 641x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

------.„Er is serieus naar onze kritiek op de mensenrechten geluisterd”, zei CU-parlementslid Joël Voordewind tien dagen geleden na een bezoek met een Tweede-Kamerdelegatie aan Saoedi-Arabië. Arme delegatie. Hebben ze naar je geluisterd in Riad, gebeurt dit.-------

0
1 eh

@1 De gedachte aan de Britse minister Chamberlain dringt zich op...

0
2 Tsaar

Daar maken de woestijnnomaden korte metten mee.

0
3 Arthur2000

Die Voordewind is een liegende christelijke gluiperd

6
4 Bollieboos

De hand iets overspeeld waardoor de Arabieren er genoeg van hebben waarschijnlijk.

2
5 Wild Rover

Laat dat land toch. Wat maakt dat nou uit.

14
6 Yisrael

Ik kan het artikel niet lezen, trouwens. Beetje onhandig, best een leuk onderwerp.

7
7 Yisrael

Zandbak mentaliteit. Nou feministen, zeg er wat van.... Oow wacht

2
8 Rolmops

Mark: Verschrikkelijk, maar wacht eens even... Saoedi Arabië is dat het land met veel olie?

0
9 Halbe Zool

@7 Yisrael:

In Saoedi-Arabië is de vrouwenbeweging de nek omgedraaid. Dat is de betekenis van de arrestatie van zeven prominente activisten die nu voor verraders en spionnen worden uitgemaakt. Hun arrestatie komt vlak voordat vrouwen eindelijk (24 juni) achter het stuur mogen, waarvoor deze zelfde activisten zich jarenlang hebben ingezet. Is dat niet vreemd? Helemaal niet. Bij de aankondiging van de intrekking van het rijverbod in september kregen ze al te horen dat ze zich heel erg koest moesten houden. De Saoedische kroonprins die zo wordt toegejuicht om zijn hervormingsgezinde daadkracht laat zich niet drijven waar hij niet wil gaan, en daar gaat het hier om.

Onder de zeven arrestanten zijn Loujain al-Hathloul, Eman al-Nafjan, Madeha al-Ajroush en Aziza al-Yousef. Allemaal vechten ze al jaren voor vrouwenrechten: opheffing van het rijverbod maar méér dan dat, afschaffing van de voogd die vrouwen tot tweederangsburgers maakt. Madeha al-Ajroush, psychotherapeut, sprak ik in 2004 in Riad, toen ze al pleitte voor volledige burgerrechten voor de vrouw. „Niets verzet zich daartegen”, zei ze. Op haar Twitteraccount (@madehaAlajroush) kunt u zien dat ze haar campagne voortzette. Eman al-Nafjan interviewde ik vijf jaar geleden. Universitair docent Engels, met een openhartig blog, Saudiwoman’s Weblog. Toen ik haar sprak mochten vrouwen na jarenlange strijd verkoopster worden in lingeriewinkels; en ook hoefden vrouwen officieel geen toestemming van hun voogd meer te vragen om te gaan werken. Maar Nafjan onderstreepte hoe problematisch de situatie bleef zolang die voogd niet helemaal zou worden afgeschaft. Want bedrijven, universiteiten et cetera bleven hem toestemming vragen voor het geval hij woedend rekenschap zou eisen. Een vrouw kan alléén haar eigen weg gaan als dat mag van haar vader, broer of man.
Lees ook: Saoedische feministen opgepakt in aanloop naar opheffing rijverbod

Nafjan kondigde in januari al aan dat ze niet van plan was zich aan haar spreekverbod te houden: „We hebben ons al te lang stil gehouden.” De kroonprins op zijn beurt wil de geestelijkheid niet verder op de kast jagen met sociale liberalisering dan hij zelf voor zijn eigen plannen nodig acht.

Voor het geval u denkt dat het wel zal loslopen: het officiële persbureau SPA meldde dat het gaat om een „groep personen [..] die uit buitenlandse kringen geld ontvingen om het Koninkrijk te destabiliseren en zijn sociale structuur en nationale eenheid te breken.” Saoedische media publiceerden fotootjes van de arrestanten met het woord „verrader” eroverheen. De krant Okaz meldde dat ze de doodstraf kunnen krijgen. Twitteraccounts van vrouwenactivisten worden overspoeld met dreigementen: „Jullie zijn als volgende aan de beurt.”

De nieuwe arrestanten voegen zich in de gevangenis bij mensenrechtenactivisten als Raif Badawi, nog van vóór de kroonprins. In september kwam daar een groep schrijvers, intellectuelen en gematigde geestelijken bij die het niet helemaal eens waren met de buitenlandpolitiek. In november was er de kwestie van de zakenlieden en prinsen die op beschuldiging van corruptie in het Ritz-Carlton werden opgesloten en met een betalingsregeling van zo’n 100 miljard dollar weer vrijkwamen. Maar tientallen van hen zitten nog steeds vast, nu in de gevangenis.

„Er is serieus naar onze kritiek op de mensenrechten geluisterd”, zei CU-parlementslid Joël Voordewind tien dagen geleden na een bezoek met een Tweede-Kamerdelegatie aan Saoedi-Arabië. Arme delegatie. Hebben ze naar je geluisterd in Riad, gebeurt dit.

Carolien Roelants is Midden-Oostenexpert en scheidt op deze plaats elke week de feiten van de hypes.

0
10 lost

Tja de kroonprins geeft een vinger maar deelt gelijk een ferme tik uit als ze voor de arm gaan...

4
11 BlackNinja

En de andere column:



„Verraadster, verrader, verraadster.” In Saoedische media en op sociale netwerken gaan foto’s rond van activisten, mannen en vrouwen, die zich de afgelopen jaren hard hebben gemaakt voor het recht op autorijden voor vrouwen. De scheldwoorden staan in knalrode letters over hun gezicht gestempeld.

In de aanloop naar 24 juni – het moment dat vrouwen in Saoedi-Arabië onder bepaalde voorwaarden achter het stuur mogen kruipen – zijn vorige week dinsdag zeker zeven voorvechters van vrouwenrechten gearresteerd. Het officiële Saoedische persbureau bevestigde zaterdag de arrestaties, nadat die eerder door Human Rights Watch en verschillende media waren gemeld. De activisten zouden contact hebben met „buitenlandse krachten”, overheidsmedewerkers rekruteren en de stabiliteit van het land willen ondermijnen.

„De staat stelt met de arrestaties een voorbeeld voor anderen die in de verleiding zouden kunnen komen”, zegt een Saoedische activiste die anoniem wil blijven tegen NRC. Haar naam is bij de redactie bekend. „Het brandmerken als verraders smoort elke volgende poging tot feminisme in de kiem.” De Saoedische overheid zou met de arrestaties activisten willen ontmoedigen kritiek te leveren nu er veel aandacht is voor Saoedi-Arabië. De gearresteerde activisten waren van te voren gewaarschuwd zich niet publiekelijk uit te spreken.
Lees ook de column van Carolien Roelants: Vrouwenbeweging is de nek omgedraaid in Saoedi-Arabië

Onder de arrestanten zijn Aziza Youssef, een van de eerste Saoedische vrouwen die demonstratief achter het stuur stapten, Eman Alnafjan, op Twitter bekend onder de naam @Saudiwoman, en Ibrahim Modaimegh, een mensenrechtenadvocaat die activisten juridisch bijstaat. De bekendste naam in het rijtje is wellicht Loujain Hathloul, die in 2014 een video opnam waarin ze met de auto van haar woonplaats Abu Dhabi naar Saoedi-Arabië probeerde te rijden. Ze werd met een andere activiste bij de grens gearresteerd en zou 73 dagen vastzitten.

Bekijk hieronder een interview van The Economist met Loujain Hathloul, waarin ook een fragment van de video te zien is:

De opheffing van het verbod op autorijden voor vrouwen maakt deel uit van een charme-offensief van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Dat de kroonprins overal kortweg MBS wordt genoemd, onderstreept het jonge, moderne imago dat hij wil uitstralen. Terwijl Bin Salman de wereld rond gaat om te spreken over zijn hervormingsprogramma, gaan de arrestaties van dissidenten door. Bekende activisten als Raif Badawi en Walied Abu Khair zitten lange gevangenisstraffen uit voor hun activisme. „Wat er aan hervormingen is, moet in het tempo dat de overheid bepaalt”, aldus de Saoedische activiste.

0
12 lost

@10 @12 Thanks!

1
13 Yisrael

Onderdrukken.
Zo kunnen we de dictators weer..

0
14 Sjaak Trekhaak

Gewoon een naar k*tland, ik heb medelijden met de vrouwen die daar wonen.

0
15 RoosjeB

@1
Briljant toch? Joël Voordewind had blijkbaar nog nooit van taqiyya gehoord en dacht zo'n moslim te kunnen vertrouwen. Een gristen zou sowieso beter moeten weten. Maar nee. Ook met dit weekdier winnen we de oorlog dus niet.

1
16 grovi

Wacht even was Saoedie Arabie niet voorzitter van de mensenrechtengroep in de VN? Nou ja, vrouwen zijn geen echte mensen natuurlijk, meer een soort huisdieren. 20 kuchjes.

1
17 Ness

@8 Die feministen van tegenwoordig zitten in welkomstcomités voor islamitische negers uit Afrika en besneden zandvlooien uit het MO.

0
18 grasnaaier

Best heftig als ik het zo lees. Op zich snap ik het wel, Bin Salman wil gewoon geen onrust binnen het koninkrijk. Met internet en social media is het natuurlijk veel makkelijker on een dictatuur als Saoedi-Arabië te verpesten.

Trouwens een interessante feministe en voorvechtster van gematigde islam, wiens naam ik gelukkig niet terug lees, is deze vrouw; schrijfster en dichteres Hissa Hilal:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hissa_Hilal

Er is een docu over haar, die zag ik pas geleden:
https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2018/maart/the-poetess.html

4
19 Yisrael

@18 Ja, hier zitten we weer met de gekkies opgescheept. In SA en Iran - en breder wereldwijd -hebben feministen ten minste nog iets om voor te strijden en dat doen ze dan ook. In Europa en de VS is feminisme maar een hobbyen.

3
20 Yisrael

@20
De samenleving van Saoedi Arabië is veel meer doortrokken van wahabi-denken als de Iraanse samenleving van de extreme gedachte's van hun ayatollah's , er bestaan Iraanse hardrockbands en veel Iraanse vrouwen lappen de kledingvoorschriften aan hun laars.
Die zouden in SA al lang opgepakt zijn.............
Terecht dat je -en beter wereldwijd- zegt , want in streken in India zijn de vrouwen echt niks waard.

0
21 eh

Die vrouwen kunnen beter weg gaan daar dan gaan die mannen daar maar homo seks met elkaar hebben.....

2
22 21st Century Guy

Leuk in Nederland is dat bij jeugdkampioenschappen schaken onlangs de plaatsen één en twee bij de D-tjes (t/m 12 jaar) meisjes waren ...........terwijl de overgrote meerderheid van de deelnemers toch echt jongens waren.............

0
23 eh

Vrouwen mogen in SA alleen maar autorijden om de economie te ondersteunen, maar verder zijn ze gewoon 'bezit' van de kerels/slavendrijvers waarmee ze 'getrouwd' zijn. En die westerse nep-feministen blijven zwijgen in alle talen als het gaat om ECHTE vrouwenonderdrukking.

0
24 Soare

Told you so... Het was een showtje om goodwill kweken voor al hun ziekelijkheden.
Boycotten dat land helemaal kapot boycotten zoals Noord-Korea.

2
25 Oebie

@10 "...het officiële persbureau SPA meldde dat het gaat om een „groep personen [..] die uit buitenlandse kringen geld ontvingen om het Koninkrijk te destabiliseren en zijn sociale structuur en nationale eenheid te breken.” "

Zo, stukje pot verwijt de ketel hier zeg...

0
26 Winston

* Verwijderd door de redactie *

27 Captain Hero

Het charme-offensief wordt doorgeprikt.
Die is er alleen maar ivm. de spanningen SA&VS&Israël versus Iran .

0
28 eh

Saoedi Arabië, voorzitter van de mensenrechtengroep in de VN.Maar dan wel alleen voor bepaalde mensen en aan bepaald zou je een dubbele betekenis hangen.

0
29 Wiebe Nik

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Botlleneck
NU+ | Niet mee kunnen vasten tijdens ramadan zorgt voor mentale druk

Een moslim collega doet niet meer mee.beste man heeft diabetes,ligt ineens halfdood achter zn machine,wij 112 bellen en hem echt overtuigd...

7 minuten geleden geplaatst door Botlleneck

Botlleneck
Rutte over toenemend antisemitisme: 'Dit moeten we als samenleving collectief aanpakken'

Rutte,jij en je politieke poppetjes moeten dit aanpakkenwaar betalen we jullie voor,lafbekken...

11 minuten geleden geplaatst door Botlleneck

Sarcoff
Nieuwe noodkreet Van der Burg: 10.000 asielplekken tekort

Ik weet nog plaats, in de loopgraven in de Oekraine....

11 minuten geleden geplaatst door Sarcoff

Bop
Voetbalteam met vijf transgenders wint alles

@6 Misschien wel ja. Maar jij hebt zelf de term "ongebouwde kerels" toegevoegd, toch? Daaruit blijkt dat je het spannend vindt. Anders had je ...

11 minuten geleden geplaatst door Bop

LVosje
Onderzoekers leggen een verband vast tussen verdachten van de terroristische aanslag in Moskou en Oekraïne - Dissident.one

Russische onderzoekers 😂, hoe ongeloofwaardig wil je het hebben....

11 minuten geleden geplaatst door LVosje

Reconquista
NU+ | Niet mee kunnen vasten tijdens ramadan zorgt voor mentale druk

@6Ik denk niet dat je kan wennen aan een intolerante en racistische religie. Daar aan wennen gaat tegen ieder gevoel van rechtschapenheid en r...

12 minuten geleden geplaatst door Reconquista

sockknitter
NU+ | Niet mee kunnen vasten tijdens ramadan zorgt voor mentale druk

@17Dus iedere beller bij de supermarkt is moslim? Ik zie bijna iedere klant in de supermarkt met een telefoon of oortje aan zijn hoofd. Die te...

12 minuten geleden geplaatst door sockknitter

Botlleneck
NU+ | Niet mee kunnen vasten tijdens ramadan zorgt voor mentale druk

Zie hier genoeg hoofd doekjes die in de middagpauze van school de supermarkt uitkomen,knagend aan een broodje...

14 minuten geleden geplaatst door Botlleneck

GreyB
Kremlin-vriendelijk verleden blijft de PVV achtervolgen

@4Alleen Nazi.one en Oeps.nl voldoen hier op deze baggersite NK nog blijkbaar.....

14 minuten geleden geplaatst door GreyB

Biscanna
NU+ | Niet mee kunnen vasten tijdens ramadan zorgt voor mentale druk

@6 Deugend englinks is natuurlijk helemaal gewend aan messentrekkende, verkrachtende, stelende moslims. Ik kan er maar niet aan wennen, en zie e...

18 minuten geleden geplaatst door Biscanna

NK. App
Bondage DesiMenage A RozPutinha PornMassivetittsSexccJim SlipMature Smokers PornTeenfidelity.comFetlifzJogo De Mulher PeladaAlina.rose9 OnlyfansMisty Ray Onlyfans LeakHd Sexy Video HdBoys Vs Boys XnxxPorno-islandSex ArabicXnxx.hdcomEbony CumfestPiper Presley LeaksMallu Reshma Hot VideosNaked Girl BreastTransgender Gay PornEx Girlfriend PornLady Fire PornTraci Lords PormVideobin CoCelebrity MasturbationPôrno ArabOnline Free Porn GamesRough Porn GifJapan School Xxx VideoSexin TrainCourtney Clenney PornPorno Dingue GratuitMilamalenkov OnlyfansBigblackdicksJay Hefner PornAnime Porn Video DownloadChudai Sunny LeoneGianna PornAsian Massage Video With Happy EndingSibel Kekilli PornolarTopnude CelebSilver Daddy Gay PornSaree Aunty FuckBadwap ComCucold CaptionsHentai Image SearchMarie Temara HeightAnime AnalingusCojiendo En TrabajoPornografia VenezolanoDessin Animé PornographiquesPorn TwitterJogos Para Maiores De 18Rule34 VidsBrookyln ChaseTanetsuke Oji-san To Ntr Hitozuma SexEye Catching DerpixonFreckled MilfVidéos Pornos BlackAlegandra KirosPeitosGrannyinpantyhosePiper Peri PovSexo So NovinhasXxx Video NightDesi Aunty XxxxPure Mature XnxxAsian Mom XxxIndian Girl Sexy Video Full HdScott Nails PornDasi Porn HdJavbus论坛Teenagers CumshotKissing PornvideosBig Boobes PictureHotwife SharedDefloration Sex VideoNeha Sharma NudeCheating Husband XxxKendra Sunderland VixenBwc Ebony PornSlavery Gay PornHqs.hebtaiMilf Small BoobsBalatkar SexSexy Sex ScenesXxx Videos StepNatasha Williams NudeAccidental Tit FlashVideo Sexsi IraniBiancadata NudesNew Hard XxxIndia Vs Pakistan XxxLitererotica.comTenetacle PornHotwifemadhaviDalny MargiaPussylicking GoodXnxx SquirtCelina Powell LeakedBrother Jerking Off To SisterHazel Moore DpBbg Porn123 Sex Chatصور طیزLatin Mature PornSmall FuckIndian Teen Fucked HardSex Sunny Leone SexWolf Of Wall Street Nude ScenesDimple XxxKorean Sex ScandalVergin Sexy VideoSwallow The LoadBlackmom PornMaa Beta Chudai VideoSuchitra PornIndian Romantic Sex Video HdLesbian Fisting PornNude Belly DancingAdult Sex VideosBrazzers-moviesHentaypornoOlder Naked CouplesBabes NakedImheavenxoHot Web Series In NetflixEmber SnowPorn MexicanVados NakedHindi Bhabhi Porn VideoTelugu Hot ScenesMamasijayaWporn ComicsAlexis Clark NudeZaddy 2xSexo Les VianasKlee Rule 34Porn Gwen TennysonThai PronstarIndian Blue Film XvideoBdsm Xxx HdNude Indian WemonJapanase Mom XxxBlack Nude BbwPpornhub LiveSexo Gay AnimaçãoMiley Cyrus Leaked